Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

''Υπάρχη και η κοινή αίσθηση''

Όχι η κοινή γνώμη, ούτε η αίσθηση των «εθελοντών».

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Η προσπάθεια κατάληψης του Δημαρχείου από ξένους ως προς την Ερμιονίδα δημιούργησε μια........ κοινή αίσθηση, δηλαδή ίδια αίσθηση σε όλους, ότι ήταν προσχεδιασμένη κατάληψη από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και πολύ ωραία αυτή την κοινή αίσθηση την διατύπωσαν τα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ.
Αγαπητοί Ιχνηλάτες βλέπετε πάρα πολύ ‘δημοκρατικά’ την επιδρομή, πλέρια που λέμε. Λίγο έλειψε να μας πείτε ότι ο κύριος Δήμαρχος έπρεπε να βγει από το γραφείο του, να διατάξει την εκκένωση του Δημαρχείου και να προϋπαντήσουν όλοι μαζί τους επιδρομείς και να τους παρακαλέσουν να κτίσουν μέσα στο γραφείο του τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο …. συμβολικά. Ξεχνάτε όμως ότι Δημοκρατία είναι το κράτος του Δήμου και όχι το κράτος των συντεχνιών και των κομμάτων. Ο Δήμαρχος και οι συν αυτώ εμπόδισαν την είσοδο στο Δημαρχείο ειρηνικότατα, μόνο με τη σωματική τους παρουσία και κανένας δεν είχε το δικαίωμα να τους παραμερίσει. Και παρ’ όλα αυτά άκουσαν τα εξ’ αμάξης, πόσο μάλλον να είχε καλέσει για προστασία της Αστυνομία. Τότε να βλέπατε τι θα άκουγε. Ή μήπως αυτό ανέμεναν για να τον παρουσιάσουν στα μάτια μας ως αντιδημοκράτη, αντιδραστικό, πράκτορα της αστικής τάξης και της πλουτοκρατίας, λεξιλόγιο Κατοχής και Εμφυλίου;;;
Μπορείτε να μας υπενθυμίσετε πότε και πια συντεχνία κατέλαβε Δημαρχείο, έστω και συμβολικά, στη Σοβιετική Ένωση, στην Ανατολική Γερμανία, και ιδιαίτερα στην Αλβανία του Χότζα, τα έργα του οποίου μετέφρασε (έχει αυτήν την τιμή η Ερμιονίδα) η συνεργάτης και θαυμάστριά του Γιόνα Παϊδούση εκ Διδύμων, από τα ελάχιστα πρόσωπα που μπαινόβγαινε με ειδική άδεια στην Αλβανία, η οποία με τα βιβλία της προσπάθησε να περάσει τη θέση ότι οι Αρβανίτες της περιοχής μας έχουν το δικό τους αλφάβητο το Αλβανικό(!!) και να περάσει την αντίληψη ότι Βοιωτία, Αττική, Κορινθία, Ερμιονίδα και τα ένδοξα νησιά της κατοικούνται από μια ισχυρή μειοψηφία παλιών Αλβανών;
Επιπλέον δείχνετε και μια ‘ξενοφοβία’ ιδιότυπη ως προς τους «ξένους» που ψηφίζουν στην Ερμιόνη κ.λ.π. Γνωρίζετε βέβαια ότι τα μισά σπίτια και τα μισά από τα εναπομείναντα κτήματα ανήκουν σε παλιούς ντόπιους που δεν ψηφίζουν στην Ερμιονίδα πλην ελαχίστων, ενώ όλα τα εξοχικά και βίλες ανήκουν και αυτά σε ξένους. Σε αυτούς λοιπόν τους ‘ξένους’ στηρίζεται το 70% των εργασιών των ντόπιων και σε αυτούς του ξένους στηρίζονται και τα ανταποδοτικά τέλη. Αν πλήρωναν μόνον για τον ένα μήνα που χρησιμοποιούν τα σπίτια τους τότε θα βλέπατε τι ανταποδοτικά θα πληρώνανε οι ντόπιοι.

Όσο για το δίλημμα, μάλλον  …. τρίλημμα για την αποκομιδή των απορριμμάτων γνωρίζετε όλοι την πραγματικότητα αλλά δεν την γράφετε.

1). Αν ο Δήμος προσλάβει (πλέον βέβαια δεν του το επιτρέπει το Κράτος) μόνιμο προσωπικό, τούτο πρέπει να είναι πολυπληθές για να φέρει σε πέρας το καλοκαιρινό έργο των δύο μηνών, ενώ τους άλλους μήνες θα υποαπασχολείται, συν τη νοοτροπία του Δημόσιου υπάλληλου, συν τις ικανοποιητικές αμοιβές. Άρα αυτή η λύση αποκλείεται από κάθε εχέφρονα πλην της μικρής μειοψηφία του Δήμου (2.5%) η οποία για ιδεολογικούς λόγους θέλει να είναι τα πάντα κρατικά. Έ, υπάρχει και το 97.5% που θέλει για ιδεολογικούς λόγους να μην είναι, όπως και δεν εκστασιάζεται με το τι θα πει ο κύριος Τούσας ή οποιαδήποτε μπλοκότρυπα.  Να προσθέσουμε ότι χρειάζεται και εξοπλισμό και οχήματα που δύο μήνες θα απασχολούνται και μετά θα κάθονται.
2). Ο Δήμος έχει ελάχιστους μόνιμους και για τους καλοκαιρινούς μήνες προσλαμβάνει έκτακτους συμβασιούχους Έλληνες. Σήμερα και αυτή η λύση είναι πολύ ακριβή για τον Δήμο. Εδώ υπάρχει ένα ερώτημα. Οι νόμιμοι αλλοδαποί με κανονική άδεια εργασίας, γιατί δεν προσλαμβάνονται από τον Δήμο με το σύστημα του κουπονιού – ημερομισθίου που στοιχίζει γύρω στα 30 € και ο Δήμος έχει το δικαίωμα να τους πει σήμερα δουλεύεις, αύριο όχι; Νομιμότατος τρόπος είναι. Και για τους Έλληνες βέβαια, αλλά θα πήγαινε κανένας;
3). Αν ο Δήμος κάνει σύμβαση με ιδιώτη εργολάβο, τότε απαλλάσσεται από όλα τα βάρη: Δεν διατηρεί πλεονάζοντα εξοπλισμό, δεν έχει έκτακτους συμβασιούχους και οι μόνιμοι είναι ελάχιστοι. Και γιατί ο εργολάβος έχει μικρό κόστος; Γιατί αυτός είναι αποτελεσματικός ιδιωτικός τομέας και επιπλέον θα χρησιμοποιήσει τη νόμιμη εργασία των αλλοδαπών, πράγμα που ως φαίνεται δεν μπορεί να κάνει ο Δήμος.
Τώρα μη μας ξενίζει η πραγματικότητα. Η ΔΕΗ γιατί δουλεύει με εργολάβους; Βλέπετε πάνω στα Δίδυμα να τραβάνε καλώδια μαύροι μετανάστες και έναν Έλληνα να τους επιβλέπει. Είναι αλλοδαπό προσωπικό της ΔΕΗ; Για όνομα! Αν ήταν, τότε η ΔΕΗ θα ήταν κατάμαυρη. Δείτε πώς δουλεύουν και τα μεγάλα αγροκτήματα της Ερμιονίδας με πακιστανούς.

Ο Δήμος μας λοιπόν μπορεί να επιλέξει οποιονδήποτε συνδυασμό νόμιμο για το συμφέρον όλων μας, πόσο μάλλον που δεν προτίθεται να κάνει απολύσεις, αλλά προσλήψεις ή να δώσει εργασία μέσω εργολάβου.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος