Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

''Τουριστική Ερμιονίδα''

''Μια μεγάλη αλλαγή έχει ήδη αρχίσει.''
Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος

Στους λόφους του Αγίου Παντελεήμονα Κρανιδίου είναι έτοιμο να λειτουργήσει το πολυτελέστατο ξενοδοχειακό συγκρότημα (δεν ξέρω αν πρέπει να το λέω έτσι) με το όνομα AMANZOE. Το ό,τι η ημέρα διαμονής είναι γύρω στα 1000 € τα λέει όλα.
Είναι μια μεγάλη επένδυση για τον τόπο μας και μια μεγάλη αναβάθμιση του τόπου μας........
Χωρίς να το έχουμε καταλάβει το ξενοδοχείο αυτό, το Γκόλφ που φτιάχνεται, και η πλήρης ανακαίνιση του Ύδρα Μπίητς ώστε να γίνει συγκρότημα πολυτελέστατο, δείχνουν ότι φεύγουμε από τα παλιά συγκροτήματα της σειράς, τα ξενοδοχεία της Χούντας όπως τα λέγαμε, και αναβαθμιζόμεθα.
Είχα γράψει κάποτε ότι τα ξενοδοχεία είναι επενδύσεις. Κλείνουνε, τα αγοράζει κάποιος, τα γκρεμίζει και κτίζει καινούργια. Οι οικισμοί μας, όταν χαλάνε, μετά είναι σχεδόν αδύνατο να επανέλθουνε στην παραδοσιακή τους μορφή, λόγω τεμαχισμού της ιδιοκτησίας.
Διάβασα το site αυτού του συγκροτήματος και διαπίστωσα ότι η όλη επένδυση στηρίζεται στο κλίμα, το τοπίο, την ιστορία, την παραγωγή όχι μόνον της Ερμιονίδας αλλά και όλης της Πελοποννήσου. Φυσικά Ύδρα και Σπέτσες σε πρώτο πλάνο. Βέβαια και πολλά στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως για τα τυριά που φτιάχνουμε, τα κρασιά κ.λ.π. όμως αυτό δείχνει ότι ο καλός τουρισμός σε αυτά στηρίζεται και οφείλει να τα αναπτύξει ο τόπος.
Και αυτοί οι άνθρωποι για να επενδύσουν τόσα χρήματα και μάλιστα όχι στην παραλιακή ζώνη της Ερμιονίδας, κάτι ξέρουν, κάτι βλέπουν στην περιοχή μας, κάτι που έχει η Ερμιονίδα, η Αργολίδα, η Πελοπόννησος, κάτι που σπανίζει αλλού. Και βέβαια για το ρίσκο που παίρνουν, για την προσπάθεια που καταβάλουν δεν θα ζητήσουν τη γνώμη και την ανάλυση του κάθε παρατρεχάμενου πολιτικάντη, ούτε της κάθε μπλοκότρυπας.

Όμως, αν αυτή η επένδυση γινότανε σε έναν Δήμο της Ελβετίας, ο Δήμαρχος και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο θα καλούσαν τους επενδυτές στον Δήμο να τους ευχαριστήσουν που επέλεξαν τον τόπο τους, που μπαίνουν στην τοπική τους οικονομία με ένα τέτοιο ξενοδοχειακό διαμάντι, να τους υποσχεθούν κάθε βοήθεια, και να τους δώσουν τιμητική πλακέτα του Δήμου. Φυσικά στην Ελβετία ο Δήμος αν δει ότι δεν τηρούνται οι νόμοι από το συγκρότημα κατά τη λειτουργία του, δεν έχει κανένα πρόβλημα να ενεργήσει ταχέως και αποτελεσματικώς για το κλείσιμό του, γιατί άλλο η οικονομία και άλλο οι νόμοι.
Ο Δήμος μας καλωσόρισε και τίμησε τους επενδυτές;

Οι μεμψιμοιρίες για το ότι δεν θα προσλάβει ντόπιους, θα φέρνουν τρόφιμα από αλλού, κ.λ.π. περιττεύουν. Ο πελάτης και τη σκόνη του να αφήσει στην περιοχή μας κέρδος δικό μας είναι. Το θέμα είναι να αντιληφθούμε ότι η Ερμιονίδα με τις βίλες των πολύ πλουσίων και τα υπερπολυτελείας ξενοδοχειακά συγκροτήματα αλλάζει δραματικά και πρέπει δραματικά να αλλάξει και η νοοτροπία όλων μας, αν δεν θέλουμε να συνεχίσουμε να «είμαστε στην μπάντα».

Σημείωση: Η αρχή της προστασίας της καλλιεργήσιμης γης, δηλαδή να πάψει να πουλιέται ως αγροτεμάχιο, δεν έρχεται σε αντίθεση με τις επενδύσεις κάθε είδους. Είναι θέμα χωροταξίας, ποιος πού επιτρέπεται να κάνει τι. Και στην Ερμιονίδα, όπως πολύ σωστά επισημαίνεται, έχει αρχίσει ο κορεσμός. Και, προσοχή!!,  δεν υπάρχει μεγαλύτερος εχθρός για τον τουρισμό από τον ίδιο τον εαυτό του.


Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος