Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

''Υπάρχει εξήγηση;''

 Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος 
«Πάντως παρόλο την μεγάλη κρίση στην Ελλάδα και την ανεργία που πλήττει κυρίως τους νέους, τα χωράφια είναι γεμάτα από αλλοδαπούς εργάτες κυρίως από την Ρουμανία, Βουλγαρία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ινδία κι άλλες χώρες οι οποίοι άλλοι νόμιμοι κι άλλοι παράνομοι στην Ελλάδα από τις Αρχές Δεκεμβρίου έρχονται στην Αργολίδα για να δουλέψουν στην συγκομιδή του πορτοκαλιού.Ούτε ένας Έλληνας θα μας πουν οι παραγωγοί δεν έρχεται στην δουλειά, όλα τα συνεργεία είναι από ξένους.»

Ούτε ένας Έλληνας θα μας πουν οι παραγωγοί δεν έρχεται στην δουλειά, όλα τα συνεργεία είναι από ξένους.»

Το παραπάνω από το άρθρο  στην «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης» και ισχύει για όλη την Ελλάδα, φυσικά και για το Ερμιονιδιστάν στο μάζεμα της ελιάς, γιατί τα εσπεριδοειδή ‘έχουν τινάξει τα πέταλα’ από το υφάλμυρο.
Μία εξήγηση: Οι ξένοι, νόμιμοι και παράνομοι, μας εμποδίζουν να δουλέψουμε στην ελιά. Ρίχνει ο Έλληνας τη σκάλα και μόλις πάει να ανέβει τον τραβάνε από το παντελόνι και τον ρίχνουν κάτω. Άμα ξαναπροσπαθήσει του σπάνε τα σκαλοπάτια. Άμα ξαναπροσπαθήσει του κάνουνε μήνυση. Άμα βλέπουν μαθητές στη σκάλα και στα λιόπανα απογεύματα και Σάββατα τους μαζεύουν και τους επιστρέφουν στα φροντιστήρια. Άμα τους δουν την Κυριακή τους πάνε στον εισαγγελέα, γιατί δούλεψαν την μέρα που και ο Θεός ξεκουράστηκε. Άμα δούνε άνεργο πάνω σε δέντρο τον καταγγέλλουνε, γιατί με αυτό που κάνει.....
....... θα μειωθεί η ενεργεία.  Άμα δούνε άεργο τον ανεβάζουνε αμέσως στην ελιά, για να τον βλέπουν όλοι, να τον κάνουν ίνδαλμα τους, αφού έργο δεν πρόκειται να κάνει. Άμα δούνε θερινό εργαζόμενο στον ελαιώνα τον καταγγέλλουνε στην επιθεώρηση εργασίας, γιατί ενώ παίρνει επίδομα ανεργίας ανεβαίνει τη σκάλα και κόβει το μεροκάματο του Έλληνα. Άμα ανοίξεις ελληνικό ραδιόφωνο στον ελαιώνα, στο γυρίζουνε αμέσως στα ινδικά και πακιστανικά, γιατί αυτά είναι τα παραδοσιακά τραγούδια του ελαιώνα. Άμα δε δουν τον ιδιοκτήτη του ελαιώνα να πλησιάζει στον ελαιώνα του (που να τον δουν να ανεβαίνει τη σκάλα), τον βουτάνε και τον επιστρέφουν στο καφενείο. Άμα τον δουν να επανέρχεται, φωνάζουν τον γιατρό.
Με τέτοιες συνθήκες πώς να δουλέψει ο Έλληνας;

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος