Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

''Ο Δήμος μας και η Μητρόπολή μας;;;''

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος 
Το παρακάτω είναι από το site του Μουσείου ελιάς Βουβών και οι επισημάνσεις με κόκκινο δικές μου, για να φανεί ότι είναι σκληρή εργασία Δήμου και Μητροπόλεως με την πλήρη υποστήριξη και ενεργό συμμετοχή των φιλοπρόοδων κατοίκων αλλά και χρήματα από το πρόγραμμα Leader (είχα γράψει σχετικά γι’ αυτά τα προγράμματα παλαιότερα).
Να λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν. Έχουμε υπολείμματα.......... πανάρχαιων ελαιώνων, αρχαιολογικά αντικείμενα, έχουμε εργαλεία, σκεύη, ολόκληρα παλιά λιτρίβια, μύθους, παραδόσεις, εξαιρετικό λάδι. Έχουμε μια παραγωγή λαδιού που πρέπει να στηριχθεί. Τι άλλο θέλετε; Και όλα σας τα έχουμε προσφέρει στο πιάτο (που λένε).
Παρήγορο το ενδιαφέρον που έχουν αρχίσει να δείχνουν τα νέα παιδιά, οι νέοι καλλιεργητές, οι νέοι μας που κάνουν τα λάδια μας brand name και τα στέλνουν στο εξωτερικό, αφήνοντάς μας πίσω μέσα στις μούργες μας. Αυτοί θα αλλάξουν και τον δήμο μας και όχι ...εσύ κύριε αντιδήμαρχε ή δήμαρχε, ή αρχηγοί της αντιπολίτευσης και άλλοι αρχηγοί. Αν διαφωνείτε, ιδού πεδίον κλέους και κύδους λαμπρόν. Ιδού και κρητικό παράδειγμα λαμπρόν.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Καλώς ορίσατε στο Μουσείο Ελιάς Βουβών
Στόχος του Μουσείου Ελιάς Βουβών είναι να διασώσουμε και να αναδείξουμε όλα τα στοιχεία της ζωής των κατοίκων μας, αλλά και των κατοίκων των λοιπών περιοχών της Κρήτης και της χώρας μας, τα σχετικά με το δένδρο της ελιάς, σε όλο το φάσμα της σχέσης με το δένδρο αυτό, από τη φύτευση, την καλλιέργεια του εδάφους, το κλάδεμα, τη συλλογή του πολύτιμου καρπού του, την αποθήκευσή του, τη μεταφορά του στο ελαιουργείο, την έκθλιψή του, κλπ. Επίσης, τη χρησιμοποίησή του στη διατροφή, αλλά και στις εορτές και εκδηλώσεις, στη βράβευση των αθλητών καθώς και των νικητών, σαν στοιχείο δόξης, καθώς και τη γενικότερη σχέση με το δένδρο σαν βασικό στοιχείο ομορφιάς, ειρήνης, φιλίας και πολιτισμού.

Τις θερμές μας ευχαριστίες στην Α.Θ.Π., στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ, για τη μεγάλη τιμή και χαρά να εγκαινιάσει και να ευλογήσει το μουσείο μας, καθώς και στον Μητροπολίτη μας, κ. κ. Αμφιλόχιο, ο οποίος συμπαραστέκεται πάντοτε στο έργο μας.

Επίσης, ευχαριστούμε όλους όσους συντέλεσαν στη δημιουργία του Μουσείου Ελιάς Βουβών, το Δημοτικό μας Συμβούλιο, το προσωπικό του Δήμου μας, την οικογένεια Καραπατάκη Παναγιώτη που μας παραχώρησε το οίκημα και τα λοιπά μέλη της οικογένειας των Καραπατάκηδων, τα οποία μας παραχώρησαν κατά καιρούς διάφορες εκτάσεις για τα απαραίτητα έργα υποδομών, καθώς και τους κατοίκους του οικισμού Πάνω Βούβες και όλου του Δημοτικού Διαμερίσματος Βουβών, για την ένθερμη στήριξή τους εξαρχής και καθόλη την πορεία της μεγάλης και σκληρής προσπάθειας του Δήμου μας, ώστε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτού του σπουδαίου έργου.

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο έπαιξαν αυτοί που μας παραχώρησαν τα προαναφερθέντα εκθέματα για το μουσείο μας, όπως και η συνδρομή του «Ελαιουργείου – Εργοστάσιο Τέχνης» που μας έφερε σε επαφή με τους καλλιτέχνες οι οποίοι, μέσα από τα έργα τους, μας δίδουν μια σύγχρονη και διαφορετική οπτική για το θέμα της ελιάς και του λαδιού.

Ο κ. Μ. Ανδριανάκης και το προσωπικό της 28ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χανίων, έδρασαν άμεσα για τον καθαρισμό και τη συντήρηση επιλεγμένων εκθεμάτων και επιπλέον συντέλεσαν στην ανάδειξη και συντήρηση της παλαιάς τοιχογραφημένης βυζαντινής εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής, πάνω από την παλαιά βρύση του οικισμού, της οποίας τμήματα της τοιχοποιίας επισημάνθηκαν πρόσφατα από το Δήμο μας. Η συντηρήτρια κα Μαρία Φυτράκη της 25ης Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων επίσης ανέλαβε ένα μεγάλο μέρος του καθαρισμού και της συντήρησης στο μουσείο.
Ευχαριστούμε θερμά την κα Μυρτώ Κοντομιτάκη, Μουσειολόγο και Ιστορικό Τέχνης, η οποία σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή και τις υπηρεσίες του Δήμου μας, κατάφεραν σε χρόνο ρεκόρ να συντελεστεί η εξεύρεση των εκθεμάτων, η ταξινόμηση και τοποθέτησή τους στις κατάλληλες θέσεις, με μοναδική επιμέλεια, μεράκι και ενδιαφέρον, στις αίθουσες του μουσείου.
Το σημαντικό αυτό έργο του Μουσείου Ελιάς Βουβών χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Leader +», μέσω του Ο.Α.ΔΥ.Κ.
Τέλος Συζήτησης