Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

''Γιατί επτασφράγιστο μυστικό;''

''Όλες οι εταιρείες γράφουν στο site τους τον αριθμό των εργαζομένων στην επιχείρηση.''

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος

Στους Ιχνηλάτες διαβάζουμε ότι το ‘επτασφράγιστο μυστικό’ του Δήμου Ερμιονίδας είναι το πόσοι άνθρωποι δουλεύουν στον δήμο, στον χρεωμένο δήμο. Και δίνει την πληροφορία ότι ο δήμος Ερμιονίδας έχει γύρω στους 20 μόνιμους, ενώ η δαπάνη για μισθοδοσία του δήμου δείχνει ότι αμείβονται και αρκετά άλλα, εννοείται μη αιρετά, άτομα. Και κάνει και την παρατήρηση ότι προϋπολογισμός με δαπάνες προσωπικού στο 40% με 45% δεν περπατάει εύκολα.
Στη συνέχεια η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης δίνει επιπλέον στοιχεία για τις αντιμισθίες και αποζημιώσεις των αιρετών. Ένα εξ αυτών είναι ότι σε κάθε συνεδρίαση του ΔΣ ο κάθε σύμβουλος συμπολίτευσης ή αντιπολίτευσης παίρνει 93 €. Και δίνει και στοιχεία για αποζημιώσεις άλλων θέσεων και άλλων συνεδριάσεων.................

Ο Μπούταρης στη Θεσσαλονίκη μέσω του υπεύθυνου για τα οικονομικά του δήμου διαπίστωσε ότι τα έξοδα μισθοδοσίας υπερβαίνουν το 50% των εσόδων και αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σύντομα σε στάση πληρωμών. Γιατί ο δημόσιος κορβανάς πάτωσε και δεν δίνει δανεικά.
Για τον χρεωμένο Δήμο Ερμιονίδας δεν υπάρχει τέτοιος φόβος;

Από την άλλη στο μπλογκ της ΠΑΠΟΕΡ βλέπουμε συγκεντρωτικά φωτογραφίες από φωτοβολταϊκές μονάδες που έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Ερμιονίδα από ιδιώτες. Περίπου συνολικά 1000 KW, αλλά πιθανόν υπάρχουν και άλλες. Στο άψε σβήσε και σιωπηλώς ο ιδιωτικός τομέας ανταποκρίθηκε στο περιβαλλοντικό κάλεσμα, ασχέτως πολιτικής ή άλλης τοποθέτησης με σκοπό βέβαια το κέρδος. Δηλαδή οικολογική συνείδηση με σκοπό το κέρδος. Δεν μας κάνει; Αν ήταν δημοτική επιχείρηση με χασούρα μας κάνει;

Νομίζω ότι δήμος είναι μια συλλογική προσπάθεια για την δημιουργία υπόβαθρου και υποδομών, ώστε να μπορούν να δημιουργούν οι πολίτες του σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό ο δήμος πρέπει να το κάνει με το ελάχιστο κόστος και με την μεγίστη οργάνωση και απόδοση, με απόλυτο σεβασμό στο δημόσιο και δημοτικό χρήμα.
Όσο για τη σχέση ΔΕΗ και πράσινης παραγωγής ρεύματος δεν είναι και τόσο απλά τα πράγματα, δηλαδή η πράσινη τεχνολογία δεν βάζει στην άκρη τη ΔΕΗ.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος