Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

''Εκεί που οι Δήμοι έχουν μυαλό..''

''Στον δικό μας Δήμο το μυαλό στην κοκοροσκουπιδομαχία''

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος

Η Ερμιονίδα έχει μνημειακές ελιές. Σας τις ξαναγράφω:

1. Η μεγάλη ελιά στο μοναστηριακό κτήμα στην Πικροδάφνη (έχω δώσει φωτογραφίες). Υπέροχη και μοναδική μνημειακή ελιά.

2. Η μεγάλη των Φούρνων που όμως τώρα βρίσκεται στο νησάκι της Κοιλάδας! Υπέροχη ελιά (έχω δώσει φωτογραφία έχω κι άλλες). Είναι η μοναδική μνημειακή ελιά του κόσμου.......... που περπάτησε (και μάλιστα στα κύματα) και μετανάστευσε χωρίς τη θέλησή της. Την έδωσε σκλάβα ο ιδιοκτήτης της. Θα την ελευθερώσει ο Δήμαρχός μας;;; Ή ο επόμενος; Υπήρχε δίπλα της και η αδελφή μνημειακή ελιά, υπέροχη κι αυτή, που όμως έγινε κούτσουρα για το τζάκι. Ευτυχώς διέσωσα τη μνήμη της στο βιβλίο μου, ατυχώς όχι τη φωτογραφία της και λυπάμαι πολύ.

3. Η μεγάλη ελιά στην Κουβέρτα Ερμιόνης (έχω φωτογραφία της) με τον υπέροχο, μοναδικό, συμπαγή πανύψηλο κορμό της.

4. Τουλάχιστον άλλες 6 μνημειακές ελιές στην Ερμιονίδα που εντόπισα πριν χρόνια χωρίς βέβαια να ερευνήσω όλες τις περιοχές σπιθαμή προς σπιθαμή, ο εστί μεθερμηνευόμενον: Υπάρχουν πιθανότατα και άλλες.

5. Ο μνημειακός υπέροχος ελαιώνας της μονής Αγίων Αναργύρων.

Προσέξτε πώς έχουν αναδείξει οι Κρητικοί τη μνημειακή ελιά των Βουβών. Και δημιούργησαν και Μεσογειακό Κέντρο Μελέτης  Μνημειακών Ελαιοδέντρων!

Ευκαιρία είναι, έμπνευση υπάρχει. Ας φτιάξουμε τουλάχιστον ένα Πανελλαδικό Κέντρο Μελέτης Μνημειακών Φοντανοποιήσεων Σκουπιδιών στον Σταυρό. Έτσι για να μη νομίζουν μερικοί ότι είμαστε πίσω κι απ’ τις λάσπες.


Μνημειακή Ελιά Βουβών


 

Το Μουσείο Ελιάς Βουβών έχει το μεγάλο προνόμιο να βρίσκεται δίπλα στο Μνημειακό δένδρο της Ελιάς των Βουβών, το αρχαιότερο δένδρο ελιάς στον κόσμο, το οποίο επισκέπτονται σήμερα 20.000 περίπου άτομα ετησίως, από όλο τον πλανήτη, με προοπτική ραγδαίας αύξησης των επισκεπτών. Είναι  κηρυγμένο με την 603/17-2-1997 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης «σαν διατηρητέο μνημείο της φύσης, λόγω του ιδιαίτερου αισθητικού, οικολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντός του».
Στην περιοχή του Δήμου μας, εκτός από την Μνημειακή Ελιά Βουβών, βρίσκονται ακόμη τουλάχιστον άλλα δέκα (10) μνημειακά ελαιόδενδρα, δηλαδή όσα όλα μαζί στην υπόλοιπη Κρήτη, τα οποία μαρτυρούν τη μεγάλη σχέση των κατοίκων της περιοχής με την ελιά,  από τα βάθη της μακρινής αρχαιότητας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, το Δημοτικό μας Συμβούλιο, έχοντας πλήρη  επίγνωση της ευθύνης την οποία έχει, λόγω της σπουδαίας αυτής  κληρονομιάς, αποφάσισε  να επεκτείνει το παρόν μουσείο και να το αναβαθμίσει, με την μελλοντική μετατροπή του σε Μουσείο Ελιάς και Μεσογειακό Κέντρο Μελέτης  Μνημειακών Ελαιοδέντρων. Ήδη ο Δήμος μας προχώρησε στην αγορά έκτασης 600 τ.μ. περίπου, πλησίον του μουσείου στον οικισμό Πάνω Βούβες,  πέραν των λοιπών εκτάσεων τις οποίες  έχει στην περιοχή  και έχει αρχίσει την εκπόνηση των σχετικών μελετών για τον παραπάνω σκοπό.

Tο τρισδιάστατο μοντέλο του κορμού της Μνημειακής Ελιάς Βουβών



Η Μνημειακή Ελιά Βουβών, το αρχαιότερο δέντρο ελιάς στον κόσμο, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα πολύτιμο κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Για αυτό το λόγο αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε σύγχρονες, τεχνολογίες αιχμής για την ακριβή αποτύπωση και καταγραφή του κορμού της Μνημειακής Ελιάς Βουβών.
Χρησιμοποιήθηκε ένα πλήρες σύστημα επίγειου σαρωτή λέιζερ ILRIS 3D για τις εξωτερικές σαρώσεις και μία Minolta Vivid 910 για τις εσωτερικές. Το τελικό αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν ένα πλήρες τρισδιάστατο μοντέλο του κορμού της Μνημειακής Ελιάς Βουβών με δυνατότητα αποτύπωσης της γεωμετρίας με ακρίβεια 0,5 εκατοστά. Ταυτόχρονα παρέχει τις δυνατότητες:
·                       Λήψεων τομών σε οποιαδήποτε ύψος με μετρητική πληροφορία ακρίβειας 0,5 cm και υπολογισμός εξωτερικής και εσωτερικής διαμέτρου σε οποιαδήποτε ύψος. (Δείτε τις εικόνες παραπάνω).
·                       Υπολογισμού του ακριβούς συνολικού όγκου του κορμού. 
·                       Δημιουργία animation του κορμού.
·                       Κατασκευή ενός ακριβούς αντιγράφου του κορμού σε κλίμακα με την χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή (τελευταία φωτογραφία).
Ενδεικτικά κάποια από τα στοιχεία που υπολογίστηκαν με ακρίβεια είναι:
·                       Όγκος κορμού: 4.67 m3 
·                       Μέγιστη εξωτερική διάμετρος σε ύψος 1,3m (DBH): 2,66 m
·                       Μέγιστη εσωτερική διάμετρος σε ύψος 1,3m: 2,01 m
·                       Μέγιστη εξωτερική διάμετρος σε ύψος 0,9 m : 3,04 m
·                       Μέγιστη εσωτερική διάμετρος σε ύψος 0,9m: 2,15 m
·                       Μέγιστη απόσταση μεταξύ 2 σημείων του κορμού στο επίπεδο εδάφους: 3,95 m
Για περισσότερες πληροφορίες για την 3Δ αποτύπωση του κορμού της Μνημειακής Ελιάς Βουβών επικοινωνήστε με τον Δρ. Μανόλη Μαραβελάκη

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος