Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

''Και πάλι η επένδυση του γκολφ''

''Δεν είναι τόσο περίπλοκα τα πράγματα.''
Γράφει Βασίλης Γκάτσος

Η εταιρεία Mind Compass προκειμένου να υλοποιήσει την επένδυση στο κτήμα της, δηλαδή να κάνει γήπεδο γκολφ και ξενοδοχεία, κάνει την πρώτη της ενέργεια. Δίνει σε ένα γραφείο μελετών όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε αυτό να συντάξει την κατά τους νόμους προβλεπομένη ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων). Στη συνέχεια την καταθέτει στην Περιφέρεια (παλιότερα στη Νομαρχία) σε πολλά αντίγραφα τα οποία.............. μοιράζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας για να πουν τη γνώμη τους. Η Περιφέρεια είναι υποχρεωμένη εγγράφως να στείλει την ΜΠΕ στον Δήμο Κρανιδίου (σήμερα στο Δήμο Ερμιονίδας) και του ζητάει εντός της νόμιμης προθεσμίας να γνωμοδοτήσει για την εν λόγω ΜΠΕ. Αν ο Δήμος δεν γνωμοδοτήσει εντός της προθεσμίας η διαδικασία της έγκρισης της ΜΠΕ συνεχίζεται. Αν γνωμοδοτήσει, απλά η Περιφέρεια λαμβάνει εγγράφως τη γνωμοδότηση.
Στη συνέχεια η Περιφέρεια εγκρίνει την ΜΠΕ στο σύνολό της. Μπορεί όμως να την επιστρέψει εγγράφως με παρατηρήσεις τις οποίες εντός ορισμένου χρόνου πρέπει η εταιρεία να συμπληρώσει στην ΜΠΕ.
Τελικά η Περιφέρεια εγκρίνει την ΜΠΕ και παίρνει την λεγόμενη ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) που είναι ένα κατεβατό όρων που πρέπει οπωσδήποτε να τηρεί η εταιρεία πέραν των όσων γράφει η ΜΠΕ. Δηλαδή η Περιφέρεια λέει στην εταιρεία: Ωραία μας τα γράφεις στην ΜΠΕ αλλά εμείς σύμφωνα με τους νόμους και τις γνωμοδοτήσεις που λάβαμε θέλουμε να τηρείς υποχρεωτικά και τους παρακάτω όρους για την προστασία του περιβάλλοντος.
Έχοντας στα χέρια της την ΜΠΕ και την ΑΕΠΟ η εταιρεία του γκολφ συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση της επένδυσης.

Ως εκ των άνω, καμιά απολύτως επαφή δεν γίνεται μεταξύ εταιρείας και Δήμου. Ο Δήμος δεν έχει καμιά αρμοδιότητα εκτός της γνωμοδότησης που όμως είναι αποκλειστική επαφή Περιφέρειας – Δήμου.

Στην ΜΠΕ δεν μπορείς να γράφεις ευχές και υποθέσεις. Δεν μπορείς να γράφεις ότι χρειάζεσαι π.χ. 3000 κ.μ. πόσιμο νερό καθημερινά και να μην περιγράφεις και τεκμηριώνεις πώς θα το έχεις. Το περίεργο είναι ότι η εταιρεία λέει ότι το νερό θα το παίρνει από τον Δήμο Κρανιδίου, άσχετα αν αυτό είναι από το δίκτυό του ή από μελλοντική αφαλάτωση. Μία τέτοια όμως παντελώς ατεκμηρίωτη προμήθεια νερού είναι αιτία επιστροφής της ΜΠΕ. Εκτός όμως κι αν στα συνημμένα της ΜΠΕ υπάρχουν έγγραφα του Δήμου Κρανιδίου που να εγγυούνται την παροχή νερού. Το ισχυρότερο έγγραφο είναι Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κρανιδίου. Ερώτημα 1ο: Υπάρχει τέτοια απόφαση;;;; Αν υπάρχει να δοθεί στη δημοσιότητα.
Μερικώς ισχυρό έγγραφο είναι μία Βεβαίωση Δημάρχου ή Αρμοδίου Αντιδημάρχου η οποία εγγυάται την παροχή νερού. Βέβαια εγείρεται το ερώτημα: Ποίος είσαι συ που παίρνεις τέτοια πρωτοβουλία και με ποια κίνητρα;;; Ερώτημα 2ο : Υπάρχει στα συνημμένα της ΜΠΕ τέτοιο έγγραφο ή τέτοια έγγραφα του Δήμου Κρανιδίου και ποιοι τα έχουν υπογράψει;;;;;
Διότι είναι αδιανόητο να τίθενται από την Περιφέρεια στη σχετική ΑΕΠΟ όροι που μιλάνε για αφαλάτωση του Δήμου που θα δίνει νερό κ.λ.π. χωρίς να υπάρχουν στη ΜΠΕ σχετικά έγγραφα του Δήμου.
Η εταιρεία του γκολφ, ορθώς ζήτησε αυτά τα έγγραφα από τον Δήμο και ορθώς τα χρησιμοποίησε. Αν δεν υπάρχουν τέτοια έγγραφα στην ΜΠΕ αλλά μόνον περιγραφές και λόγια του μελετητικού γραφείου, χωρίς τεκμήρια, τότε είναι βαριά η ευθύνη, όχι της εταιρείας του γκολφ, αλλά των υπαλλήλων της Περιφέρειας που εισηγήθηκαν την έγκριση της ΜΠΕ και των αρμοδίων που υπέγραψαν την έγκριση.

Ακριβώς τα ίδια και για τα λύματα του γκολφ. Το ότι θα πάνε στον βιολογικό σταθμό Κρανιδίου, κ.λ.π. πρέπει να τεκμηριώνονται με συνημμένες αποφάσεις του ΔΣ του Δήμου Κρανιδίου ή έγγραφα υπογεγραμμένα από Δήμαρχο ή Αντιδήμαρχο. Ερώτημα 3ο: Υπάρχουν στα συνημμένα της ΜΠΕ τέτοιες αποφάσεις και έγγραφα του δήμου Κρανιδίου και ποιοι τα έχουν υπογράψει;;;;;

Δώστε αυτά τα έγγραφα, δηλαδή αναρτήστε τα στα μπλογκ σας και αφήστε τις κοκορομαχίες τις οποίες πλέον τις έχει σιχαθεί το σύμπαν.

Όμως και η ύπαρξη τέτοιων εγγράφων - τεκμηρίων  εφόσον δεν είναι συμβάσεις μεταξύ εταιρείας και Δήμου, δηλαδή, ένα πακέτο που να λέει ότι ο Δήμος έχει αυτό το νερό σήμερα και θα το διαθέτει με τους όρους της παρούσας σύμβασης στο γκολφ, μικρή αξία έχουν. Γιατί το να λέει ο Δήμος εγγράφως ότι θα έχει αυτό το νερό άμα κατασκευάσει αφαλάτωση ή φέρει τον Ανάβαλο, πόρρω απέχει από το να τεκμηριώνει ότι έχει ήδη αυτό το νερό. Αυτό δεν είναι σύμβαση, είναι ένα Θάθατα.

Άρα ακόμη και να υπάρχουν έγγραφα του Δήμου, αλλά όχι συμβάσεις, προκύπτουν ευθύνες στην Περιφέρεια για το πώς ενέκρινε ΜΠΕ και εξέδωσε ΑΕΠΟ την στιγμή που τα έγγραφα του Δήμου δείχνουν ότι δεν έχει νερό να διαθέσει άμεσα, και δεν έχει επαρκή βιολογικό σταθμό να υποδεχθεί τα λύματα του γκολφ.
Η εταιρεία του γκολφ τη δουλειά της θέλει να κάνει, και καλά κάνει. Πήρε την ΜΠΕ για να συνεχίσει την επένδυση, όμως περιήλθε το όλο εγχείρημα σε μεγίστη αβεβαιότητα, γιατί ο Δήμος κατέστη ρυθμιστής της επένδυσης, αφού νόμιμα μπορεί να λειτουργήσει το γκολφ μόνον όταν ο δήμος κάνει τα απαραίτητα έργα, ώστε να δώσει νερό και να πάρει τα λύματα.
Φυσικά η εταιρεία είναι εταιρεία δεν είναι Δήμος Κρανιδίου και Ερμιονίδας να απεραντολογεί κοκορομαχώντας. Θα φτιάξει τις εγκαταστάσεις της, θα ολοκληρώσει το έργο και κάπου στο ενδιάμεσο θα ζητήσει νομιμότατα την τροποποίηση των δυσμενών όρων για τη προμήθεια νερού και λυμάτων με αιτία την αθέτηση των όσων ο Δήμος Ερμιονίδας υποσχέθηκε και θα ζητήσει και τροποποίηση της ΜΠΕ υποβάλλοντας σχέδιο δική της αφαλάτωσης, δικού της βιολογικού καθαρισμού ή ό,τι άλλο νομίζει αυτή.

Αν η περιοχή θέλει την επένδυση, αν ο Δήμος θέλει αυτή την επένδυση του γκολφ, είναι ευκαιρία να συνεργαστεί με αυτήν την εταιρεία τόσο για την αφαλάτωση όσο και για τον βιολογικό. Και η πρόταση του Δημάρχου, αν γίνει Αφαλάτωση να γίνει στο Πορτοχέλι, πολύ καλή είναι και μπορεί να γίνει και με τη συμμετοχή πλούσιων ιδιωτών που έχουν ανάγκη μεγάλης ποσότητας νερού. Ας μη φοβάται τις ιδιωτικές επιχειρήσεις τώρα μάλιστα που όλοι συνειδητοποιούμε τι γινότανε στο Δημόσιο και μάλιστα στο χώρο της δημόσιας υγείας.

Και αντί κοκορομαχίας .... με επιστημονικά μέσα, αναρτήστε τα έγγραφα των Ερωτημάτων 1, 2, και 3 και αμέσως όλοι θα καταλάβουν τι συνέβη.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος