Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

''ΑΝΑΒΑΛΟΣ''

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος

Ο δήμος Ερμιονίδας, όπως και οι δύο πρώην δήμοι, δεν έχει καμία μα καμία σχέση με τη μεταφορά των νερών του Ανάβαλου στην Ερμιονίδα. Η μόνη σχέση που υπάρχει είναι αυτή που έχει ο κάθε κάτοικος της Ερμιονίδας: «Δεν έχουμε νερό, θέλουμε νερό», με αποδέκτη οποιονδήποτε και οποιανδήποτε αρχή και εξουσία.... 
...... Δηλαδή η ενεργοποίηση του δήμου είναι να στείλει επιστολές προς αρμοδίους εκφράζοντας και επίσημα το κοινό αίτημα της Ερμιονίδας. Τα εγώ έπιασα τον βουλευτή του κόμματός μου, τον υφυπουργό, τον υπουργό, και μου υποσχέθηκε κ.λ.π. είναι τρέχουσα μικροπολιτική λίαν προσφιλής στις κομματικές πελατειακές συλλογικότητες.
Η Νομαρχία λοιπόν αποφάσισε να μας φέρει νερό με αυτόν τον τρόπο, ως σταθερή (;), μόνιμη (;) λύση, και όχι με τοπικά έργα, με πλοία, μονάδες αφαλάτωσης.
Αυτήν ευχαριστούμε και την Περιφέρεια που συνεχίζει αυτό το έργο και πάσα αρμόδια αρχή που ενέταξε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης κ.λ.π.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο έρχεται ο Ανάβαλος.
Αυτή την στιγμή ένα γραφείο συντάσσει την προμελέτη και στη συνέχεια την μελέτη του έργου. Αυτή θα είναι έτοιμη το 2013 (καλώς εχόντων των πραγμάτων). Στην μελέτη αυτή θα αποτυπωθεί σαφώς η διαδρομή, τα τεχνικά έργα που θα γίνουν, ο εξοπλισμός, ποσότητες και ποιότητα νερού, χρόνος υλοποίησης, υπολογισμός συνολικού κόστους και φυσικά ωφελιμότητα του έργου. Έτσι η μελέτη αυτή ορίζει το πραγματικό έργο στις τεχνικές και οικονομικές λεπτομέρειές του. Είναι ο πλήρης, όπως λέμε φάκελος του έργου. Αυτός θα κατατεθεί σε τράπεζες, προγράμματα ευρωπαϊκά κ.λ.π. ώστε να επιτευχθεί η χρηματοδότησή του. Αφού λοιπόν το όλο έργο μεταφοράς νερού Ανάβαλου στην Ερμιονίδα είναι πλέον ορισμένο, ο φορέας υλοποίησης θα συντάξει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το έργο αυτό. Ανάλογα αν το έργο είναι Α1, Α2 ή Β κατηγορίας, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, θα εγκριθεί η ΜΠΕ και θα εκδοθεί η ΑΕΠΟ ( Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Έργων). Από δω αρχίζουν και τα δύσκολα:
Μπορεί να γίνουν προσφυγές στον ΣτΕ και να καθυστερεί η έναρξη του έργου.
Μπορεί να υπάρξουν προσφυγές, γιατί το έργο περνάει από αρχαιολογικούς χώρους.
Μπορεί να υπάρξουν εμπλοκές, γιατί ο Ανάβαλος δεν βρίσκεται στη λεκάνη απορροής της Ερμιονίδας αλλά του Ναυπλίου – Άργους. Και σύμφωνα με την οδηγία 60 της Ευρωπαϊκής Κοινότητας δεν είναι εύκολη η διάθεση νερού από λεκάνη σε λεκάνη. Και εδώ λοιπόν μπορεί να γίνουν προσφυγές σε επίπεδο ευρωπαϊκό όπως π.χ. γίνανε για τον Αχελώο και την εκτροπή του προς θεσσαλικό κάμπο.
Αφού λυθούν όλα αυτά τα ζητήματα, τότε ο όποιος χρηματοδότης βγάζει χρήματα από την τσέπη και τα ρίχνει στο έργο.
Άρα η πρώτη σταγόνα νερού μπορεί να φτάσει στην Ερμιονίδα μετά από πόσα χρόνια; Ασφαλώς όχι 3-4 χρόνια.

Άλλο ερώτημα: Ξέρουμε τι θα το κάνουμε αυτό το νερό;
Εντάξει ένα μέρος θα πάει για πόσιμο (αν πίνεται και αν το προτιμήσει ο καταναλωτής) και εδώ υπάρχει υποδομή, οργάνωση και εμπειρία.
Το υπόλοιπο; Γιατί το σχέδιο είναι να αρδευτούν 22000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.
Και τι θα γίνει με τα εξοχικά, τις μεγάλες βίλες κ.λ.π. που θα περνάει δίπλα τους το νερό; Θα πάρουν άμεσα και αυτά;
Θέλω να πω ότι από τώρα ο Δήμος Ερμιονίδας πρέπει να διακηρύξει τις προθέσεις του. Γιατί όταν το νερό μπει στην Ερμιονίδα, προφανώς αυτός θα είναι ο κύριος διαχειριστής του έργου διανομής στην Ερμιονίδα. Και η διανομή είναι ένα τεράστιο έργο αγωγών, μετρητών, προσωπικού επίβλεψης κ.λ.π.  το οποίο πολύ εύκολα μετατρέπεται σε ένα τεράστιο δίκτυο παράνομων συνδέσεων, κλοπής και κατάχρησης νερού, αδικιών και ευνοιών.
Τον Ανάβαλο κάποτε θα του τον φέρουνε του δήμου. Ας αρχίσει από τώρα να σκέπτεται το έργο διανομής του, γιατί δεν έχουμε μόνο κτήματα και οικισμούς, αλλά εκατοντάδες εξοχικά και βίλες και φυσικά ξενοδοχεία. Και δεν είναι μόνον αυτό. Ερμιονίδα με άφθονο νερό, και μεγάλες καλλιέργειες, όμως φουλ στα λιπάσματα και στα ραντίσματα, είναι ένα καταστροφικό αποτέλεσμα.
Χρειάζεται λοιπόν ο δήμος να συντάξει μια απλή μελέτη σκοπιμότητας και ωφελιμότητας του όλου έργου για να κανονίσει ο καθένας την πορεία του. Να ξέρει ο ξενοδόχος ότι θα πάρει νερό, να ξέρει ο καθένας και να προσανατολίζει τις δουλειές του σύμφωνα με αυτό το όντως μεγάλο έργο υποδομής στην Ερμιονίδα. Όχι «φέραμε τον Ανάβαλο» αλλά πώς θα τον χρησιμοποιήσουμε.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος