Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

''Το εξασθενές''

 Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Αναζητείστε στο Διαδίκτυο το site: Η χημική ένωση του μήνα: Εξασθενές χρώμιο.
Θα βρείτε έγκυρες πληροφορίες από καθηγητές Πανεπιστημίου, κατανοητές σχεδόν για όλους.
Στην αρχή του site υπάρχει και ένας κατάλογος πολλών άλλων ενώσεων που ενδιαφέρουν μεταξύ αυτών και οι διοξίνες............

Για το χρώμιο και μάλιστα το εξασθενές θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει και στα πετρώματα, υπάρχει και στα φυτά, αλλά κυριότατη πηγή είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα, γιατί χρησιμοποιείται σε πολλές διεργασίες στην παραγωγή.
Και να μη ξεχνάμε ότι οι περιοχές του κόσμου που βάζουν αυστηρότατους νόμους και όρια για την προστασία του Περιβάλλοντος είναι οι ΗΠΑ, Καναδάς, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αυστραλία και ακολουθεί η Ιαπωνία.
    
Άντε και καλή Χημεία! Και ας έχουμε υπ’ όψιν ότι μαγειρεύουμε όλοι σε ανοξείδωτα σκεύη που έχουν τουλάχιστον 18% χρώμιο, πλένουμε τα ρούχα μας σε ανοξείδωτους κάδους πλυντηρίων, ψήνουμε πάνω σε ανοξείδωτες σχάρες με χρώμιο πάνω από 18%, πιάνουμε καθημερινά δεκάδες αντικείμενα επικαλυμμένα με ενώσεις χρωμίου, ο εξοπλισμός των λιτριβιών και όλων των βιομηχανιών τροφίμων καθώς και οι δεξαμενές αποθήκευσης είναι ανοξείδωτα με χρώμιο από 18% έως και 50%, όλα τα εξαρτήματα θαλάσσης έχουν πάνω από 18% χρώμιο, αλλά και ενώσεις εξασθενούς χρωμίου, και ιδιαίτερα το Διχρωμικό Κάλιο, βρίσκονται σε χρήση σε όλα τα χημικά εργαστήρια και φυσικά των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας μας. Πριν βγουν τα ανοξείδωτα όλα ήσαν χάλκινα, μπρούτζινα, ορειχάλκινα, και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων κάθε τόσο γράφανε για ομαδικές δηλητηριάσεις από κόλλυβα.
Και παρ’ όλα αυτά στον Δυτικό κόσμο φτάνουμε κατά μέσο όρο τα 80 χρόνια και πάμε για τα 90, κατά κανόνα με πολύ καλή υγεία.

Και να μην ξεχνάμε: Η λήψη δείγματος είναι επιστημονική εργασία και οι αναλύσεις πρέπει να γίνονται σε διαπιστευμένα εργαστήρια.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος