Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

''ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ.....''

Γράφει στο Εικονοσκόπιο η έμπειρη μαγείρισα Μαρία Αριτσακλίδου...

''ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΡΟΚΦΟΡ''

Υλικά για τη ζύμη:
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

130γρ βούτυρο φρέσκο
1 κρόκο αβγού
2-3 κουταλιές νερό
 2 κρεμμύδια 
1 ποτήρι λευκό κρασί
Λίγο αλάτι


Υλικά για τη γέμιση:
2 πατάτες βρασμένες-κομμένες ροδέλες
250γρ ροκφόρ
1-2 κουταλιές βούτυρο
1 φλυτζάνι μανιτάρια (ψιλοκομμένα)
1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
Σουσάμι
Πιπέρι



Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε την βάση της τάρτας. Τρίβουμε το αλέυρι με το βούτυρο.
Ανακατεύουμε το αβγό ελαφρά χτυπημένο και ζυμώνουμε με το νερό μέχρι να γίνει
μία λεία ζύμη. Φτιάχνουμε μια μπάλα, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε δροσερό μέρος για μισή ώρα περίπου.
Ετοιμάζουμε στο μεταξύ την γέμιση. Σοτάρουμε στο βούτυρο τα κρεμμύδια και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Τα σβήνουμε με το κρασί και σιγοβράζουμε για 5-8 λεπτά.
Παίρνουμε την ζύμη και την απλώνουμε σε χοντρό φύλλο. Σκεπάζουμε τον πάτο
και τα τοιχώματα μιας  βουτυρωμένης φόρμας για τάρτα (26 εκ).
Τρυπάμε με πιρούνι την επιφάνεια, την σκεπάζουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και
ρίχνουμε από πάνω μια χούφτα φασόλια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο, πετάμε το αλουμινόχαρτο και τα φασόλια.
Απλώνουμε στην επιφάνεια τις ροδέλες της πατάτας.
Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σκεπάζουμε τις πατάτες με το μείγμα των μανιταριών 
και απλώνουμε από πάνω το ροκφόρ κομμένο σε λεπτές φέτες.
Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος.
Τέλος, ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.