Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ.....

Γράφει στο Εικονοσκόπιο η έμπειρη μαγείρισα Μαρία Αριτσακλίδου............

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ

Υλικά:
1 κιλό περίπου χοιρινό (σε κομμάτια)
4 μέτρια κυδώνια
3/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο
5-6 μοσχοκάρφια (γαρίφαλο)
2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες)
1 φλυτζάνι του τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
1/3 φλυτζάνι τσίπουρο
Αλάτι
Πιπέρι


Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το 1/2 φλυτζάνι από το ελαιόλαδο και το μισό
βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρέας. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο
και τα αφήνουμε για 1 λεπτό να μαραθούν. Σβήνουμε με το κρασί, 
περιμένουμε 1 λεπτό μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε 
1 ποτήρι ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το γαρίφαλο και αφήνουμε
το φαγητό να σιγοβράσει με σκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσει καλά
το κρέας.
Καθαρίζουμε τα κυδώνια, αφαιρώντας τις φλούδες και τα κουκούτσια τους. Τα κόβουμε
στα τέσσερα και τα περιχύνουμε με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε σε τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο και
σοτάρουμε τα κυδώνια μέχρι να ροδίσουν απ΄όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το
τσίπουρο και τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά ακόμα.
Τέλος, βγάζουμε τα κυδώνια από το τηγάνι και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα
με το κρέας που βράζει, 20 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος.
Κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά και αφαιρούμε το γαρίφαλο, πριν σερβίρουμε
το φαγητό.