Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ.....

Γράφει στο Εικονοσκόπιο η έμπειρη μαγείρισα Μαρία Αριτσακλίδου......


''ΑΡΝΑΚΙ ΕΞΟΧΙΚΟ''


Υλικά:
1 κιλό αρνί (μπούτι ή σπάλα)
1/2 κιλό πατάτες
1/2 κιλό καρότα (σε ροδέλες)
300 γρ. αρακά
2-3 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
350 γρ. ανθότυρο
1 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
Λιωμένο βούτυρο
1/2 φύλλο κρούστας
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη


Εκτέλεση:
Κόβουμε το αρνί σε μερίδες, το αλατοπιπερώνουμε και το πασπαλίζουμε με τη ρίγανη.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το κρέας 
και 1-2 φλυτζάνια χλιαρό νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το βράζουμε για
45 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει.
Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και, αφού το ξεκοκαλίσουμε, ρίχνουμε τα ψαχνά του
στην κατσαρόλα μαζί με τα καρότα και τον αρακά και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί, για 10 λεπτά περίπου.
Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τις τηγανίζουμε με λίγο λάδι.
Σταγγίζουμε το κρέας με τα λαχανικά και τα αφήνουμε να μισοκρυώσουν. Στη συνέχεια, παίρνουμε τα φύλλα 
κρούστας ανά δύο, τα απλώνουμε 
σε καθαρό πάγκο και τα κόβουμε κατα 
μήκος σε 2-3 λωρίδες.
Αλείφουμε το πάνω φύλλο με βούτυρο
και τοποθετούμε στην άκρη του 
λίγη ποσότητα από το κρέας με τα λαχανικά, 
τις πατάτες και το τυρί. Πασπαλίζουμε με άνηθο, αλατοπιπερώνουμε 
και τυλίγουμε τα φύλλα σαν πακέτα.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και τα υλικά της γέμισης.
Τέλος, τοποθετούμε τα πακετάκια σε βουτυρωμένο ταψί, τα αλείφουμε 
με λιωμένο βούτυρο και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.