Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

''Η χώρα των πατέντων.''

''Τρια πολύ σημαντικά θέματα και για τον τόπο μας:''

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
1.    Η κυρία Δαμανάκη η οποία αποδείχθηκε πολύ επίμονος και εργατικός άνθρωπος ως επίτροπος αλιείας στην ΕΕ ετοιμάζεται να πάει την χώρα μας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, γιατί δεν έχει κάνει τίποτα, ως χώρα, ώστε να εφαρμόσει την απαίτηση να ψαρεύουν οι μηχανότρατες πέρα από το ενάμισι μίλι απόσταση από τις ακτές. Επίσης επισημάνθηκε και κάτι που δεν το έχουμε πολύ στο μυαλό μας. Χιλιάδες τα κτήματα που δουλεύουν με πακιστανούς και ο αγρότης – αφεντικό ουσιαστικά τους επιβλέπει. Εκατοντάδες και τα αλιευτικά σκάφη με πλήρωμα κυρίως αιγύπτιους με τον αλιέα - αφεντικό στη στεριά να πηγαίνει στο κάθε λιμάνι να παίρνει τα ψάρια από το καΐκι......
2.    Η κυρία Μπιρμπίλη υπουργός ΥΠΕΚΑ δήλωσε ότι είμαστε η μόνη χώρα που επιτρέπουμε την εκτός σχεδίου δόμηση. Πρακτικά σημαίνει ότι τα εξοχικά τα κτισμένα σε αγροτεμάχια είναι ελληνικό και μόνον πατέντο. Αυτό το πατέντο οικοπεδοποίησε την καλλιεργήσιμη γη και το κυριότερο, την μετέτρεψε στη συνείδηση μας σε οικόπεδο και σε «εισόδημα». Οι ερχόμενες γενιές θα μιλάνε για έγκλημα. Το πατέντο αυτό ξεκίνησε επί χούντας (ίσως και νωρίτερα), το στήριξαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου για να έχουν τους αγρότες με το μέρος τους. Και κανένας μέχρι σήμερα, οποιασδήποτε πολιτικής σκέψης ή κοινωνικής κατάστασης ή επαναστατικής διάθεσης δεν μεταμελήθηκε και από ...τύψεις να γκρεμίσει το εξοχικό του! Και όμως στην Αττική εκτός σχεδίου κτίζεις στα πάνω από 20 στρέμματα, σε αρκετά νησιά σε πάνω από 4 έως και 10 στρέμματα. Σύντομα λοιπόν αναμένεται η κατάργηση των 4 στρεμμάτων ως ελάχιστο νόμιμο αγροτεμάχιο και νομίζω ότι στο μέλλον η ΕΕ θα καταργήσει το ελληνικό πατέντο του αγροτεμαχίου, χωρίς να αποκλείεται να βρεθούν τα εξοχικά κάτω από ειδικό καθεστώς ειδικών προσφορών, τελών, υποχρεώσεων κ.λ.π. Οι καιροί αλλάζουν. Οι οικολογούντες της Ερμιονίδας όμως ποτέ δεν έχουν γνώμη για τέτοια θέματα που δυσαρεστούν, αλλά μόνον για τη κομποστοποίηση των χορταριών εθελοντικοαποψιλώσεως, δεδομένου ότι όλα τα άλλα χορτάρια κάτι έχουν και δεν κομποστικοποιούνται.
3.    Από τη μεταπολίτευση και δώθε δεν ακούμε τίποτα άλλο εκτός από τη λέξη αποκέντρωση. Από το 1981 γίνεται πλέον .....πιπίλα! Τελικώς από την πολύ αποκέντρωση έγινε συγκέντρωση και σήμερα αυτό που λέμε Πρωτεύουσα έχει περίπου 4.5 εκατομμύρια κατοίκους, γύρω στο 40% του πληθυσμού της χώρας. Διάβασα όμως το εξής «αν η Ελλάδα ήταν Κίνα, τότε η πρωτεύουσά μας, δηλαδή η Αθήνα – Πεκίνο θα είχε πληθυσμό 520 εκατομμύρια». Μόνο που αυτή τη φορά η αποκέντρωση έχει αρχίσει από μόνη της όχι λόγω πολιτικής βούλησης, αλλά λόρδας.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος