Τρίτη 15 Μαΐου 2012

''Υδροβιότοπος και το ποταμάκι''


Ο υδροβιότοπος Κοιλάδας:
Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Έχει άραγε επισήμως χαρακτηριστεί ως τέτοιος και υπάρχει σε ΦΕΚ; Όποιος ξέρει γράφει.
Έχει συγκεκριμένη έκταση βάσει σχεδίου; Όποιος ξέρει γράφει........
Είναι δημόσια ή ιδιωτική έκταση; Όποιος ξέρει γράφει.
Καλόν είναι η ΠΑΠΟΕΡ να ακολουθήσει το ρέμα Χουσεΐνι το οποίο εκβάλλει στον υδροβιότοπο (δηλαδή τα νερά του τον καθιστούν υδροβιότοπο) και με επιτόπια έρευνα να φωτογραφήσει και να φέρει στο φως το μοναδικό ποταμάκι της Ερμιονίδας με νερό όλο το χρόνο που πηγάζει από τον αγωγό επιφανειακής διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων του ΚΕΛ Λουτρού. Να πάρει δείγματα από το νερό  και ως περιβαλλοντικό σωματείο να τα στείλει σε ένα διαπιστευμένο εργαστήριο για να μάθουμε όλοι την ποιότητα των ποταμίσιων υδάτων του. Στη συνέχεια να αναζητήσει την ΜΠΕ του ΚΕΛ Λουτρού και την άδεια διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων και να κάνει μία πλήρη και εμπεριστατωμένη μελέτη αυτής, όπως πολύ σωστά έκανε με την ΜΠΕ του Γκόλφ.
Είναι ΠΑρέμβαση ΠΟλιτών ΕΡμιονίδας, φυσικά εννοεί τα μέλη της που ως συλλογικότητα παρεμβαίνουν στην ζωή και την καθημερινότητα της Ερμιονίδας από περιβαλλοντική σκοπιά. Όμως όταν παρεμβαίνεις δίνεις φυσικά το δικαίωμα να παρεμβαίνει και όλη η Ερμιονίδα στη ζωή και στη καθημερινότητά σου ως συλλόγου, από περιβαλλοντική άποψη φυσικά.
Εμένα με ξένισε μια παλιά σας φωτογραφία με έναν κλωβό ιχθυοτροφείου που ξέφυγε από τη θέση του και εξόκειλε κάπου στις ακτές της ευρύτερης περιοχής της Κοιλάδας. Το θεωρήσατε μόλυνση του περιβάλλοντος, ιδιωτικά γαρ τα ιχθυοτροφεία, ενώ ως αντικείμενο καμία μόλυνση δεν προξενεί στη θάλασσα. Επρόκειτο για ένα ναυτικό ατύχημα λόγω θαλασσοταραχής και μόνον. Παρέμβαση, ή αφορμή περιβαλλοντικής παρέμβασης και υπενθύμιση για την περιβαλλοντικό κίνδυνο από την λειτουργία των ιχθυοτροφείων.
Και ως εδώ καλά. Αλλά ο φωτογράφος είχε σταθεί να φωτογραφήσει σε μια αμμουδιά και ακριβώς στην άκρη της φωτογραφίας διακρίνεται φράκτης εξοχικής κατοικίας όχι επί της παραλίας, αλλά επί της άμμου, δηλαδή πάνω στο κύμα κατά τρόπον εξοργιστικό. Νομίζω ότι ο φωτογράφος εστίασε, ώστε να μη περιλάβει μέσα στο πλάνο τον φράκτη, ο οποίος τελικά πέρασε στο πλάνο. Στην πραγματικότητα η περιβαλλοντική και όχι μόνον παράβαση και μάλιστα καραμπινάτη, ήταν ο φράκτης και αυτόν έπρεπε να σχολιάσετε και όχι τον κλωβό.
Σε άρθρο μου σας έδωσα αρκετή πληροφόρηση για τον αβαθή βυθό σε αυτήν ακριβώς τη θέση του ορμίσκου της Κοιλάδας και την ανάπτυξη εκεί της κηρύριζας που τάισε γενιές και γενιές Κρανιδιωτών, τόσο που την έβαλαν και στο έμβλημα του Δήμου Ερμιονίδας. Με τη σειρά σας να μας δώσετε πληροφόρηση για το ποταμάκι επεξεργασμένων λυμάτων το οποίο όταν αρχίσει και εκβάλει στη θέση αυτή, τότε χαιρετίσματα στην κηρύριζα που ακόμη υπάρχει σε μικρούς πληθυσμούς, φυσικά και σε όποιον υδροβιότοπο.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος