Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ.....

Γράφει στο Εικονοσκόπιο η έμπειρη μαγείρισα Μαρία Αριτσακλίδου......


ΠΑΕΛΙΑ

Υλικά:
1 κοτόπουλο
1 κιλό μύδια ή διάφορα θαλασσινά
400 γρ καλαμαράκια (σε λωρίδες)
10 γαρίδες
10 καραβίδες
300 γρ αρακά
250 γρ φρέσκα φασολάκια
5-6 ντομάτες (σε κύβους)
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
1 ματσάκι μαϊντανό
1/2 κουταλάκι σαφράν
400 γρ ρύζι
1 λίτρο νερό (ζεστό)
1 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι



Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα όστρακα, βουρτσίζοντάς τα κάτω από 
άφθονο νερό και τα αχνίζουμε σε μία κατσαρόλα. Πετάμε
όσα δεν άνοιξαν και από τα υπόλοιπα κρατάμε το ψαχνό.
Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις καραβίδες, αφαιρώντας το εντεράκι τους.
Καθαρίζουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε σε κομματάκια.
Το αλατοπιπερώνουμε και το τσιγαρίζουμε με λίγο λάδι, μέχρι
να ροδίσει απ΄όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο λάδι τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, μέχρι να μαραθούν. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε μαζί με το κοτόπουλο.
Στη συνέχεια τσιγαρίζουμε τα καλαμαράκια, ανακατεύοντας
για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις καραβίδες.
Τα ψήνουμε όλα μαζί 4-5 λεπτά και τα βάζουμε κι αυτά στην άκρη. Στο ίδιο σκεύος τσιγαρίζουμε και τις πιπεριές κομμένες σε λωρίδες και προσθέτουμε τις ντομάτες.
Σε βαθύ σκεύος βάζουμε το νερό με το ρύζι και προσθέτουμε
όλα τα υλικά εκτός από τα θαλασσινά. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά
και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί σε μέτρια φωτιά, για
20-25 λεπτά περίπου.
Τέλος βάζουμε τα θαλασσινά πάνω από το ρύζι και μαγειρεύουμε
για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά.