Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

''Η υποψήφια Βουλευτής Αργολίδας με το ΠαΣοΚ και ιατρός πυρηνικής ιατρικής κα. Ιωάννα Σχοινά (με καταγωγή από το Κρανίδι), μιλάει στο Eikonoskopionews ''

Ιωάννα Σχοινά:
''Πρέπει πάσα θυσία το ΚΥ Κρανιδίου να αναβαθμιστεί  σε πολυδύναμο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μου προτεραιότητα.''

 
Ιωάννα Σχοινά: «Αν χρησιμοποιήσουμε το μνημόνιο σαν εργαλείο, θα βγούμε από αυτό το συντομότερο δυνατό»
Η υποψήφια Βουλευτής Αργολίδας με το ΠαΣοΚ και ιατρός πυρηνικής ιατρικής  κα. Ιωάννα Σχοινά (με καταγωγή από το Κρανίδι), μιλάει στο Eikonoskopionews και αναφέρεται σε θέματα που απασχολούν έντονα  την ατζέντα της προεκλογικής περιόδου. Δηλώνει αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα καταφέρει (με  προϋποθέσεις την δουλειά και την υπευθυνότητα) να απαλλαγεί από το μνημόνιο και δεσμεύεται ότι θέτει σε πρώτη της προτεραιότητα την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου. ..........

Παράλληλα η κα. Σχοινά τονίζει πως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διοίκησης όπως έχει εφαρμοστεί από την Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, ενώ υποστηρίζει την βαρύτητα που πρέπει να δοθεί-με συνεργασία όλων των αιρετών της Αργολίδας- στο «βαρύ χαρτί» της περιοχής που είναι ο τουρισμός. Η κα Σχοινά με διαδρομή πολλών χρόνων στην υπηρεσία του ιατρικού λειτουργήματος και με πλούσια επαγγελματική σταδιοδρομία στον κλάδο της υγείας, διεκδικεί την ψήφο των πολιτών της Αργολίδας γιατί-όπως υποστηρίζει- «Αποφάσισα να βάλω υποψηφιότητα , διότι πιστεύω  ότι  έφτασε η στιγμή να αλλάξουν τα πράγματα. Επιβάλλεται να αλλάξουν τα πράγματα. Τούτο επιτάσσουν  οι στιγμές. Επιθυμώ να είμαι παρούσα προκειμένου να συμβάλλω σε αυτή την κατεύθυνση.  »

Συνέντευξη στον Μίλτο Ιωαννίδη

Κυρία Σχοινά, αποφασίσατε να βάλετε υποψηφιότητα για Βουλευτής Αργολίδας, σε μια δύσκολη περίοδο για το πολιτικό σύστημα. Η πολιτική σήμερα έχει απαξιωθεί στα μάτια των πολιτών. Για ποιο λόγο πήρατε αυτή την απόφαση;
Αποφάσισα να βάλω υποψηφιότητα , διότι πιστεύω  ότι  έφτασε η στιγμή να αλλάξουν τα πράγματα. Επιβάλλεται να αλλάξουν τα πράγματα. Τούτο επιτάσσουν  οι στιγμές. Επιθυμώ να είμαι παρούσα προκειμένου να συμβάλλω σε αυτή την κατεύθυνση.  Είναι βαθειά μου πεποίθηση ότι πρέπει να είναι ευπρόσδεκτος όποιος θέλει να προσφέρει. Γι αυτό και η νέα Βουλή, πρέπει να απαρτίζεται από ανθρώπους που θα έχουν κύρος, ανοιχτά μυαλά, και ικανότητες ώστε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Θα ήθελα να προσθέσω ότι αυτή η απροθυμία τέτοιων ανθρώπων να μετάσχουν ενεργά στις πολιτικές διαδικασίες-για διάφορους λόγους- όλα αυτά τα χρόνια, δημιούργησε ένα κενό το οποίο καλύφθηκε από κάποιους οι οποίοι μπήκαν στην Βουλή και ουσιαστικά δεν προσέφεραν τίποτα. Είναι καιρός να σταματήσει αυτό.  Είμαι βέβαιη ότι αυτό θα προκύψει από την λαϊκή ετυμηγορία το βράδυ της 6ης Μαΐου.  

Εδώ και 2 χρόνια μονοπωλεί την επικαιρότητα το μνημόνιο. Όλοι θέλουν να απαλλαγούμε από αυτό. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα και αν ναι με ποιο τρόπο;
Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να «βγει» από το μνημόνιο-χρησιμοποιώντας το μνημόνιο σαν εργαλείο ώστε το συντομότερο δυνατό να βγούμε από αυτό. Σε αυτό επιμένω. Δεν μπορώ να ακολουθήσω εκείνες τις λαϊκιστικές και ανεύθυνες φωνές  που λένε «να φύγουμε τώρα από το μνημόνιο» μη εξηγώντας το πώς και κυρίως το τι θα γίνει μετά. Αν χρησιμοποιήσουμε με άριστο και ορθό τρόπο τα χρήματα που μας παρασχέθηκαν, και δώσουμε προτεραιότητα σε τομείς που μέχρι σήμερα υστερούσαμε (για παράδειγμα να καταπολεμήσουμε την γραφειοκρατία, να δημιουργήσουμε κλίμα που να ευνοεί την επιχειρηματικότητα, η την προσέλκυση επενδύσεων )τότε η επόμενη ημέρα θα είναι καλύτερη. Συνεπώς χρειάζεται υπευθυνότητα και δουλειά με γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας. Το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι να περισώσουμε την Ελλάδα. Πάση θυσία.
Πολλοί λένε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το «δυνατό χαρτί» της Αργολίδας,  που είναι ο τουρισμός. Ποια είναι η δική σας άποψη; Σε περίπτωση που οι πολίτες της Αργολίδας σας εκλέξουν Βουλευτή το βράδυ της 6ης Μαΐου τι πρωτοβουλίες θα λάβετε για το θέμα αυτό;
Πρώτα απ όλα η Αργολίδα είναι ένας προνομιούχος τόπος. Όμως η Αργολίδα δεν πρέπει να διοικείται όπως διοικείται σήμερα. Θα είναι λάθος αν μείνουμε προσκολλημένοι στις αγκυλώσεις του λεγόμενου μεταπολιτευτικού συστήματος. Επιβάλλεται ο Περιφερειάρχης, ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Αργολίδας, και οι δήμαρχοι, να συνεργαστούν, να θέσουν στόχους-με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα 3ετίας-  και κατόπιν να τεθούν σε εφαρμογή.  Εφόσον εκλεγώ θα βοηθήσω προς αυτή την κατεύθυνση.  Ασφαλώς και πρέπει να δοθεί βαρύτητα στον τομέα του τουρισμού.  Δεν μπορεί για παράδειγμα έχουμε το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και να συρρικνώνονται συνεχώς οι παραστάσεις.  Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, κάθε καλοκαίρι μπορεί να γίνει το επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής. Άλλο παράδειγμα είναι οι Μυκήνες. Κάθε χρόνο πάρα πολλοί επισκέπτες πηγαίνουν εκεί. Ωστόσο δεν υπάρχει ένα ειδικό σύστημα πληροφόρησης/ξενάγησης που θα συνδυάζεται με πολλά άλλα και όχι ξερά να έρχονται οι επισκέπτες, ξερά να φεύγουν, και να καμαρώνουμε.  Ακόμη, έχουμε πολύ ακριβό τουρισμό. Δεν υπάρχει πλούσιος (αυτός που έχει όπως λέμε «γερό πορτοφόλι») που να μην έχει έρθει στην Ερμιονίδα. Και ποιο ήταν το όφελος που είχαμε σαν περιοχή; Δεν πρέπει να τα αλλάξουμε όλα αυτά; Δεν πρέπει να προετοιμαστούμε προκειμένου να προσαρμοστούμε στις σύγχρονες προκλήσεις και απαιτήσεις;  Δεν πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα τοπικά μας προϊόντα-αυτά δηλαδή που παράγουμε στη γη μας;- είναι μεγάλο κεφάλαιο και ο αγροτουρισμός. Όπως είναι τεράστιες και οι προοπτικές που έχει η Αργολίδα να ευημερήσει. Επιβάλλεται να τις αξιοποιήσουμε.  Ακόμη θα ήθελα να προσθέσω και την ανάγκη να απορροφήσουμε τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και να τα αξιοποιήσουμε εκεί που πρέπει. Στο να γίνουν έργα που είναι ανάγκη να γίνουν.  Όπως –ενδεικτικά αναφέρω- το οδικό δίκτυο τόσο από Ναύπλιο προς Ερμιονίδα, όσο και από Επίδαυρο προς Ερμιονίδα. Χρειάζεται η βελτίωση του. Διότι εκτός του ότι αποθαρρύνονται οι επισκέπτες να έρθουν στην περιοχή μας, κάθε χρόνο θρηνούμε την απώλεια νέων παιδιών.
Είστε αισιόδοξη ότι στο άμεσο μέλλον θα καταστεί δυνατόν να αξιοποιηθούν οι πηγές του Αναβάλλου;
Όσον αφορά τον ανάβαλλο. Ένα έργο-πνοής για την Αργολίδα. Ήδη έχει μπει σε φάση χρηματοδότησης.  Ο 1κλάδος είναι ο ποτιστικός. Αρδεύει το κομμάτι Άργους-Ναυπλίου με προοπτική να συμπεριληφθεί και η περιοχή της Επιδαύρου. Ο 2ος κλάδος συμπεριλαμβάνει και την Ερμιονίδα. Ο 3ος κλάδος, αφορά φυσικά την ύδρευση. Το πόσιμο νερό. Θα γίνει η προβλεπόμενη αφαλάτωση, και το νερό αυτό, θα κατευθυνθεί σε όλη την περιφερειακή ενότητα Αργολίδας  προς κατανάλωση. Συνεπώς είμαστε σε φάση υλοποίησης. Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, και είναι σε εξέλιξη τα έργα.
Κυρία Σχοινά ως ιατρός που είστε θα ήθελα τη γνώμη σας για το κέντρο υγείας Κρανιδίου δεδομένου ότι απασχολεί τους Ερμιονιδείς….

