Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

''Πού είναι ο ΦοΔΣΑ;''

''Μύλος η υπόθεση, της Κορέας λέγανε οι παλιοί, του δεματοποιητή θα λένε οι νεότεροι.''


Στις 5/9/2012 Αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας εκδίδει το γνωστό έγγραφο με το οποίο επιβάλλει πρόστιμο 1000 € στον ΦοΔΣΑ Αργολίδας για τη γνωστή υπόθεση της εγκατάστασης δεματοποίησης του Σταυρού Διδύμων. Μια προσεκτική ματιά στο έγγραφο δείχνει τα παρακάτω:

1.    Το έγγραφο δεν έχει αποδέκτη! Δηλαδή δεν γράφει προς: ΦοΔΣΑ Νομού Αργολίδας, διεύθυνση τάδε, υπ’ όψιν του τάδε διευθύνοντος ή υπευθύνου.
2.    Το έγγραφο μόνον κοινοποιείται προς πολλούς αποδέκτες πρώτος των οποίων είναι ο ΦοΔΣΑ Αργολίδας και μάλιστα με απόδειξη παραλαβής.
3.    Ο ΦοΔΣΑ Αργολίδας κατά την Περιφέρεια, όχι μόνον υφίσταται, αφού του βάζει και πρόστιμο και του παραδίδει έγγραφα, αλλά του κάνει και υποδείξεις συμμόρφωσης εντός τακτής προθεσμίας. Το έγγραφο έχει «ΘΕΜΑ : Επιβολή προστίμου στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) για τη Μονάδα Δεματοποίησης.... κ.λ.π.», και στο κείμενο του εγγράφου διαβάζουμε «..... Ο Φορέας οφείλει εντός μηνός από την παραλαβή της παρούσας να λάβει μέτρα.....».
4.    Το πρόστιμο μπαίνει κατόπιν ελέγχου της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης και αφορά την υγειονομική προστασία και τα μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων, όπου διαπιστώνονται παραλείψεις, γι’ αυτό μπαίνει και το πρόστιμο. Δεν πρόκειται για περιβαλλοντικό έλεγχο για να διαπιστωθεί αν λειτουργεί η εγκατάσταση του δεματοποιητή σύμφωνα με την ΜΠΕ και την ΑΕΠΟ του.

Άρα κατά την Περιφέρεια ο ΦοΔΣΑ Νομού Αργολίδας ζει και βασιλεύει, παραλαμβάνει έγγραφα (άραγε ποίος του ΦοΔΣΑ Αργολίδας το παρέλαβε;;) και υποχρεούται να λάβει μέτρα εντός μηνός. Δηλαδή στις 5/10/2012 θα κάνει άλλον έλεγχο η Περιφέρεια να δει αν ο ΦοΔΣΑ συμμορφώθηκε!
Όλα καλά λοιπόν.
Όμως στις 7/9/2012, μετά την παραλαβή του εν λόγω εγγράφου από τον Δήμο Ερμιονίδας και προσωπικώς από τον Αντιδήμαρχο κύριο Κούστα Σταύρο, μαθαίνουμε ότι «.. Ο Δήμος Ερμιονίδας πλήρωνε για τα δεματοποιημένα απορρίμματα μέσω του ΦοΔΣΑ Αργολίδας ( όταν υπήρχε) και μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου (μετά την κατάργηση του ΦοΔΣΑ Αργολίδας)...».

Δηλαδή ο ΦοΔΣΑ Αργολίδας που είναι ο κύριος και ο υπεύθυνος λειτουργίας της όλης εγκατάστασης του δεματοποιητή έχει καταργηθεί κατά τον Αντιδήμαρχο, άρα ο δεματοποιητής δουλεύει από μόνος του (!) η δε Περιφέρεια βάζει πρόστιμο στον καταργημένο ΦοΔΣΑ Αργολίδας, πού δεν υπάρχει πια κατά τον Αντιδήμαρχο, και όχι μόνον περιμένει να ...πληρωθεί το πρόστιμο, αλλά του επιβάλλει να λάβει και μέτρα εντός μηνός από την λήψη της παρούσας! Και η παραλαβή της παρούσας έγινε από καταργημένο Φορέα αλλά από υπαρκτό πρόσωπο (ποίο άραγε;) του καταργημένου ΦοΣΔΑ Αργολίδας. Μα ένας καταργημένος φορέας έχει και προσωπικό που παραλαμβάνει έγγραφα; Πληρώνεται άραγε το τέως προσωπικό του καταργημένου αυτού Φορέα, ή ο μεν Φορέας καταργήθηκε το δε προσωπικό του εξακολουθεί να δουλεύει και να πληρώνεται;
Έτσι εξηγείται και ο γρίφος: Να γίνεται της Κορέας στον Σταυρό, να κονταροκτυπιούνται οι εν δήμω συμπολιτεύσεις και αντιπολιτεύσεις, να διαμαρτύρονται και να αντιδρούν οι κάτοικοι της περιοχής, να επεμβαίνει η Περιφέρεια, να αναφέρουν όλοι τον ΦοΔΣΑ (όμως ποτέ ονομαστικά κάποιον υπεύθυνο στον ΦοΔΣΑ!) και από τον αρμόδιο και υπεύθυνο ΦοΔΣΑ Αργολίδας άκρα του τάφου σιωπή!


Είμαστε αρχές δεκαετίας του 1960. Στα ντούνια της η γενιά των σημερινών 75ντάριδων περίπου, ζωηρή γενιά κυρίως στον πάνω μαχαλά. Διασκέδαζε (με τον τρόπο της) συνήθως στη ταβέρνα του Παύλου απέναντι από την Παναγία. Βαρυχειμωνιά.
Έπιναν λοιπόν κατά τις 7 το βράδυ και τραγουδούσαν. Τότε η Ερμιόνη είχε χωροφύλακες που γύριζαν όλο το χωριό και επιτηρούσαν. Διοικητής τους ήταν ένας πολύ ευγενικός άνθρωπος, πράγμα ασυνήθιστο αυτές τις εποχές. Άκουσε τα τραγούδια, ανοίγει λίγο την πόρτα, βάζει το κεφάλι μέσα, τον βλέπει ο Παύλος και βγαίνει έξω. Τι γίνεται; Ε, να κυρ αστυνόμε, τα παιδιά ένα ποτηράκι ήπιανε και σιγοτραγουδάνε. Να τους πεις σε παρακαλώ να σταματήσουνε, γιατί ενοχλούνε τη γειτονιά. Μάλιστα, κυρ αστυνόμε!
Κατά τις 10 ξαναπερνάει ο αστυνόμος και ακούει τραγούδια έξω φωνή και σπασίματα. Πάλι βάζει το κεφάλι, πάλι βγαίνει προθυμότατα ο Παύλος. Εν ευθυμία κύριε αστυνόμε, εν ευθυμία! Παιδιά είναι, τους έπεσε και ένα ποτηράκι κάτω κι έσπασε!
Στις 12 νέος έλεγχος. Με το που πλησιάζει ακούει γέλια και πειράγματα μαζί με ευχές και ψαλμουδιές. Βαπτίζεται ο δούλος του θεού..... Βάζει το κεφάλι μέσα και βλέπει έναν μισόγυμνο μέσα σε ένα μισοβάρελο να τον βαπτίζουνε και να τον ραίνουνε με κρασί. Ο Παύλος σε καθήκοντα ιερέα με άμφια ένα τραπεζομάντηλο. Μα τι γίνεται εδώ; Εν ευθυμία κύριε αστυνόμε και ολίγο εν κραιπάλη, ε, και γω βοηθάω να ηρεμίσουνε τα πνεύματα! Είναι μεσάνυχτα, παρακαλώ να τους διώξεις όλους και να κλείσεις το μαγαζί, γιατί θα σας πάω επί διαταράξει. Μάλιστα κυρ αστυνόμε, μάλιστα κυρ αστυνόμε!
Όμως ο αστυνόμος για να βεβαιωθεί έκανε μια βόλτα κατά τις 1 και τη στιγμή που πλησίαζε ακούει ουρλιαχτά και κραυγές θριάμβου, βλέπει την πόρτα να ανοίγει με πάταγο και να ξεπηδάει αφηνιασμένο ένα γαϊδούρι και πίσω να ακολουθεί, μέσα στις φλόγες, η σόμπα του καταστήματος μ’ όλα τα μπουριά, δεμένη στην τριχιά. Βλέπει έναν Παύλο αλαφιασμένο να τρέχει να τον προϋπαντήσει. Μα τι γίνεται δω; Τώρα; Της πουτάνας γίνεται κυρ αστυνόμε μου!
Και στα ερμιονίτικα οι κάπως παλιοί, όταν λένε με νόημα τις φράσεις, «Εν ευθυμία κυρ αστυνόμε!», «Μάλιστα κυρ αστυνόμε!» «Εν κραιπάλη κυρ αστυνόμε!», «Της πουτάνας κυρ αστυνόμε μου!» αυτό το γλέντι έχουν υπ’ όψη τους και οι μυημένοι το πιάνουν αμέσως.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος