Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

" Στη Γαλλικη LE FIGARO ο Γιαννης Μανιατης για τον Ορυκτο Πλουτο της Ελλαδας"


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ
LE FIGARO : «Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ»
 
Στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας Le Figaro δημοσιεύεται θετικό άρθρο της Hayat Gazzane με θέμα τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας και την εκμετάλλευσή του. Το άρθρο βασίζεται σε στοιχεία που έθεσε στη διάθεση της δημοσιογράφου ο πρώην Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης σε συνέχεια ενεργειών του ΓΤΕ Παρισίων και των Υπηρεσιών Εξωτερικού.

Ο πλούσιος ορυκτός πλούτος της Ελλάδας προσελκύει....
.... ξένους επενδυτές και παρά τις αντιδράσεις του τοπικού πληθυσμού απέναντι στην εκμετάλλευσή του, έχουν ληφθεί μέτρα για την αξιοποίησή του, γράφει στο άρθρο της η Gazzane.

Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά αποθέματα ορυκτών μεταλλευμάτων, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι πέμπτη παραγωγός χώρα λιγνίτη στον κόσμο και ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ευρώπη. Ο βωξίτης, όπως εξηγεί ο κ. Μανιάτης, είναι σημαντική πρώτη ύλη για την ελληνική οικονομία, καθώς τροφοδοτεί τη βιομηχανία αλουμινίου και είναι σημαντικό εξαγωγικό προϊόν. Επίσης, η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά αποθέματα σιδηρονικελιούχων μεταλλευμάτων, τα οποία καλύπτουν το 7% των αναγκών της ευρωπαϊκής αγοράς ανοξείδωτου χάλυβα, μπετονίτη και μαγνεσίτη, ενώ είναι η πρώτη χώρα παραγωγής περλίτη παγκοσμίως. Επιπλέον, οι διαφορετικές ποικιλίες χρώματος και ποιότητας του ελληνικού μαρμάρου έχουν γίνει διάσημες παγκοσμίως. Υπάρχουν επίσης σημαντικά αποθέματα χρυσού, αργύρου και χαλκού.

Η παραγωγή μεταλλευμάτων, που προορίζεται κυρίως για εξαγωγές, σημειώνει πτώση από το 2009, λόγω της κρίσης, όμως οι προοπτικές είναι καλές, σχολιάζει το άρθρο. Η ελληνική βιομηχανία μεταλλευμάτων θα ανακάμψει από το δεύτερο εξάμηνο του 2013, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής εταιρείας ReportsnReports. Άλλη έκθεση δείχνει πως η βιομηχανία έχει ήδη αρχίσει να ανακάμπτει, εξαιτίας της ζήτησης για μεταλλεύματα. Οι ελληνικές εξαγωγές θα αυξηθούν έως το 2015, εφόσον και οι γειτονικές οικονομίες αρχίσουν να ανακάμπτουν, αναφέρει η ίδια εταιρεία.

Ο τομέας μεταλλευμάτων αντιπροσωπεύει το 3 με 5% του ΑΕΠ, απασχολεί άμεσα 20.000 και έμμεσα 60.000 άτομα και όπως επιβεβαιώνει ο κ. Μανιάτης, είναι πεποίθηση της κυβέρνησης πως η απασχόληση στον τομέα θα αυξηθεί πάνω από 20% μετά τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή. Στις 29 Φεβρουαρίου 2012, η Ελλάδα υιοθέτησε την εθνική πολιτική για την αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών, η οποία οριοθετεί τους στόχους και τους πολιτικούς άξονες ανάπτυξης. «Οι φυσικοί πόροι της Ελλάδας μας επιτρέπουν να τους αξιοποιήσουμε για την αντιμετώπιση της κρίσης» διαβεβαιώνει ο κ. Μανιάτης.

Ωστόσο, σημειώνει το άρθρο, η αγορά κυριαρχείται ακόμη από ελληνικές εταιρείες όπως ο όμιλος Μυτιληναίου. Η χώρα επίσης διατηρεί ταραχώδεις σχέσεις με εταιρείες που δεν προέρχονται από χώρες της Ε.Ε., θέτοντας πιο περιοριστικούς όρους για την είσοδό τους στην αγορά και επιβάλλοντας τους πιο χρονοβόρες διαδικασίες απόκτησης αδειών. Το 1990 η καναδική European Goldfields ήταν η πρώτη ξένη εταιρεία που εισήλθε στην ελληνική αγορά. Όμως μεσούσης της κρίσης, υπάρχουν εμφανή δείγματα ανοίγματος της αγοράς, ειδικά στον τομέα εκμετάλλευσης του χρυσού, ενός άξονα ανάπτυξης, σύμφωνα με το Invest in Greece. Τα αποθέματα χρυσού που έχουν εντοπιστεί σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας (Χαλκιδική, Ροδόπη, Έβρος) υπολογίζονται σε 8,5 εκ. ουγγιές χρυσού και 65 εκ. ουγγιές αργύρου. Η European Goldfields, που λειτουργεί στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της Hellas Gold, υλοποιεί προγράμματα εκμετάλλευσης των ορυχείων χρυσού της Ολυμπιάδας και των Σκουριών στη Χαλκιδική. Τα δύο αυτά ορυχεία διαθέτουν 7,7 εκ ουγγιές χρυσού. Όταν θα φθάσουν σε πλήρη δυνατότητα παραγωγής το 2015, θα παράγουν ετησίως 350.000 ουγγιές, γεγονός που θα καταστήσει την Ελλάδα έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς χρυσού στην Ευρώπη.

Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων προκάλεσε αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία για περιβαλλοντικούς και τουριστικούς λόγους. Οι αντιδράσεις συχνά υποστηρίχθηκαν και από πολιτικούς που δεν επιθυμούσαν την ανάληψη του πολιτικού κόστους που συνεπάγονταν η αδειοδότηση εκμετάλλευσης, όμως όπως σημειώνει ο κ. Μανιάτης «αυτή η στάση άρχισε να αλλάζει λόγω καλύτερης επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής κοινωνίας, των οφελών προς την τοπική κοινωνία και των δράσεων κοινωνικής ευθύνης των εταιρειών».

Οι ξένες εταιρείες, γνωρίζοντας τις δυσκολίες, δε σπεύδουν να έλθουν στην Ελλάδα. Οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι η Ελλάδα θα πωλήσει τον πλούτο της σε χαμηλή τιμή για να προσελκύσει ξένους επενδυτές. Πέρυσι καταδίκασε την Ελλάδα επειδή το 2003 πούλησε ορυχεία στη Χαλκιδική σε υποτιμημένη τιμή, χωρίς διαγωνισμό, στην European Goldfields. «Οι κατηγορίες για ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου όχι μόνο δεν είναι αληθείς, αλλά αντίθετα αλλοιώνουν την πραγματικότητα» δηλώνει ο κ. Μανιάτης. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος, διαβεβαιώνει ο κ. Μανιάτης, γίνεται με ανοιχτούς διεθνείς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς και με αυστηρούς κανόνες, όπως η υποχρέωση καταβολής εσόδων στην τοπική κοινωνία από την ημέρα υπογραφής του συμβολαίου». Εν κατακλείδι, «οι βάσεις έχουν τεθεί, αναμένεται μια ομαλή συνέχεια και παράλληλα συγκομιδή των καρπών από την εφαρμογή των μέτρων» προσθέτει.

Στον επίλογό του, το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι ξεκίνησε ανοιχτή διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χαλκού και χρυσού στη περιοχή Βάθης του Κιλκίς και ότι η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει σύντομα να ανακοινώσει το αποτέλεσμα και να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών.

Ευθ. Αραβαντινός