Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

''«Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ» ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ''


''«Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ» ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ''
ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Δεν είναι λίγες οι φορές που οφειλέτες τραπεζών έπεσαν «θύματα» ασυδοσίας ή τρομοκρατίας κάποιας εταιρείας ενημέρωσης οφειλετών (εισπρακτικής εταιρείας). Οφειλέτες ζούσαν επί χρόνια σε καθεστώς τρομοκρατίας, το οποίο δημιουργούσαν οι ως άνω εταιρείες. Πολίτες εξευτελίστηκαν ενώπιον τρίτων, φίλων , γνωστών, συγγενών, αγνώστων ακόμη και εργοδοτών ή συναδέρφων αφού τα ενοχλητικά, απειλητικά, αλλά και υποτιμητικά τηλεφωνήματα από κάποια εισπρακτική εταιρεία έδιναν και έπαιρναν, έχοντας πολλές φορές ξεπεράσει τα όρια και υποτιμώντας κατάφωρα την............ ίδια την προσωπικότητα του οφειλέτη.
Οι ως άνω αναφερόμενες εταιρείες δεν ήταν τίποτε άλλο από το φόβητρο του κάθε οφειλέτη, κοιτώντας με τρόμο κάθε φορά που το τηλέφωνό του χτυπούσε. 
Δημιουργούταν έτσι εύλογα το αίσθημα του φόβου ή της ανασφάλειας, αλλά και ένα αίσθημα κατωτερότητας μόνο και μόνο επειδή κάποιος είχε καταστεί υπερήμερος οφειλέτης έναντι κάποιου τραπεζικού ιδρύματος. Και η απορία κάθε «θύματος» εισπρακτικής εταιρείας ήταν ή είναι ακόμη εύλογη : πώς μπορώ να προστατευτώ; Πού φτάνουν τα όρια των εισπρακτικών εταιρειών; Πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να με ενοχλεί μια εισπρακτική εταιρεία και τελικά τί ακριβώς έχει δικαίωμα να μου πεί η φωνή στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής;
Ο νόμος 4038/2012 έφερε ουσιαστικά τις μεγαλύτερες και ουσιαστικότερες αλλαγές στον τρόπο και στη μέθοδο προστασίας του οφειλέτη από το «φάντασμα» των εισπρακτικών εταιρειών και οριοθέτησε ουσιαστικά τα δικαιώματά τους, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον καταναλωτή.
Ειδικότερα, οι σημαντικότερες αλλαγές που περιλαμβάνει ο νόμος 4038/2012 «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» είναι οι ακόλουθες :
1) Οι εταιρείες μπορούν να αρχίσουν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες για την ενημέρωση του οφειλέτη για ληξιπρόθεσμη απαίτηση μετά την πάροδο δέκα ημερών από την ημέρα που αυτή κατέστη ληξιπρόθεσμη.
2) Προσδιορίζεται ένα συγκεκριμένο ωράριο για την επικοινωνία με τον οφειλέτη (9.00 έως 20.00) που περιορίζεται στις εργάσιμες μόνο ημέρες.
3) Η επικοινωνία καταγράφεται και τηρείται για ένα έτος προκειμένου να ελέγχεται η παραβίαση του νόμου σε περίπτωση καταγγελίας. Το περιεχόμενο της καταγραφής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βάρος του οφειλέτη. Ο οφειλέτης ενημερώνεται για την καταγραφή και το σκοπό της.
4) Οι εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών οφείλουν να χορηγούν χωρίς επιβάρυνση στον οφειλέτη ή μετά από καταγγελία του οφειλέτη, στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, εντός δέκα ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, κατάσταση με τα συναφή δεδομένα κίνησης των τηλεφωνικών συνδέσεων καθώς και τα αναγνωριστικά στοιχεία του κατόχου της τηλεφωνικής παροχής από την οποία πραγματοποιήθηκε η επικοινωνία με τον οφειλέτη προκειμένου να ελεγχθεί καταγγελία για παραβίαση του νόμου.
 5) Οι εταιρείες ενημέρωσης είναι υποχρεωμένες να τηρούν ηλεκτρικό αρχείο τηλεφωνικών επικοινωνιών ενημέρωσης στις οποίες προβαίνουν προς τον οφειλέτη και να χορηγούν τα στοιχεία αυτά στον οφειλέτη ή στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, όταν τους ζητηθεί.
6) Οι διατάξεις για την προστασία των οφειλετών εφαρμόζονται όχι μόνο στις εταιρείες ενημέρωσης αλλά και στους ίδιους τους δανειστές (π.χ. πιστωτικά ιδρύματα) όταν προβαίνουν σε επαναλαμβανόμενη ενημέρωση.
7) Πέραν της εταιρείας ενημέρωσης που έχει εγγραφεί στο σχετικό μητρώο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, απαγορεύεται σε οποιοδήποτε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο να προβαίνει σε ενημέρωση οφειλετών.
8) Εξασφαλίζεται η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων, μεταξύ άλλων και από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σε όλους όσοι παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου, και όχι μόνο στις εταιρείες ενημέρωσης.
 Επισημαίνεται ότι προς τις υποχρεώσεις 3, 4 και 5 οι εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών θα πρέπει να έχουν συμμορφωθεί στην τήρησή τους μέσα σε δύο μήνες από τη δημοσίευση του νόμου (δηλαδή μέχρι 2.4.2012).
Πλέον οι καταγγελίες των οφειλετών για συνεχείς την ίδια ημέρα ή σε συνεχόμενες ημέρες τηλεφωνικές οχλήσεις ή για οχλήσεις με παραπλανητικό ή απειλητικό ή οποιοδήποτε άλλο αθέμιτο περιεχόμενο ή οχλήσεις που συνεχίζονται και όταν λ.χ. ο οφειλέτης έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη για ρύθμιση των οφειλών του, θα μπορούν να ελέγχονται κατά εφικτό και αποτελεσματικό τρόπο, να επιβάλλονται στους παραβάτες οι προβλεπόμενες κυρώσεις και να διασφαλίζεται η τήρηση της νομοθεσίας.
Ο πολίτης μπορεί πλέον να έχει ουσιαστική προστασία από οποιονδήποτε κι αν προέρχεται η αθέμιτη και παραπλανητική πρακτική, είτε δηλαδή πρόκειται για «εισπρακτική εταιρεία», πιστωτικό φορέα ή οποιονδήποτε τρίτο.
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, στην οποία οι καταναλωτές μπορούν να ζητούν ενημέρωση και να υποβάλλουν τις καταγγελίες τους (τηλεφωνική γραμμή 1520), διαθέτει πλέον, με την συνεργασία του θιγόμενου πολίτη, τα αναγκαία μέσα ελέγχου και επιβολής για την προστασία της προσωπικής σφαίρας των καταναλωτών από αθέμιτες εισπρακτικές οχλήσεις.
Παρατηρούμε λοιπόν ότι με ένα σωστό νομοθετικό πλαίσιο προστατεύονται οι πολίτες και ταυτόχρονα δίνεται ένα τέλος στην ασυδοσία των εισπρακτικών εταιρειών. Ο πολίτης νιώθει πιο ασφαλής και συνάμα νιώθει το κράτος δίπλα του, κοντά του. Νιώθει ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει νόμος και μπορεί να βάλει ένα φρένο σε όσους προσπαθούν να καταπατήσουν τα δικαιώματα και την προσωπικότητά του κρυπτόμενοι πίσω από ένα τηλέφωνο, μόνο και μόνο επειδή ο οφειλέτης έκανε το «έγκλημα» να καθυστερήσει τις δόσεις του δανείου του ή την κάθε είδους οφειλή.
Η ορθή λοιπόν νομική αντιμετώπιση φαινομένων «ψυχολογικής βίας» από κάθε εισπρακτική εταιρεία  είναι υποχρέωση κάθε οφειλέτη απέναντι σε όσους βρίσκονται στην ίδια θέση με αυτόν. 

Γιώργος Ι. Γεωργόπουλος
Δικηγόρος