Κυριακή 21 Απριλίου 2013

''ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ....''

Γράφει στο Εικονοσκόπιο η έμπειρη μαγείρισσα Μαρία Αριτσακλίδου....

ΠΑΕΛΙΑ (ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ)

Υλικά: 
20 μύδια
15 γαρίδες μεγάλες
500 γρ καλαμαράκια (ψιλοκομμένα)
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 1/2 ποτήρι ρύζι ή κους κους
1 κουταλάκι σαφράν

1/2 φλυτζάνι κρασί
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
1/2 φλυτζάνι κουκουνάρι (προαιρετικά)
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:
Τρίβουμε τα μύδια, τα πλένουμε και κόβουμε τα
 μουστάκια τους. 
Αφαιρούμε από τις γαρίδες το έντερο τους.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα λίγο
 από το λάδι και όταν κάψει 
ανακατεύουμε τα μύδια και τα σβήνουμε με το μισό κρασί.
Τα βράζουμε μέχρι να ανοίξουν. 
Τα κλειστά μύδια τα πετάμε.
Στη συνέχεια τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και
κρατάμε το ζουμί που έχουν βγάλει.
Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το σκόρδο και
προσθέτουμε τις γαρίδες. Τις τηγανίζουμε για 2 λεπτά, τις
σβήνουμε με λίγο κρασί και
τις αφήνουμε για 3 λεπτά ακόμα.
Τις αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και φυλάμε το ζουμί.
Μετά τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο τα
καλαμαράκια, τα σβήνουμε με το υπόλοιπο κρασί
και τα σιγοβράζουμε σκεπασμένα μέχρι να μαλακώσουν
και να μείνουν με λίγο ζουμάκι.
 Σε μια κατσαρόλα,
ζεσταίνουμε λίγο λάδι ακόμα και σοτάρουμε
το κρεμμύδι μαζί με το ρύζι ή το κους κους.
Ρίχνουμε το ζουμί από τα μύδια, τις γαρίδες και τα καλαμαράκια.
Προσθέτουμε το σαφράν, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε.
Τέλος, χαμηλώνουμε τη φωτιά και
σιγοβράζουμε προσθέτοντας λίγο-λίγο ζεστό νερό
μέχρι να φουσκώσει το ρύζι.
Προσθέτουμε τα καλαμαράκια, τα μύδια, τις γαρίδες,
τα ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Πασπαλίζουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο.