Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

'' ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΚΑ, ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ, ΜΕ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, HANS-JOACHIM FOUCHTEL ''

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 2 Ιουλίου, με τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και εντεταλμένο της Γερμανίδας καγκελαρίου για ζητήματα διμερούς συνεργασίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, Hans-Joachim Fouchtel.
Στη συνάντηση τέθηκαν ζητήματα διαπεριφερειακής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία για θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας. Συγκεκριμένη αναφορά έγινε στον....
..... τομέα της διαχείρισης απορριμάτων, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας από Δήμους της Γερμανίας σε Ελληνικούς, αξιοποιώντας βέλτιστες πρακτικές που έχουν εφαρμοσθεί με επιτυχία.
Επιπλέον, συζητήθηκε το θέμα της οργάνωσης ενός ελληνογερμανικού συνεδρίου, υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ και τη συμμετοχή τόσο think tanks Ελληνικών κομμάτων, όσο και Γερμανικών, προκειμένου να συζητηθεί και από διαφορετικές ιδεολογικές οπτικές γωνίες το πλαίσιο των ζητημάτων της αναπτυξιακής βιωσιμότητας και αειφορίας, της καινοτομίας και της νεανικής απασχόλησης.
Ο Έλληνας Υπουργός ΠΕΚΑ και ο Γερμανός Υφυπουργός Εργασίας συζήτησαν τη δυνατότητα θεσμοθέτησης δημοτικών βραβείων σε θέματα διαχείρισης, διαλογής και ανακύκλωσης απορριμάτων, ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση επιτυχημένων μοντέλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε επίσης η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας σε επίπεδο υπηρεσιών και αυτοδιοίκησης αναφορικά με την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος μετά από εξορύξεις ορυκτών πρώτων υλών.
Ακόμα δόθηκε έμφαση στη στήριξη από τον γερμανικό τραπεζικό τομέα προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια. Μέσα από κοινές δράσεις ελληνικών και γερμανικών εταιρειών, που θα έχουν διασφαλισμένη την τραπεζική χρηματοδότηση, θα συμβάλλουν στην εξοικόμηση πόρων, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει σχεδόν 600 εκ. ευρώ το χρόνο για την δαπάνες ενέργειας.
Τέλος, έγινε ειδική μνεία, για τη δυνατότητα της Ελλάδας να προωθήσει προγράμματα που χρηματοδοτούν τη νεανική απασχόληση στα πρότυπα του Youth Guarantee, ώστε να ενισχυθεί η επαγγελματική κατάρτιση και να αντιμετωπιστεί το έντονο πρόβλημα της ανεργίας.