Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

''Ψήφος. Το σύμβολο της Δημοκρατίας''

''Ψήφος. Το σύμβολο της Δημοκρατίας''

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος


Πριν αρκετά χρόνια κάναμε μπάνιο στο Δορούφι, στην παραλία που βρίσκεται κάτω από το εκκλησάκι της Παναγίτσας.

Εύρισκα στην αμμουδιά κεραμιδάκια και τα έκανα γκέλες στην ήσυχη θάλασσα. Πίλιζες το λέγαμε παλιά αυτό το παιχνίδι.


Ξαφνικά έπιασα στο χέρι ένα μικρό κεραμιδάκι, όχι πάνω από 5 πόντους μήκος το οποίο ήταν με χώματα. Έτριψα λίγο το πολύ χώμα και ετοιμαζόμουνα να το εκσφενδονίσω με τρόπο, ώστε να κάνει όσες περισσότερες γκέλες μπορεί.


Ήταν όμως το πεπρωμένο του να μη κάνει καμία.


Μόλις έκανα πίσω το χέρι να πάρει φόρα, από ένστιχτο συνειδητοποίησα ότι πάνω του είχε κάποια χαράγματα.


Πήγα και το έπλυνα καλά στη θάλασσα, και το βλέπετε σε αρίστη κατάσταση στη φωτογραφία.


Πάνω του ήταν χαραγμένο το όνομα ΑΔΑΜ και μάλιστα το Δ και το Α έχουν συμπτυχθεί σε ένα γράμμα, φαινόμενο που παρατηρείται στην Αγιογραφία.


Γύρω από το εκκλησάκι της Παναγίτσας υπάρχουν ίχνη κατοίκησης αρχαίας και βυζαντινής περιόδου. Φτωχικοί οικισμοί, μάλλον με καλύβια, πρέπει να ήτανε και αυτό το κεραμιδάκι από κει κάπου κύλησε μέχρι τη θάλασσα.


Υπέθεσα ότι κάποιος έγραψε το όνομά του πάνω σε ένα πήλινο σκεύος του, σε κύπελλο κρασιού ή νερού ή σε κάποιο μικρό πιθαράκι.


Ευτυχώς δεν το πέταξα.

 
Μετά από χρόνια παρατήρησα ότι ήταν αδύνατον να σπάσει κατά τέτοιο τρόπο ένα πήλινο σκεύος και να περιέχεται όλο το χαραγμένο όνομα σε ένα μικρό κομμάτι του. Είναι εξαιρετικά απίθανο κάτι τέτοιο και μάλιστα να μη γίνεται ρωγμή στα χαράγματα αλλά να σπάζει περιμετρικά αυτών!


Το όνομα λοιπόν χαράχτηκε πάνω σε αυτό το σπασμένο και λίγο στρογγυλεμένο κομμάτι και αυτό φαίνεται εύκολα και από τα άκρα των γραμμάτων αλλά και από το γεγονός ότι αφού ο πρόγονό μας έγραψε το Α και το μεικτό γράμμα ΔΑ, δεν τον έπαιρνε ο χώρος και το Μ το έφτιαξε στριμωγμένο και πρόχειρο.


Πρόκειται λοιπόν για ένα όστρακο, μία αρχαία ή βυζαντινή ψήφο!


Ναι, σε αυτό το ασήμαντο χωριουδάκι αποφάσιζαν ψηφίζοντας όπως οι αρχαίοι Αθηναίοι και μπορούσαν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις, ακόμη και την απόφαση να φύγουν από αυτό το μέρος και να πάνε σε άλλο ασφαλέστερο.


Το αφιερώνω στη νέα δημοτική διοίκηση Ερμιονίδας (συμπολίτευση και αντιπολίτευση) να έχει αναρτημένη αυτήν τη φωτογραφία στην αίθουσα συνεδριάσεων να θυμίζει σε όλους ότι η ψήφος της δημοκρατίας μπορεί να πάρει απόφαση για οποιοδήποτε θέμα και αυτό συνέβαινε στα χώματά μας αιώνες τώρα, ακόμη και στα ασήμαντα χωριά. Η δημοκρατική ψήφος, αυτό το όστρακο της φωτογραφίας, κάνει πολλά, πολλές φορές μεγάλα, λάθη. Όμως έχει τη δύναμη και τα διορθώνει.


Εύχομαι η νέα τοπική διοίκηση Ερμιονίδας να πάρει μεγάλες αποφάσεις για την Ερμιονίδα. Αποφάσεις που θα διορθώσουν πολλά και μεγάλα λάθη.






Έρρωσθε,


Βασίλειος Γκάτσος