Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

'' Λύση;;; ''

 Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
''....Ο πρώην Δήμος Κρανιδίου , επί της θητείας μου , ήταν ο πρώτος Δήμος της Πελοποννήσου που έκλεισε τις χωματερές και έκανε προμελέτες αποκατάστασης των χωματερών ιδίοις εξόδοις και δεν περίμενε την Περιφέρεια ούτε την Πολιτεία.  

Ας επισκεφθεί την Πύλο η οποία λειτουργεί έχοντας βέβαια το πρόβλημα αποθήκευσης των δεμάτων λόγω της ολιγωρίας της Πολιτείας  και συνεπώς η Πύλος όπως και το Κρανίδι γιατί έτσι το παραδώσαμε είχε κάθε δικαίωμα να απαιτήσει όχι μόνο την απομάκρυνση αλλά και την δυνατότητα αυτόνομης διαχείρισης του Δήμου που του δίνει η νομοθεσία και οι Ευρωπαϊκές κατευθύνσεις μη επιβαρύνοντας με μεγάλο κόστος τους Δημότες....''

Ξεχώρισα αυτές της δύο προτάσεις από την ανοικτή επιστολή του κυρίου Σφυρή (ο οποίος τελευταίως είναι αρκετά ενεργός ως αντιπολίτευση και αρκετά σαφής, όταν αφήνει στη μπάντα τη γλώσσα της κοκορομαχίας) για δύο σημαντικές πληροφορίες που εμπεριέχουν:

1). Ο Δήμος Ερμιονίδας, πέρα από οποιονδήποτε σχεδιασμό της Περιφέρειας, είχε και έχει το δικαίωμα της αυτενέργειας, ιδίοις εξόδοις, να κάνει προμελέτες αποκατάστασης των ΧΑΔΑ του, να κάνει μελέτες αποκατάστασης, να τις υποβάλλει αρμοδίως προς έκκριση, να τις υλοποιήσει ιδίοις εξόδοις, και να παραδώσει τους ΧΑΔΑ αποκατεστημένους. Πράγματι, τα έξοδα δεν είναι μεγάλα. Οι μελέτες δεν είναι ακριβές. Στη συνέχεια κάνει 5 περίπου γεωτρήσεις στον κάθε ΧΑΔΑ μέχρι να συναντήσει τον υδροφόρο ορίζοντα. Κάθε εποχή, δηλαδή 4 φορές το χρόνο, παίρνει δείγματα νερού για ανάλυση. Μετά από τρία χρόνια έχει δείξει το πράγμα, δηλαδή κατά πόσο το εναπομείναν υλικό στον ΧΑΔΑ επηρεάζει τα υπόγεια νερά. Και ανάλογα επιλέγει μία από τις παρακάτω λύσεις:
Α. Ασφαλτοστρώνει τον χώρο, ώστε να μην εισχωρούν όμβρια. Στην περίπτωση που οι αναλύσεις δείχνουν μικρή επίδραση στα υπόγεια νερά.
Β. Καλύπτει το χώρο με χώμα και δεντροφυτεύει ευκαλύπτους και δάφνες. Στην περίπτωση που διαπιστώνει βελτίωση χρόνο με το χρόνο.
Γ. Παίρνει την απόφαση μεταφοράς των εναπομεινάντων υλικών σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Μπορεί να φτιάξει και έναν δικό του ΧΥΤΥ. Στην περίπτωση σοβαρής επίδρασης στα υπόγεια νερά.

2).  Ο Δήμος Ερμιονίδας πέρα από οποιονδήποτε σχεδιασμό της Περιφέρειας είχε και έχει το δικαίωμα της αυτενέργειας, ιδίοις εξόδοις, να διαχειριστεί το σύνολο των αστικών απορριμμάτων με τον τρόπο που αυτός νομίζει ως ορθότερο, αρκεί να είναι σύμφωνος προς τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και τους νόμους του Κράτους. Δηλαδή και σήμερα μπορεί να πει ότι σε ένα χρόνο σταματάω τη απόθεση των απορριμμάτων μου στον δεματοποιητή Σταυρού, γιατί μέσα σε αυτόν τον χρόνο θα κάνω πλήρη ανακύκλωση, διαλογή και διάθεση και μία μονάδα κομποστοποίησης ιδίοις εξόδοις. Αυτό, εννοείται, μπορούσε να το πει και να το πράξει αμέσως τη μέρα που ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου η παράταξη του κυρίου Καμιζή.

Άρα χρειάζεται μια σαφής ανακοίνωση  του Δημάρχου που να απαντάει στο εύλογο ερώτημα:  Κάνεις χρήση του δικαιώματος της αυτενέργειας και δρομολογείς τη λύση της πλήρους ανακυκλώσεως, διαλογής και διάθεσης και της μονάδας κομποστοποίησης; Αν ΝΑΙ σε ποίους χώρους της Ερμιονίδας;
Αν δεν κάνεις χρήση τότε υποχρεωτικά ακολουθείς τον σχεδιασμό της ΠΕΠ και ΠΕΣΔΑ, ο οποίος συνδέεται με την συγκεκριμένη θέση του Σταυρού στην οποία προγραμματίζονται και νέες υποδομές. Και η σαφήνεια απαιτεί να ανακοινώσετε ότι ΝΑΙ αυτό θα κάνω και να ενημερώσετε ακριβώς ποίες θα είναι οι επιπρόσθετες υποδομές.

Αυτό που δεν ενδιαφέρει κανέναν είναι το τι έγινε στο παρελθόν και ποιος τα έκανε. Σας το λένε οι αποφάσεις του Δήμου Κρανιδίου. Εισηγήθηκε ο κύριος Σφυρής να ακολουθηθεί η λύση της Νομαρχίας – Περιφέρειας και η λύση αυτή συναποφασίστηκε από την τότε συμπολίτευση και αντιπολίτευση του Δήμου. Ο κύριος Σφυρής έχει πει με πολλούς τρόπους ότι πίστεψε σε αυτόν τον σχεδιασμό αλλά η Νομαρχία – Περιφέρεια δεν τήρησε τα του σχεδιασμού της στο σκέλος της διάθεσης των δεμάτων. Αν θέλετε, γι’ αυτό έχασε τις εκλογές, ή αυτό ήταν ένας βασικός λόγος που έχασε τις εκλογές. Μα τότε είναι και ένας βασικός λόγος που εσείς τις κερδίσατε, για να δώσετε τη δική σας ορθή λύση. Έχετε δύο χρόνια στο «κυβερνείο», σαν μένει ακόμη ενάμισος χρόνος. Πείτε και υλοποιείστε την ορθή λύση σας. Αν όχι, τότε αυτό θα είναι βασικός λόγος φούμου στις επόμενες εκλογές.

Έρρωθσε,
Βασίλης Γκάτσος