Έκανα στο παρελθόν πολλές προσπάθειες για να γίνει το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, ένα μικρό νοσοκομείο. Πολλά νησιά έχουν προχωρήσει σε αυτό. Ως ιατρός λοιπόν, θα σας πω ότι δεν είναι αποδεκτό για μένα, στην Ερμιονίδα (με τόσο πληθυσμό, με τόσο τουρισμό, και με αυτή την μεγάλη απόσταση που υπάρχει από τα μεγάλα αστικά κέντρα ), να υπάρχει αυτή η εικόνα σε έναν τομέα όπως είναι η υγεία. Οφείλω όμως να παραδεχτώ –μια και έχω συζητήσει μαζί τους- την πολύ καλή ιατρική κατάρτιση που έχουν οι νέοι ιατροί του κέντρου υγείας, η οποία τους δίνει το πλεονέκτημα να μπορούν να ανταποκριθούν και να αντέχουν όλη αυτή την πίεση. Αυτό όμως δεν αρκεί. Πρέπει πάσα θυσία το ΚΥ Κρανιδίου να αναβαθμιστεί  σε πολυδύναμο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μου προτεραιότητα. Είτε εκλεγώ είτε δεν εκλεγώ Βουλευτής, θα κάνω αγώνα για την αναβάθμιση του τομέα της υγείας στην Ερμιονίδα. 
Ποιό το σχόλιο σας για τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο;
Για τον κ. Βενιζέλο θα πω μόνο ένα πράγμα: μολονότι ήταν συνταγματολόγος, δέχθηκε να αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών την ώρα που άλλοι-οι λεγόμενοι ειδικοί στα οικονομικά θέματα- απέφυγαν η και φοβήθηκαν να αναλάβουν την ευθύνη. Αφού ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είχε αυτή τη δύναμη-δηλαδή- ανέλαβε και δεν αποποιήθηκε τις ευθύνες, σημαίνει για μένα πολλά. Τον στηρίζω και είμαι βέβαιη πως θα δικαιώσει όλους όσους πιστεύουμε σε αυτόν.