Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

'' Αφού το θέμα είναι η μεταφόρτωση ''

Ο κύριος Αποστόλου διατύπωσε τη λύση

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Και δεν ενδιαφέρει σε ποια Παράταξη βρίσκεται (για τις Παρατάξεις και την τάξη των Αντιπροσώπων σε προηγούμενα), για τον απλό λόγο, ότι σκέπτεται και ενεργεί για την Κοινότητά του και το καλό της.
Και επαναφέρει το ουσιώδες: Σε τελική ανάλυση οι Κοινότητες έχουν τον λόγο και όχι ο Καλλικράτης.
Άρα η κάθε Κοινότητα μπορεί να πάρει απόφαση για τη θέση του δικού της σταθμού μεταφόρτωσης που θα δέχεται τα δικά της απορρίμματα. Είναι αυτό σύμφωνο και με την αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει" ή υφίσταται τις συνέπειες. Και η θέση μεταφόρτωσης δεν μπορεί να έχει σχέση με παλιές χωματερές. Υποχρέωση του Δήμου είναι να μην μετατρέψει αυτές τις θέσεις σε νέες χωματερές, και υποχρέωση των Κοινοτήτων να επιβλέπουν καθημερινά ώστε να μην συμβεί αυτό. Ώσπου να δοθεί από την Περιφέρεια η οριστική λύση που μάλλον έχει αρχίσει να
διαφαίνεται.
Τα όσα διατύπωσε με σαφήνεια και απλότητα ο κύριος Αποστόλου, ουδέποτε διατύπωσε ο Δήμαρχός μας, ούτε ο Αγαπητός Αντιδήμαρχος, ούτε η "Παράταξή" μας, αλλά ούτε και η Αντιπολίτευση.Εκτός και αν υπάρχουν έγγραφα που ζητούν ή απαιτούν από κάθε Κοινότητα της Ερμιονίδας να ορισθούν οι θέσεις μεταφόρτωσης. Έχουν όμως διατυπωθεί στο διαδίκτυο από πολλούς, ότι τα βάρη και οι ρύποι είναι ορθό να επιμερίζονται στις κοινότητες αναλόγως.
Παραμένει όμως σε εκκρεμότητα ο ορισμός της Θέσης που θα δέχεται τα ανακυκλώσιμα και της Θέσης για την κομποστοποίηση.
Οι εξοχικάριοι έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται για τη χωματερή στα Δισκούρια, αλλά να υπενθυμίσω ότι η Ερμιόνη είχε κάθε Παρασκευή στις βρύσες της νερό από το κοινοτικό πηγάδι των Δισκουριών. Την ημέρα αυτή πιάναμε νερό σε μπουκάλια σχεδόν για όλη τη βδομάδα, βάζαμε τα πλυντήρια και ποτίζαμε τα ευαίσθητα φυτά των αυλών μας. Είχαν επενδυθεί χρήματα σε δίκτυο μεταφοράς και δεξαμενές. Όλα αυτά πήγαν στράφι, όταν πύκνωσαν τα εξοχικά στην περιοχή. Καλόν είναι λοιπόν οι ευαίσθητοι εξοχικάριοι και φυσικά οι εκ Γερμανίας που είναι πιο ευαίσθητοι οικολογικά να ξαναπαρουσιαστούν στο ΔΣ και να ζητήσουν έλεγχο στεγανότητας των βόθρων όλων των εξοχικών των Δισκουριών, και αποδείξεις αδειάσματος των στεγανών βόθρων, γιατί όπως αυτοί δικαίως δεν θέλουν δίπλα τους τη χωματερή, και μεις οι Ερμιονίτες δικαίως θέλουμε να ξαναγίνει το καλό νερό του πηγαδιού μας πόσιμο και να έρθει στις βρύσες μας.
Όσο για τους εκ Γερμανίας υπάρχει και το περιβαλλοντικό ερώτημα: Στη χώρα τους μπορούν να αγοράσουν 2 στρέμματα γης χαρακτηρισμένης ως καλλιεργήσιμης και να κτίσουν εξοχικό; Αν όχι, τότε περιμένουμε αυτή την οικολογική τους ευαισθησία να την μεταφέρουν και στη χώρα που τους φιλοξενεί.

Αναρωτιέμαι, όταν από το 2015 εφαρμοστεί πλήρως η οδηγία 60 για τα υπόγεια, επιφανειακά και παράκτια ύδατα, η αρμόδια υπηρεσία σε τι εστίες θα αποδώσει τα βαριά μέταλλα που ανιχνεύονται στα υπόγεια νερά της Ερμιονίδας. Η ΔΕΥΑΕΡ άραγε πού τα αποδίδει; Το βέβαιο είναι ότι μελλοντικά το πλέον χρήσιμο τμήμα της Ερμιονίδας θα είναι το ορεινό, αυτό που μπορεί να τροφοδοτήσει φράγματα με καλό νερό. Οι δε βόθροι των εξοχικών και των οικισμών, οι γεωτρήσεις τους θα βρεθούν μελλοντικά στο στόχαστρο της εφαρμογής της οδηγίας 60.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος