Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

''Ενημέρωση Δήμου Ερμιονίδας προς τους Δημότες του και κάθε ενδιαφερόμενο.''

''Ενημέρωση Δήμου Ερμιονίδας προς τους Δημότες του και κάθε ενδιαφερόμενο.''

 
Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Είναι γεγονός ότι η ηλεκτρονική πληροφόρηση έχει ήδη επικρατήσει και δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Άρα το site του Δήμου είναι σήμερα το επίσημο όργανο πληροφόρησης του Δήμου. Άρα παρέχει έγκυρη πληροφόρηση και μόνον. Το επίσημο έγγραφο είναι έγκυρο από μόνο του. Η οποιαδήποτε άλλη πληροφορία πρέπει να είναι με την υπογραφή του Δημάρχου ή εκπροσώπου του, ή υπογραφή αντιδημάρχου που όμως για να αναρτηθεί θα θέλει την έγκριση του Δημάρχου. Να μη ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία του Δήμου διοικεί ως μία συλλογικότητα και καλό θα ήταν να υπάρχει ένας εκπρόσωπος τύπου του Δήμου μας.



Το σπάταλο κράτος ξόδεψε 400 εκ. ευρώ για να φτιαχτούν τα sites Δήμων και Κοινοτήτων σχεδόν με μηδενικό αποτέλεσμα. Ακόμη και αυτά που κατάφεραν να λειτουργήσουν, σκόνταψαν στην αδιαφορία των υπαλλήλων, των εκλεγμένων αλλά και στο φόβο και την αμηχανία. Τι να αναρτήσουν και τι όχι, δεδομένου ότι η κάθε εξουσία απεχθάνεται την πληροφόρηση ακόμη και των ψηφοφόρων της.

 
Αν θέλει πραγματικά ο Δήμος Ερμιονίδας να ενημερώνει τους Δημότες του και φυσικά κάθε ενδιαφερόμενο κατά τη γνώμη μου πρέπει να αναρτά:


1. Διοικητικά έγγραφα, αποφάσεις, διαγωνισμούς, διορισμούς, εγκυκλίους, συμβάσεις, ισολογισμούς, διαβουλεύσεις κ.λ.π., κ.λ.π. Δηλαδή έγγραφα που συνήθως ενδιαφέρουν λίγους, ενώ οι περισσότεροι δημότες τα προσπερνούν. Οι λίγοι όμως έχουν επαγγελματικά ή άλλα νόμιμα συμφέροντα και πρέπει να είναι βέβαιοι ότι τα έγραφα αυτά πάντα αναρτώνται εγκαίρως και στην πλήρη τους μορφή. Αν αυτό δεν γίνεται, τότε χάνουν την εμπιστοσύνη και τρέχουν στα γραφεία του Δήμου για πληροφορίες, άρα χάνεται και η έννοια της έγκυρης πληροφόρησης. Αν υπάρχει μάλιστα και σκοπιμότητα στη μη ανάρτηση τότε χάνεται πλήρως και η αξιοπιστία της διοίκησης.


2. Πλήρης και ορθή ανάρτηση κρίσιμων εγγράφων για βασικές λειτουργίες και τομείς του Δήμου. Για κάθε Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (βιολογικό σταθμό), για Λιμάνια, ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ, ΧΥΤΕΑ, χώρους συγκέντρωσης και διαλογής αποβλήτων μπαζιών κ.λ.π. δημοτικά σφαγεία, μονάδες αφαλάτωσης, για έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη κ.λ.π. Και αυτά είναι: Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), Άδεια Εγκατάστασης, Άδεια Λειτουργίας, Άδειες διάθεσης κάθε είδους αποβλήτου, Μελέτες προσωρινής αποθήκευσης αποβλήτων, Μελέτες αποκατάστασης και εξυγίανσης ΧΑΔΑ ή άλλων χώρων, Άδεια διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων σε έδαφος ή θάλασσα. Δεδομένου ότι τα θέματα περιβάλλοντος θα είναι κρίσιμα για τη χώρα και την περιοχή μας τουλάχιστον τα επόμενα 15 χρόνια, ο τομέας αυτός είναι κρίσιμος και χρειάζεται πραγματική πληροφόρηση.


3. Ανακοινώσεις φορέων που ανήκουν στον Δήμο, όπως π.χ. Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Σχολείων, κ.λ.π.


4. Ανακοινώσεις εκδηλώσεων του Δήμου και των φορέων του.


5. Σύντομη αναφορά σε εκδηλώσεις όπου παρίσταται ο Δήμος με μία ή το πολύ δύο φωτογραφίες.


6. Μια φορά το μήνα, αλλά κάθε μήνα μία σύντομη πληροφόρηση των πολιτών για την πορεία σημαντικών έργων και ενεργειών του Δήμου.


7. Τακτική αναφορά για την παρακολούθηση σημαντικών παραμέτρων που σχετίζονται με την υγεία και το περιβάλλον. Διάθεση στερεών αποβλήτων, ποιότητα πόσιμου νερού, ποιότητα υπογείων υδάτων, ποιότητα παράκτιων υδάτων τους καλοκαιρινούς μήνες, ποιότητα επεξεργασμένων λυμάτων.


8. Φυσικά και το πιο απλό που όμως αποφεύγουν να αναρτούν οι Δήμοι: πόσο είναι το μόνιμο προσωπικό του Δήμου Ερμιονίδας που πληρώνεται από το δημόσιο ταμείο, πόσοι είναι με σύμβαση, πόσοι οι έκτακτοι, για να ξέρουμε τι πληρώνει ο φορολογούμενος και να συμπεραίνει αν τον συμφέρει αυτή η δομή. Γιατί όπως δείχνουν τα πράγματα, τελικά ο Καλλικράτης έφτιαξε στην Ερμιονίδα τη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της οποίας η αποτελεσματικότητα και η απόδοση δεν μπορεί να μετρηθεί όπως στον ιδιωτικό τομέα. Ήδη χωρίς να το ζητήσει ο Δήμαρχος του έρχεται υποχρεωτικά μια φουρνιά εργαζομένων από άλλες θέσεις του δημοσίου πέραν της φουρνιάς που αναμένεται από τη διάλυση της Νομαρχίας. Τρελοκομείο δηλαδή.


Αυτά πιστεύω ότι είναι αρκετά και αν εφαρμοστούν με συνέπεια θα είναι ο Δήμος μας ο καλύτερος της Ελλάδας σε ενημέρωση.

 
Η ως άνω ενημέρωση είναι για τους δημότες και κάθε ενδιαφερόμενο και δεν ανοίγει μέσω αυτού του επίσημου site διάλογο η πλειοψηφία με την μειοψηφία ή με τους μπλόγκερ, ή με τον τύπο. Η μειοψηφία εκφράζεται άριστα με το δικό της τρόπο από τα μπλογκ της και τον τύπο. Το ίδιο και η η πλειοψηφία ως παράταξη μπορεί να έχει το δικό της μπλογκ, παντελώς άσχετο με τις λειτουργίες του δήμου.


Όποιος θέλει να σχολιάσει ή να ενημερώσει, βάζει μια παραπομπή για να ανοίξει ο αναγνώστης σχετικό έγγραφο στο site του Δήμου.


Ως εκ τούτου κανένας εθελοντισμός δεν χρειάζεται, αλλά επαγγελματισμός από ένα ή δύο υπαλλήλους του Δήμου και φυσικά πολιτική βούληση για ενημέρωση.

 
Πέραν αυτών ο χειριστής του site του Δήμου μπορεί να έχει ένα κατάλογο διευθύνσεων μπλόγκερ, εταιρειών, φορέων, υπηρεσιών κ.λ.π., χωρίς αποκλεισμούς, και να αποστέλλει αυτόματα την εκάστοτε ανάρτηση των ως άνω 3, 4, 5, 6, 7. Είναι στοιχείο της Δημοκρατίας αυτό.


Αν για το στήσιμο του site και εκπαίδευση λειτουργίας του, ο Δήμος χρειάζεται εθελοντική εργασία από τοπικούς μπλόγκερ ή φυσικά άλλους πολίτες που να έχουν πραγματική σχέση με το αντικείμενο (υπενθυμίζω ότι πρόκειται για επίσημο site του Δήμου και όχι για ένα φτηνιάρικο μπλογκ), ας την ζητήσει.


Οι μπλόγκερ της Ερμιονίδας είναι ήδη αρκετοί (περί τα 40 - 50 μπλογκ), σε λίγα χρόνια θα είναι πάρα πολλοί και μετά ο καθένας μας θα έχει το λιγότερο από ένα μπλογκ για τον απλό λόγο, ότι, τουλάχιστον στους συνταξιούχους, οι γιατροί ήδη το συνιστούν πλέον ως ενασχόληση ή ως θεραπεία, μαζί με το κέντημα, το πλέξιμο, χόρτα και σαλιγκάρια στο βουνό και κανένα καλάμι (για ψάρεμα). Αν κάποιος σήμερα περιηγηθεί και διαβάσει όλη την ‘ύλη της ημέρας’ των μπλογκ και τις παραπομπές τους δεν θα κάνει άλλη δουλειά.


Η τάση δείχνει ότι μέγα μέρος των μπλογκο-βελών στρέφεται κατά ή υπέρ των Δήμων, των συμβούλων, των υπαλλήλων, των υπηρεσιών, ακόμη και των αντικειμένων με τα οποία σχετίζεται ο Δήμος, απαιτώντας απαντήσεις και δηλώσεις από έμψυχα και άψυχα, ως ενεργοί πολίτες, ως εκφραστές της δημοκρατίας, αυτόκλητοι υπερασπιστές των πάντων ή ότι άλλο φαντάζονται ότι είναι (φυσικά ποτέ ως ψωνάρες). Άβυσσος η ψυχή και ο νους του ανθρώπου. Ήδη οι της Ερμιονίδος κάτοικοι δεν μπορούν να κοιμηθούν προσπαθώντας να λύσουν τον γρίφο που μας έθεσε η αντιπολίτευση του Δήμου: «εσείς δημότες που ξέρετε κι ο νου σας κατεβάζει, πια είναι ποιο σκουπίδια από τα σκουπίδια; Τα σκουπίδια ελευθέρας βοσκής της νυν διοικήσεως ή τα σκουπίδια εντός πλαστικού, τύπου φοντάν, της πρώην;».


Δεν υπάρχει καμιά δημοκρατική απαίτηση από την μεριά του Δήμου και των συμβούλων οποιασδήποτε απάντησης, πόσο μάλλον απολογητικής, σε μπλογκερ, όπως δεν υπάρχει προς κάθε έναν που ζητάει τα παρόμοια φωνάζοντας στο καφενείο. Υπάρχει όμως δημοκρατική υποχρέωση για πλήρη και επίσημη ενημέρωση του δήμου προς τους δημότες και κάθε ενδιαφερόμενο.


Η εμπλοκή των εκλεγμένων, των υποψηφίων, των υπαλλήλων του δήμου, των υπηρεσιών του σε αυτό το αλισβερίσι με δικά τους μπλογκ κ.λ.π. ουδέν προσφέρει, εκτός βέβαια αν είναι μέρος θεραπείας.
 Οι αναγνώστες των μπλογκ, όπως πολύ ωραία επεσήμαναν οι Ιχνηλάτες, είναι «πολύ έξυπνοι άνθρωποι», και προσθέτω ότι οι συχνές τους επισκέψεις στα μπλογκ είναι για να λύνονται στα γέλια. Και ως έξυπνοι άνθρωποι ξεχωρίζουν ταχύτατα τα δύο τρία σημαντικά πράγματα που αξίζει να διαβάσουν πέραν του τίτλου και της πρώτης γραμμής.


Φυσικά υπάρχουν και εξαιρετικά έξυπνοι και σεμνοί μπλόγκερ στην Ερμιονίδα και στην ευρύτερη περιοχή και τους ευχαριστούμε για την προσφορά τους.




Έρρωσθε,

 
Βασίλης Γκάτσος