Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

''Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος''

Η εν Πορτοχελίω σύναξις.
Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Απορία των αγαπητών Ιχνηλατών: Αν δεν παρίστατο στην εκδήλωση το προσωπικό του Δήμου, θα ήσαν παρόντες μόνον οι καλεσμένοι και οι ομιλητές.
Δηλαδή να παρατήσει ο κόσμος τις δουλειές του (εδώ βαρκούλες χάνονται.........) για να ακούσει στην ημερίδα τι; Δεν ξέρουν οι Ιχνηλάτες ότι παντού όπου γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις το κοινό που μισογεμίζει τις καρέκλες είναι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι; Ότι αυτές οι «παγκόσμιες ημέρες» είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κάνουν παρουσία υποψήφιοι βουλευτές, Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες και οι συνοδείες τους;
Από όσα μας μετέφερε από την εκδήλωση, σχεδόν με επαγγελματικό τρόπο, το Εικονοσκόπιο, προσέλαβε κάποιος τι το διάφορο από τα συνήθη τετριμμένα;
Ο Δήμαρχος, το ΔΣ και όλη η αντιπολίτευση είχαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να καταδείξουν στους υψηλούς  καλεσμένους και ιδιαίτερα στον Υπουργό, τον Περιφερειάρχη, τους τοπικούς βουλευτές, και τους ανωτέρους δημόσιους λειτουργούς τα μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα της Ερμιονίδας, και με τη φαντασία τους να εξαναγκάσουν τα μέσα πληροφόρησης να μεταφέρουν την πραγματική εικόνα της Ερμιονίδας που είναι και η πραγματική εικόνα κάθε τουριστικής παράλιας και νησιώτικης περιοχής.
Αντί να γίνει κάτι τέτοιο, θεωρήθηκε η εκδήλωση ως ένας ακόμη άμβωνας τοπικής μικροκοκορομαχίας, επί στρατηγικών, επί επενδύσεων, επί σχεδιασμών και μοντέλων ανάπτυξης.
Θα μπορούσε λοιπόν ο δήμος να ξαφνιάσει ευχάριστα:

1.    Να έχει μεταφέρει στην αίθουσα και στο γύρω χώρο για διακόσμηση ξεφλουδισμένους κορμούς μανταρινιών και πορτοκαλιών από τη δράση του υφάλμυρου νερού στους άλλοτε κραταιούς μανταρινολεμονοπορτοκαλεώνες μας. Έτσι, χωρίς κείμενο, βουβοί μάρτυρες.
2.    Να έχουν αναρτήσει πανό με αεροφωτογραφίες της κατάτμησης της καλλιεργήσιμης γης μας με ένα τεράστιο ερωτηματικό στη μέση.
3.    Να μην υπάρχει πουθενά εμφιαλωμένο νερό, αλλά μπροστά στους καλεσμένους, αλλά και σε όλους τους ακροατές, από ένα μπουκάλι νερό με ωραιότατη ετικέτα με ομορφιές του κάθε τόπου μας και με ωραιότατα γράμματα: Νερό Πορτοχελίου, Νερό Κρανιδίου, Νερό Ερμιόνης. Είναι πολύ λογικό να μας τιμήσουν πίνοντάς το όλοι, αφού αυτό πληρώνουμε και αυτό καλούμαστε να πίνουμε όλοι. Να επιλέξουν το καλύτερο.
4.    Σε κάθε παρευρισκόμενο  να μοιραζόταν ένας πίνακας με τις αναλύσεις βαρέων μετάλλων στα υπόγεια νερά της Ερμιόνιδας.
5.    Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος με ευγένεια να προσκαλούσε τους υψηλούς επισκέπτες σε μια σύντομη ξενάγηση στην Ερμιονίδα. Στο μικρόφωνο ο Δήμαρχος, και οι αρχηγοί μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης. Διαδρομή: Από Πορτοχέλι στο εκκλησάκι του Αγίου Αιμιλιανού (αν μπορούσανε να το βρούνε) και εξηγήσεις για το τι είναι αυτά που βλέπουνε στην περιοχή. Άναμμα κεριού εις μνήμην Περιβάλλοντος.  Μετά, παραλιακά, από παραλία Κουνούπι για να δουν τις περίφρακτες ακτές με κατάληξη την Πετροθάλασσα, για να δουν τα μπαζώματα που κάθε τόσο καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης αλλά και να δουν εκεί πώς η  καλλιεργήσιμη γη έχει κατακοπεί σε ορθογώνια αγροτεμάχια με ζηλευτή ακρίβεια. Μετά να παίρνανε τον μέσα δρόμο (τους μεσαγρούς) των Δισκουριών για να βλέπανε τι με τα χρόνια έχει κουβαλήσει το ρέμα προς Πετροθάλασσα από χωματερή Κρανιδίου.
6.    Μικρό διάλυμα για ξεκούραση στη Χωματοδεξαμενή Κάμπου (να πώς γεννιούνται τα τοπωνύμια), παγκόσμια πρωτοτυπία διάθεσης βοθρολυμάτων. Μετά στο ΚΕΛ του Λουτρού για να δουν το εν Χουσεΐνι θαύμα, πώς φτιάχνουμε ποταμάκια στην Ερμιονίδα με νερό όλο το χρόνο. Προσφορά λουκούμι με κρύο νερό Χουσεΐνι. Μετά παραθαλασσίως από Λάζες στο Σαλάντι να δουν και να θαυμάσουν κατάτμηση βουνοπλαγιάς. Στη συνέχεια, επίσκεψη και ξενάγηση στο χώρο (όχι από μακριά αλλά μέσα για μέσα) της ακρόπολης του Σταυρού Διδύμων, το καμάρι μας, και στη συνέχεια ξεπροβόδισμα και καλό ταξίδι με την υπόμνηση να σταθούν για λίγο στα Τριπόταμα και να φανταστούν το φράγμα Τζερτζελιάς.

Καλά, δεν ενόχλησε κανέναν η κατάτμηση της γης μας, και όλοι ενοχληθήκατε από τις ιχθυοκαλλιέργειες που είναι ένας παραγωγικός εξαγωγικός κλάδος;
Καλά, περάσατε τους ξενοδόχους για χασομέρηδες; Θα άφηναν την καθημερινή μάχη που δίνουν να φέρουν κανένα ξένο στο τόπο μας για τα παρακολουθήσουν την ‘περιβαλλοντική’ φιέστα;
Καλά, θα δοθεί και άλλη τέτοια ευκαιρία στην ΠΑΠΟΕΡ, την Αχλαδίτσα και τους εξωραϊστικούς συλλόγους των εξοχικών μας για ευφυή περιβαλλοντικά Χάπενιγκς;

Σημείωση: Αυτό που καλά κατάλαβα είναι ότι ο κύριος Τατούλης το έχει πιάσει το νόημα έστω και κάπως υπερβολικά, όμως το διατυπώνει σαφώς. Η Περιφέρεια που εκλέγεται είναι η υπεύθυνη τοπική διοικητική μονάδα με αρκετούς βαθμούς ελευθερίας ως προς την κεντρική Διοίκηση και καλείται να πάρει στα χέρια της τα ηνία. Υποσύνολο αυτής της διοικητικής μονάδας είναι οι Καλλικράτειοι δήμοι που και αυτοί καλούνται να πάρουν τα ηνία στα χέρια τους. Όμως, θα συμπλήρωνα, η ψυχή εξακολουθεί να είναι η Κοινότητα ενός εκάστου χωρίου του τόπου μας.
Έστειλε σαφές μήνυμα.... με αφορμή την περιβαλλοντική σύναξη, προς τους τοπικούς βουλευτές, ότι η θέση τους είναι στη βουλή των Ελλήνων, να βουλεύονται, να νομοθετούν και να ελέγχουν και όχι να μπλέκονται στα πόδια Περιφέρειας και Δήμων. Είναι βουλευτές πλέον και όχι τοπικοί. Δηλαδή είναι για να προωθούν τις υποθέσεις της χώρας και όχι του τόπου τους με τις γνωστές διαπροσωπικές και διαμεσολαβητικές σχέσεις και τη στρατιά των πολιτικάντηδων. Άρα πρέπει να εκλέγονται όχι τοπικώς, δηλαδή ο κάτοικος της Ερμιονίδας  να μπορεί να ψηφίσει έναν άξιο βουλευτή που είναι από οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, για να δουλέψει για τη χώρα.
Τώρα, πώς θα γίνει η Περιφερειακή Διοίκηση να γίνει πραγματική διοίκηση καμιά σχέση έχουσα με αυτό που γνωρίζουμε ως δημόσια διοίκηση εν Ελλάδι, δεν μας το εξήγησε ο κύριος Περιφερειάρχης. Γιατί αυτό που πρωτογνωρίσαμε ήταν ότι ο Δήμος Ερμιονίδας ανέμενε κάπου 12 ειδικευμένους υπαλλήλους υψηλής μορφώσεως από τη διάλυση της νομαρχίας Αργολίδος, όμως, απ’ ό,τι διαβάζουμε μέχρι σήμερα κανένας δεν φάνηκε στο Ερμιονιδιστάν!

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος