Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

''1η γιορτή Ροδιού Ερμιόνης: Τίμησαν με την παρουσία τους οι πολίτες μια πετυχημένη εκδήλωση.''

"Ρόδι Ερμιονίδας: 
Η παράδοση και η ποιότητα πήραν χαρακτηριστικά γιορτής"
 ρεπορταζ για το Εικονοσκόπιο: Μίλτος Ιωαννίδης
Η 1η γιορτή Ροδιού Ερμιόνης στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία μια και  πολλοί δημότες (αλλά και επισκέπτες της Ερμιόνης), ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των παραγωγών της περιοχής, γεμίζοντας τον χώρο της εκδήλωσης (στο λιμάνι της Ερμιόνης), και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι παραγωγοί προκειμένου το ονομαστό Ερμιονίτικο ρόδι, να αποκτήσει ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.), καθώς το προϊόν του ροδιού (σύμφωνα με μελέτες που έχουν εκπονήσει γεωπόνοι), σπανίζει στην Ελληνική αγορά. «Παρουσιάζεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία την οποία και πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Διαφημίζεται ο τόπος μας από τα ονομαστά προϊόντα μας, και ένα από αυτά είναι και το ρόδι», δήλωσε στο eikonoskopio παραγωγός της Ερμιόνης. Παράλληλα, οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν-μεταξύ άλλων- και  για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ροδιού, ενώ απόλαυσαν και το πλούσιο.. μενού με βάση το ρόδι, που είχαν ετοιμάσει παραγωγοί και καταστηματάρχες της Ερμιόνης.
Η «1Η γιορτή ροδιού Ερμιόνης» άρχισε με την ομιλία του αντιδημάρχου Ερμιονίδας κ. Παντελή Κολυμπάδη, που τόνισε: «Είμαι πολύ ευτυχής, που μια ιδέα τόσων χρόνων, υλοποιείται σήμερα (σ.σ. Χθες). Η διοργάνωση αυτής της γιορτής αποτελεί πρόκληση για μας, ιδιαίτερα στην σημερινή δύσκολη κοινωνική και οικονομική κατάσταση της Χώρας μας. Σκοπός αυτής της γιορτής, είναι να αποτελέσει μέσο προβολής του τόπου μας, και εργαλείο ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας». Παράλληλα ο κ. Κολυμπάδης, υποστήριξε την ανάγκη να "χαρακτηριστεί" το ρόδι Ερμιόνης, ως «προϊόν ονομασίας προέλευσης».
Ακολούθως, ο γεωπόνος κ. Ανδρέας Μπουρλόκας, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην καλλιέργεια αλλά και στις «ασθένειες» της Ροδιάς. Στη συνέχεια ο (μεταπτυχιακός) φοιτητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κώστας Πουλημένος, (κάνοντας αρχικά μια ιστορική αναδρομή του ροδιού),αναφέρθηκε στις ευεργετικές του ιδιότητες. Να τονισθεί ότι ο κ. Πουλημένος, έχει ερευνήσει και έχει εκπονήσει μελέτες, για τις καλλιέργειες ροδιού στην περιοχή μας-κυρίως- στην Ερμιόνη, και τα συμπεράσματα του, τα παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον οι παρευρισκόμενοι. Αμέσως μετά ο γεωπόνος κ. Βαγγέλης Δημαράκης, ανέλυσε τις διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν, ώστε το ρόδι Ερμιόνης, να αποκτήσει προστατευόμενη ονομασία προελεύσεως.
Δημήτρης Καμιζής: "Επιτακτική η ανάγκη προώθησης των τοπικών μας προϊόντων"
Ο δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Καμιζής, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της προώθησης των τοπικών προϊόντων, προκειμένου να τονωθεί η τοπική οικονομία. «Είναι πολύ σημαντικό-ιδιαίτερα αυτή την εποχή- που η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση-να απαντήσουμε με δύναμη παραγωγική» είπε και πρόσθεσε: «Η γεωργική παραγωγή είχε παραμεληθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Τις συνέπειες τις βιώνουμε σήμερα». Ακόμη ο κ. Καμιζής, ευχαρίστησε (από το βήμα του ομιλητή), τον παραγωγό κ. Σταμάτη Μερτύρη τονίζοντας: "Ο κ. Μερτύρης, με το πάθος που έχει για την καλλιέργεια της ροδιάς, με έπεισε ώστε να οργανώσουμε μια συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με τον Καθηγητή κ. Βέμμο και τον μεταπτυχιακό φοιτητή κ. Πουλημένο". Ενώ προανήγγειλε την εκδήλωση που θα γίνει την επόμενη Κυριακή στο Κρανίδι, και θα αφορά το ελαιόλαδο της Ερμιονίδας.

Δημήτρης Κόντος: «Σημαντική αυτή η γιορτή. Είναι το πρώτο βήμα ώστε το ρόδι Ερμιόνης, να αποκτήσει ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.)»
Ο Ροδοκαλλιεργητής και φυτωριούχος  κ. Δημήτρης Κόντος, μίλησε στο eikonoskopio news, και εξήρε την πρωτοβουλία για την διοργάνωση της γιορτής υποστηρίζοντας: «Αυτή η γιορτή είναι το πρώτο βήμα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία, με στόχο το ρόδι Ερμιόνης να αποκτήσει ονομασία προελεύσεως (Π.Ο.Π.). Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Η τελική έγκριση θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να ξέρετε, ότι λίγα προϊόντα παίρνουν ονομασία προέλευσης. Εμείς θέλουμε να καθιερώσουμε την γιορτή στην Ερμιόνη. Επιθυμούμε να προωθήσουμε και να προβάλλουμε τα τοπικά μας προϊόντα. Να τονίσω ότι το κλίμα της Ερμιόνης είναι ιδανικό για την....... 
......... παραδοσιακή  καλλιέργεια της ροδιάς   (δεν έχει πολλές βροχές και υγρασία τους Φθινοπωρινούς μήνες). Και λέω παραδοσιακή, διότι, η καλλιέργεια της ροδιάς στην Ερμιόνη υπερβαίνει τα εκατό χρόνια. Είναι μια καλλιέργεια πολλών γενεών. Και  οι γνώσεις τις καλλιέργειας  περνάνε από γενιά σε γενιά. Ωστόσο θέλω να τονίσω και πάλι  την ανάγκη για προβολή και διαφήμιση του προϊόντος του ροδιού. Για παράδειγμα θα σας αναφέρω το φιστίκι «Αιγίνης» η τη "μαστίχα" Χίου  που  είναι -δίχως υπερβολή-τουριστικός πόλος έλξης για της περιοχές αυτές. Όπως το ίδιο ισχύει για πολλές άλλες  περιοχές που προωθούν τα προϊόντα τους και τα κάνουν αναγνωρίσιμα. Εμείς σαν παραγωγοί, θα συνεργαζόμαστε με κάθε δημοτική αρχή, που θέλει να προωθήσει τα προϊόντα μας. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα, τους επαγγελματίες της περιοχής (εστιάτορες, ζαχαροπλάστες, κ.λ.π.), που με τις γευστικές τους προτάσεις (με βάση το ρόδι), έδωσαν μια ξεχωριστή πνοή στην γιορτή. Και έδειξαν, ότι όταν υπάρχει συνεργασία όλων το αποτέλεσμα είναι πάντα καλύτερο. Άλλωστε η προβολή των τοπικών προϊόντων είναι υπόθεση όλων».Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω, τους μαθητές  των σχολείων της Ερμιόνης,που με τις ζωγραφιές τους,ομόρφυναν την εκδήλωση. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω  την νηπιαγωγό κα. Ελένη Βλάσση, που  έντυσε τα παιδιά του νηπιαγωγείου με παραδοσιακές ενδυμασίες, δίνοντας έτσι, μια ξεχωριστή νότα στην γιορτή. 
Σαν παραγωγοί θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την δημοτική αρχή, που μέσω του Παντελή Κολυμπάδη (που είναι και ο ίδιος ροδοπαραγωγός), βοήθησε αρκετά, στην υλοποίηση αυτής της γιορτής. Βέβαια η συμβολή του δήμου, θα θέλαμε να είναι πιο ουσιαστική πέραν της βοήθειας για την πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης. Γνωρίζουν στον δήμο, για προγράμματα του ΕΣΠΑ που αφορούν μικροφράγματα για την συγκράτηση των υδάτων στο έδαφος; Τι γίνεται με το έργο του αναβάλλου για την Ερμιονίδα; προχωράει; Καλές οι γιορτές και οι εξαγγελίες για τα Π.Ο.Π. αλλά χωρίς το νερό δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη στην περιοχή σε κανένα επίπεδο.


 Ελληνικά Προϊόντα που έχουν κατοχυρωθεί ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και ως Προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη:
Η Ελλάδα, έχει κατοχυρώσει, 84 ονομασίες ως Π.Ο.Π. ΚΑΙ Π.Γ.Ε. , εκ των οποίων οι 61 αφορούν προϊόντα Π.Ο.Π και οι 23 προϊόντα Π.Γ.Ε. Στις 84 προστατευόμενες ονομασίες, συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων: 25 ελαιόλαδα, 20 τυριά, 22 φρούτα-λαχανικά-ξηροί καρποί, 10 επιτραπέζιες ελιές, κ.α. (πηγή: http://nissongi.gr/).
Επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε.  

Η «1η γιορτή του Ροδιού», ολοκληρώθηκε με τις ροκ και έντεχνες επιλογές του νεανικού συγκροτήματος  ZooperBand (Κάθε Παρασκευή και Σάββατο εμφανίζονται στο «Μύλος view Bar»). 

EIKONOSKOPIO NEWS