Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

''Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης: Εκπαιδευτικά προγράμματα Μαρτίου 2012''

                   
Με την άνοιξη ήλθαν και τα χελιδόνια στο Μουσείο μας.  Την προηγούμενη Τρίτη και Τετάρτη στην αυλή του αντήχησαν τα τιτιβίσματα των μικρών μαθητών, που ήλθαν να παρακολουθήσουν και αυτή τη χρονιά τα  τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Ο φετινός βαρύς χειμώνας δεν μας επέτρεψε να αρχίσουμε νωρίτερα.

  

 Για τους μαθητές του Α΄ Νηπιαγωγείου Ερμιόνης ετοιμάσαμε το πρόγραμμα:
«Μέσα στο λαογραφικό Μουσείο γνωρίζω την παράδοση  του τόπου μου»
 Είχε προηγηθεί όλο το χρόνο από τις νηπιαγωγούς συζήτηση και μια πρώτη μύηση των μικρών παιδιών σ’ αυτό που λέμε « παράδοση ». Το Μουσείο λοιπόν  ήταν ο πιο κατάλληλος τόπος να γνωρίσουν από κοντά τη λαϊκή παράδοση της Ερμιόνης.  Είδαν τις παραδοσιακές φορεσιές και έκαναν σύγκριση με τη σημερινή τους ενδυμασία, γνώρισαν τα παραδοσιακά επαγγέλματα μέσα από τα εργαλεία τους, Μπήκαν στην παραδοσιακή κουζίνα με τα σκεύη της ( τι είναι ίδιο σήμερα και τι διαφορετικό;) και ασχολήθηκαν με απλές παραδοσιακές δραστηριότητες: άναψαν ένα διπλό λυχνάρι και ετοίμασαν ένα καντηλάκι.

Η Β΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης έκανε την καθιερωμένη πλέον ετήσια επίσκεψη. Εξηγούμαι:
  Στο 13ο κεφάλαιο του σχολικού βιβλίου «η γλώσσα μου» που έχει τίτλο «Μες στο   μουσείο» διδάσκονται οι μαθητές να παρατηρούν και  να περιγράφουν ένα αντικείμενο, ένα χώρο, ένα πίνακα ζωγραφικής, να γράφουν σύντομα κείμενα και λεζάντες …. Καθιερώσαμε λοιπόν με την εκάστοτε δασκάλα της Β΄ τάξης, αυτή η σχολική διδασκαλία  να συμπληρώνεται με πρακτική άσκηση στο Μουσείο μας.
  Έτσι λοιπόν οι μαθητές ήλθαν και παρακολούθησαν το πρόγραμμα:
«Παρατηρώ και περιγράφω αντικείμενα στο Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης»
  Βλέποντας ένα ζωγραφικό πίνακα « άκουσαν» την ιστορία που τους διηγήθηκε, και έγραψαν τη δική τους λεζάντα. Παρατήρησαν και περιέγραψαν τις φορεσιές που φορούσαν οι παλιοί ερμιονίτες και ερμιονίτισσες, έγιναν μικροί λαογράφοι όπως τους προέτρεπε το βιβλίο τους, διάβασαν λεζάντες των εκθεμάτων, συνέκριναν παλιά χρηστικά αντικείμενα με τα σύγχρονα, εντόπισαν ομοιότητες και διαφορές, και έπαιξαν  εκπαιδευτικά παιγνίδια περιγραφής αντικειμένων.
Είναι πράγματι γοητευτικό να οδηγείς ένα παιδί να ζωγραφίσει με το λόγο του με ακρίβεια και παρατηρητικότητα ό,τι βλέπει, ασκώντας και μαθαίνοντας το πλούσιο λεξιλόγιο της γλώσσας μας.
 Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της Ερμιόνης κάθε χρόνο εντάσσουν στο πρόγραμμά τους τις εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Μουσείο μας και αυτό μας δίνει ιδιαίτερη χαρά.
    Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους της σχολικής χρονιάς
                                                        Η υπεύθυνη του προγράμματος
                                                           Ήρα Φραγκούλη Βελλέ

 Υ.Γ. Σας περιμένουμε όλους το Σάββατο 7μμ για τον επετειακό μας εορτασμό