Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Το γιατί.

Εκεί ψιλά εις τον Σταυρό,
υπάρχει κάποιο μυστικό;

 Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Γιατί η Αντιπολίτευση ήθελε να μετρηθούν τα δέματα και ο Δήμαρχος δεν ήθελε;
Μήπως λείπει κανένα; Μήπως μας κλέψανε κανένα φοντάν;
Μα στην ΜΠΕ γράφει  ότι αμέσως μετά την δεματοποίηση, στο πλαστικό γράφεται με ανεξίτηλο μελάνι το βάρος, η ημερομηνία δεματοποίησης και ο αριθμός δέματος.
Άρα άμα αναζητήσουν το τελευταίο δέμα, ο αριθμός δέματος σημαίνει και το σύνολο των δεμάτων που έχουν παραχθεί. Απλούστατο.
Δεν είναι όμως έτσι ακριβώς τα πράγματα.

Σύμφωνα με την ΜΠΕ και την ΑΕΠΟ έχει υποχρέωση η εγκατάσταση να αγοράσει ένα μεγάλο τετράδιο, να αριθμήσει τις σελίδες του, και να το στείλει στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας για να σφραγιστεί και να υπογραφεί σελίδα προς σελίδα.  Αυτό είναι το πρώτο που ζητάει ο περιβαλλοντικός έλεγχος. Φυσικά στο βιβλίο αυτό γράφονται τα δέματα κατά σειρά παραγωγής, δηλαδή, αριθμός δέματος, ημερομηνία, μπορεί και ώρα, βάρος.
Ένα όμοιο τετράδιο είναι το λεγόμενο «Ημερολόγιο βάρδιας», στο οποίο αυτός που έχει την ευθύνη της δεματοποίησης στη βάρδια του, γράφει σε ποιο αριθμό δέματος ήταν η μηχανή όταν παρέλαβε βάρδια και σε ποιον την παραδίδει στην επόμενη βάρδια. Εκεί γράφει και τα συμβάντα, καθυστερήσεις, βλάβες κ.λ.π. και την αιτία τους. Κάθε υπεύθυνος βάρδιας υπογράφει στο βιβλίο στο τέλος της βάρδιας. Γνωστά πράγματα.
Άρα όσα δέματα έχουν καταγραφεί στο επίσημο τετράδιο, τόσα πρέπει να υπάρχουν και αποθηκευμένα στο χώρο, αφού κανένα δέμα δεν έφυγε ποτέ από την εγκατάσταση.
Και τι νόημα έχει να μετρηθούν τα δέματα ένα προς ένα; Μήπως με το μέτρημα θα φύγουν ως δια μαγείας από τον Σταυρό; Έχει νόημα, αν μετρηθούν 30000 δέματα ή 40000 δέματα;
Έχει μόνον από άποψη χρηστής διαχείρισης.
Στο τετράδιο μπορεί να είναι τα δέματα καταχωρημένα με τα στοιχεία τους ένα προς ένα. Κενό δεν υπάρχει, ούτε φυσικά διορθώσεις. Αν όμως ο δεματοποιητής σε μια βάρδια βγάλει 10 δέματα, μπορούν κάλλιστα στο τετράδιο να γραφούν 30. Απλά, το πρώτο δέμα είναι συνέχεια του τελευταίου της προηγούμενης βάρδιας και μετά γράφουμε τρία νούμερα στο τετράδιο χωρίς να παράγουμε τα δέματα αυτά και στο τέταρτο που παράγουμε βάζουμε τον επόμενο αριθμό και ούτω καθ’ εξής. Έτσι μπορεί η εγκατάσταση να έβγαλε το μήνα 1000 δέματα, να κατεγράφησαν όλα, αλλά στην αποθήκη να πήγαν μόνον 500, αφού τα άλλα είναι εικονικά. Άρα η εγκατάσταση πληρώνεται από τον δήμο μας, δηλαδή απ’ όλους μας, για 1000 δέματα αλλά έχει βγάλει τα μισά. Και δω γνωστά πράγματα για όσους έχουν σχέση με παραγωγή, αποθήκευση κ.λ.π.
Άρα το ερώτημα προς την Αντιπολίτευση και το κύριο Σφυρή προβάλει κάπως πιο σύνθετο:
Θέλει να μετρηθούν τα δέματα για να ξέρει ο δημότης πόσα απορρίμματα έχουν δεματοποιηθεί;
Θέλει να καταμετρηθούν τα δέματα, για να διαπιστωθεί αν ο πραγματικός τους αριθμός ταυτίζεται με αυτόν του επίσημου τετραδίου και των ημερολογίων βάρδιας;
Πρέπει ως εκ τούτου να διευκρινίσει ακριβώς, γιατί ζητάει αυτή την καταμέτρηση. Και αν είναι για την πρώτη ερώτηση, δεν έχει νόημα για κανένα δημότη εδώ που φτάσαμε.
Αν είναι για να απαντηθεί η δεύτερη ερώτηση, επειδή η μέτρηση δεν είναι εύκολο πράγμα πρέπει να πει τι στοιχεία έχει, τι καταγγελίες με στοιχεία έχει στα χέρια του, τι άλλα τεκμήρια.

Λειτούργησε επί εποχής του ο δεματοποιητής πολύ καλά και με τάξη, και προφανώς υπήρχαν αυτά τα δύο υποχρεωτικά τετράδια, υπήρχε σωστή καταγραφή και ειλικρινής, αλλά προφανώς θα ήταν ασυγχώρητο λάθος να πληρώνει την εγκατάσταση σύμφωνα με το βιβλίο. Έπρεπε επιτροπή αιρετών συμβούλων να μετράει δέμα προς δέμα την παραγωγή και με αυτή τη μέτρηση να πληρώνει, άρα θα έπρεπε να είχε επιβληθεί στη μονάδα σύστημα αποθήκευσης που να μην μπορεί να αμφισβητηθεί η καταμέτρηση των δεμάτων και μάλιστα να είναι και εύκολη.
Επ’ αυτών μπορεί να διευκρινίσει, αλλιώς μένει στον αέρα κατηγορία και μομφή προς τον νυν Δήμαρχο όχι πολιτικού χαρακτήρα. Ή έχεις στοιχεία και τεκμήρια και λες κάτι με την ακρίβεια της γλώσσας και των αριθμών, ή κάνεις απλά ντόρο.


Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος