Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

''ΩΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ''

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος

Αρχή πρώτη: Μηδενική ανοχή σε θέματα ήθους και ηθικής σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα θέματα που αφορούν στην υπεύθυνη, χρηστή διοίκηση του δήμου. (Ούτε οι πλέον αντιδραστικοί κύκλοι οποιασδήποτε θρησκείας δεν θα το έβαζαν ως αρχή τους)



• Εξασφάλιση χρηστής διαχείρισης με νέους θεσμούς ελέγχου και εποπτείας (ποιοι είναι οι παλαιοί θεσμοί μη χρηστής διαχείρισης; Ποίοι οι νέοι θεσμοί; Ποίοι οι θεσμοθέτες;)



• Άμεση πάταξη οποιουδήποτε και οσοδήποτε μικρού φαινόμενου διαφθοράς (Αστειότητα. Οι υπογράφοντες τις αρχές αυτές για να ‘πατάξουν άμεσα’ πρέπει ποτέ στη ζωή τους να μην έκαναν το παραμικρό. Δηλαδή να μην έκτισαν παράνομα, να έκοβαν πάντα αποδείξεις, να ψάρευαν απολύτως νόμιμα, κ.λ.π, κ.λ.π., ούτε κρυφά γλυκό από τη μάνα τους να μην έφαγαν. Χώρια ότι η λέξη πάταξη θυμίζει ολοκληρωτισμό οποιουδήποτε είδους).


• Κάθαρση των οποιωνδήποτε και οσοδήποτε μικρών γεγονότων διαφθοράς διαπιστωθούν με στοιχεία κατά τον ενδελεχή έλεγχο που θα πραγματοποιήσει, ως οφείλει, η νέα δημοτική αρχή που θα εκλεγεί τον Νοέμβριο (Ανέφικτα πράγματα. Και γιατί από Νοέμβριο; Τότε θα αρχίσει η διαφθορά; Για την προηγούμενη διαφθορά δεν νοιαζόμαστε; Δεν θα κάνετε ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ; Δεν θα στείλετε τους παλιούς διεφθαρμένους στη δικαιοσύνη; Μόνο τους νέους; Αν δε βγει ο συνδυασμός και μείνει αντιπολίτευση δεν θα τον νοιάζει η διαφθορά;)


• Σύγχρονοι κώδικες δεοντολογίας και υποχρεώσεων του δημάρχου και των μελών του δημοτικού συμβουλίου αλλά και των υπαλλήλων του δήμου (Υπάρχουν άραγε παλαιοί ακατάλληλοι και ποιοι είναι αυτοί; Γιατί όχι κώδικας αλλά δέσμη κωδίκων; Ποιός θα τους συντάξει;)


• Ανάρτηση όλων των αποφάσεων του δήμου στο διαδίκτυο (Αυτό είναι εύκολο αλλά δεν γίνεται μέχρι τώρα. Εδώ υποβάλλουμε κανονική αίτηση για θέμα μας και δεν λαβαίνουμε ποτέ απάντηση, ούτε βρίσκουμε ποτέ τον υπεύθυνο απάντησης).


Νομίζω ότι η πρώτη αρχή πρέπει να αποβλέπει στην εγκατάσταση Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας κατά ISO 9001 – EMAS, αυστηρότατη εφαρμογή του δημοσιο-υπαλληλικού κώδικα, ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ και ΣΔΟΕ για το πρόσωπα που ενεπλάκησαν σε κρίσιμα πόστα τοπικής διοίκησης. Η μηδενική ανοχή και η άμεση πάταξη να λείπουν αφού ούτως ή άλλως θα λείψουν.


Αρχή δεύτερη: Απόλυτη εξυπηρέτηση του πολίτη (Η τοπική αυτοδιοίκηση εξυπηρετεί ή υπηρετεί τον πολίτη; Οποιοσδήποτε πολίτης με την οποιαδήποτε παράλογη απαίτησή του θα εξυπηρετηθεί;).


• Τέλος στο πελατειακό πρότυπο διακυβέρνησης. Είναι απόλυτο δικαίωμα του πολίτη να απολαμβάνει ελεύθερα και χωρίς δουλείες οτιδήποτε δικαιούται νόμιμα. (Άρα έχετε οι υπογράφοντες πλήρη γνώση ότι το σύστημα μέχρι τώρα ήταν πελατειακό = δεν υπηρετούσε τον πολίτη αλλά ούτε τον πελάτη. Εξυπηρετούσε τους δικούς μας ανθρώπους με μη διάφανα μέσα κ.λ.π.).


Νομίζω ότι η δεύτερη αρχή πρέπει να αποβλέπει σε ένα πολιτοκεντρικό πρότυπο διοίκησης κατ’ αναλογία του πελατοκεντρικού που έχουμε εμείς του ιδιωτικού τομέα).


Αρχή τρίτη: Κυριότερο και πολυτιμότερο στοιχείο ενεργητικού του νέου δήμου Ερμιονίδας, το ανθρώπινο δυναμικό του – Υπαλληλικό και Αιρετό (Ναι, ως αρχή)


• Αξιοκρατία παντού! (Εννοείτε ότι είχαμε αξιοκρατία στην τοπική μας αυτοδιοίκηση αλλά όχι παντού; Πού είχαμε τελικά και που δεν είχαμε; Πώς θα δημιουργηθεί το ‘κράτος της αξίας’. Πάντως όχι επειδή το διακηρύττουμε»;


• Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού με κατάλληλη εκπαίδευση και επιμόρφωση και ίσες ευκαιρίες για όλους (Ναι, αφού όμως πρώτα γίνουν κανονικοί υπάλληλοι ίσης απόδοσης με τους συναδέλφους τους του ιδιωτικού τομέα, αλλιώς εκπαίδευση και επιμόρφωση δεν αποδίδουν).


• Διοίκηση και αμοιβές με στόχους (είναι αυτονόητο ότι η διοίκηση έχει στόχους αλλιώς τι χρειάζεται; Αλλά αμοιβές με στόχους δεν χρειάζονται. Ας έχουμε πρώτα πραγματικούς υπαλλήλους με τις συμβασιακές τους αμοιβές και να μένουν οι αμοιβές συναρτήσει επίτευξης στόχων, γιατί οι μεν αμοιβές θα μπουν στη τσέπη αλλά οι στόχοι θα μείνουν χωρίς επίτευξη.).


• Κατάλληλη χρησιμοποίηση όλου του υφιστάμενου μόνιμου ανθρώπινου δυναμικού του νέου δήμου (Χωρίς ISO, χωρίς σαφές οργανόγραμμα, χωρίς σαφή καθήκοντα και οδηγίες εργασίας, η κατάλληλη χρησιμοποίηση παραμένει μία καλή ευχή).


• Μέγιστη αξιοποίηση του πολυπληθούς και αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού του νέου δήμου (Ας αξιοποιηθούν πρώτα ως πραγματικοί υπάλληλοι στον επιστημονικό τους κλάδο και μέσα στις δομές της διοίκησης και να μένει η μεγίστη. Το ζητούμενο είναι η ..... ελαχίστη αξιοποίηση γιατί συνήθως δεν αξιοποιούνται ως επιστήμονες, ως τέτοιους δηλαδή δεν τους αντέχει το εκλεγμένο μέρος της διοίκησης.).


Ωστόσο η Τρίτη αρχή είναι σωστή. Το ανθρώπινο δυναμικό είναι το παν σε μια επιχείρηση.


• Αρχή Τέταρτη: Στρατηγική διοίκηση με στόχους (Ναι, σύγχρονο management, αλλά ποιοί θα διοικήσουν έτσι, όταν σχεδόν κανένας από τους μόνιμους υπαλλήλους και το μέρος της διοίκησης που εκλέγεται δεν έχει εμπειρία management σε ιδιωτική επιχείρηση; Και δεν εννοώ εμπειρία σε μια ταβέρνα ή στο γιαπί, εννοώ επιχείρηση με στρατηγική και στόχους, γιατί ο καλλικράτειος (και όχι καλλικρατικός) Δήμος Ερμιονίδας θα είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση της Ερμιονίδας).


Ο νέος δήμος θα διοικείται με τρόπο «αντίστροφο» από ότι γινόταν μέχρι σήμερα. Η στρατηγική διοίκηση με στόχους – όπως απαιτεί ο Καλλικράτης – προϋποθέτει την ύπαρξη συγκεκριμένου Στρατηγικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΣΠΑ) και Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ).


• Επεξεργασία οράματος εικοσαετίας για την Ερμιονίδα του 2030, με την ενεργό συμμετοχή της νεολαίας της Ερμιονίδας νεολαίας, (Στρατηγικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης) ΣΠΑ Ερμιονίδας με ορίζοντα το 2020 και (Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης) ΕΣΔ 2011 – 2014.


• Ηλεκτρονική διακυβέρνηση και στόχος η ύπαρξη ενός ΚΕΠ κατά τοπική κοινότητα για άμεση και έγκυρη εξυπηρέτηση του πολίτη


• Ηλεκτρονική διακυβέρνηση, διοικητική λογιστική και συστήματα εσωτερικού ελέγχου για σωστή και υπεύθυνη διαχείριση του δημοσίου χρήματος προς όφελος των πολιτών


• Ηλεκτρονική διακυβέρνηση και διοίκηση με στόχους για την αρτιότερη εξυπηρέτηση του πολίτη


(Σύμφωνος με τα ως άνω. Αλλά τα προγράμματα και τα σχέδια θέλουν ισχυρό management και αποτελεσματική οργάνωση αλλιώς μένουν προγράμματα και σχέδια. Μπορεί να σχεδιάσετε να έλθει ο Ανάβαλος, να γίνει διαλογή στα απορρίμματα κ.λ.π. και να μείνουν στα χαρτιά ή να μείνουν ως μισοτελειωμένα άχρηστα έργα.).


• Αρχή Πέμπτη: Κυρίαρχος ρόλος και στόχος του νέου δήμου η βιώσιμη οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη της Ερμιονίδας (δηλαδή διαπιστώνουν οι υπογράφοντες ότι είχαμε και κοινωνική και οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη στην Ερμιονίδα, άραγε σε σύγκριση με ποιους άλλους; Απλά δεν ήταν βιώσιμη, δηλαδή ήταν ανάπτυξη που πήγαινε για ψόφο. Πριν πάμε στη βιώσιμη μήπως πρέπει να πάμε στην ανασυγκρότηση της Ερμιονίδας που με ευρωπαϊκά κριτήρια μάλλον όδευε προς ψόφο αλλά..... με ανάπτυξη; Δηλαδή αυτό που λέμε ανάπτυξη μήπως ήταν τελικά εκποίηση χωρίς αναπτυξιακό ή άλλο όφελος;).


• Η Ερμιονίδα ανήκει στη νεολαία της, η οποία και θα κληθεί από τη νέα δημοτική αρχή να παίξει κυρίαρχο ρόλο στο σχεδιασμό του μέλλοντος της Ερμιονίδας (Η νεολαία παίζει κάθε φορά τον δικό της αυτόνομο ρόλο άνευ οποιασδήποτε κλήσεως. Και μας ταρακουνάει ως κοινωνία θετικά ή αρνητικά, αλλά μας ταρακουνάει. Αυτός είναι ο δημιουργικός της ρόλος. Ως φοιτητική νεολαία επί χούντας δεν κληθήκαμε από κανένα παρά μόνον από τα νιάτα μας. Προσοχή, αν κληθεί να παίξει κυρίαρχο ρόλο στο σχεδιασμό του μέλλοντος, μπορεί να πάρει καμιά μπαστούνα και να βάλει στην κάτσα όλη την κυρίαρχη δομή της επαρχίας μας).


• Η προστασία του περιβάλλοντος και η εξασφάλιση της αειφορίας απαράβατη προϋπόθεση κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας. (Πριν αυτό το κάνουμε απαράβατη αρχή ας ξεβρομίσουμε λίγο τον τόπο μας. Άστε λίγη αειφορία και για τις επόμενες γενιές. Άμα τα κάνετε όλα θα μαραζώσουν οι οικολογούντες Ερμιονίδας.).


• Αρχή 6η: Σχεδιασμός και υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής για τη μελλοντική ανάπτυξη της Ερμιονίδας (Το αντίστροφο. Ορίστε την μελλοντική ανάπτυξη και μετά σχεδιάστε και υλοποιείστε τα μεγάλα έργα υποδομής που θα την υπηρετήσουν. Μη φτιάξετε κανένα φράγμα και μετά ψάχνετε για αγρότες, γιατί το νερό τελικά στις πισίνες των εξοχικών θα διατεθεί. Έτσι φτιάξαμε και το λιμάνι στα Μαντράκια ως σημαντικό έργο υποδομής όμως δεν έδεσε ποτέ κρουαζιερόπλοιο και τελικά έγινε πάρκιν.).


• Οραματισμός και ιεράρχηση των μεγάλων έργων υποδομής (έργα διαχείρισης των υδάτινων πόρων και των απορριμμάτων, λιμάνια, μαρίνες, οδικά και συγκοινωνιακά έργα, σχολεία, εκπαιδευτήρια, πολιτισμικά κέντρα κ.λπ.). (Μαζί και με το κ.λ.π. το κόστος του οραματισμού φτάνει τον ..... προϋπολογισμό της χώρας. Και εντάξει όλα τα άλλα, αλλά σχολεία δεν έχουμε; Τα εκπαιδευτήρια τι είναι; Τα πολιτισμικά κέντρα; Ευτυχώς που έκλεισε η πρόταση με το κ.λ.π. αλλιώς...)


• Προετοιμασία και ωρίμανση των μελετών των μεγάλων έργων υποδομών (Το να προετοιμαστεί μια μελέτη το καταλαβαίνω. Αλλά πώς ωριμάζει μια μελέτη;).


• Υποβολή για χρηματοδοτήσεις σε εθνικά και κοινοτικά πλαίσια στήριξης (Την υποβολή την καταλαβαίνω αλλά την χρηματοδότηση δεν την καταλαβαίνω. Αυτό που ακούγεται είναι τέρμα τα δανεικά με την εγγύηση του δημοσίου, εθνική στήριξη δεν προβλέπεται λόγω πτώχευσης, και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει πονηρέψει πολύ, χώρια ότι απαιτεί την εφαρμογή των οδηγιών της σε εθνικό επίπεδο και βάζει πρόστιμα).


• Σταδιακή υλοποίηση έργων (Δηλαδή υπάρχει και απότομη υλοποίηση; Το ουσιαστικό είναι η ολοκλήρωση έργου εντός προβλεπόμενου χρόνου και παραλαβή βάσει προδιαγραφών.)


Αρχή 7η: Ανάπτυξη της οικονομίας του νέου Δήμου και ενίσχυση της ανταγωνιστικής εικόνας της Ερμιονίδας


• Τριτογενής τομέας: Ανάπτυξη και ουσιαστική βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της Ερμιονίδας – ανάπτυξη νέων προϊόντων στον τομέα αναψυχής και ξεκούρασης (ποίο είναι το τουριστικό μας προϊόν που θέλει ανάπτυξη και βελτίωση; Μπορεί κάποιος να το ορίσει; Αν όχι πώς θα αναπτύξει κάτι που δεν ορίζει; Είναι αυτά στόχοι του Δήμου; Έχει μηχανισμούς να δημιουργήσει νέα τουριστικά προϊόντα; Και τριτογενής τομέας δεν είναι μόνον ο τουρισμός.).


• Δευτερογενής τομέας: Ποιοτική αναβάθμιση των εξαίρετων τοπικών γεωργικών προϊόντων της Ερμιονίδας. (Αφού είναι εξαίρετα γιατί ο Δήμος να ασχοληθεί με την ποιοτική αναβάθμισή τους; Και ποιες του υπηρεσίες θα ασχοληθούν με αυτά; Έχουν μέχρι τώρα ασχοληθεί;. Χώρια που ο δευτερογενής τομέας είναι η βιομηχανία. Μήπως εννοείται μεταποίηση; Βάρδα μη στήσει καμιά εταιρεία μεταποίησης ο Δήμος γιατί το μόνο οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι οι προσλήψεις. Ας λειτουργήσει πρώτα το σφαγείο του. Απλά μπορεί και πρέπει να ενθαρρύνει οποιαδήποτε προσπάθεια των κατοίκων της Ερμιονίδας στον Δευτερογενή τομέα. ).


• Πρωτογενής τομέας: Παραγωγή γεωργικών προϊόντων πιστοποιημένης ποιότητας (Ναι αλλά δεν αρκεί. Δύσκολο πολύ το θέμα αλλά ακόμη πιο δύσκολη η διάθεση αυτής της παραγωγής. Όμως εδώ ο Δήμος μπορεί να προσφέρει έργο).


Αρχή 8η: Ισχυρή εκπροσώπηση του Δήμου Ερμιονίδας σε εθνικά και διεθνή φόρα, αντάξια της ιστορίας της Ερμιονίδας (για το συμφέρον των κατοίκων Ερμιονίδας και όχι για την ιστορία. Φτάνει πια αυτή η ιστορία ....με την ιστορία μας.).


• Ισχυρή και ευπρεπής εκπροσώπηση της Ερμιονίδας σε περιφερειακό, εθνικό, κοινοτικό και παγκόσμιο επίπεδο (Μήπως τα παραλέμε;).


Αρχή 9η: Κοινωνική πολιτική, υγεία και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους τους πολίτες που δικαιούνται στήριξη από την πολιτεία (Ναι γιατί από την πολλή ανάπτυξη της Ερμιονίδας έχει αυξηθεί το τμήμα του πληθυσμού που δεν μπορεί να σταθεί στα δικά του πόδια και είναι ανάγκη ο Δήμος σε συνεπικουρία με την εκκλησία να βοηθήσει όχι μόνον οικονομικά αλλά σε πλήθος πρακτικών καθημερινών δυσκολιών. Το Κρανίδι έδωσε ισχυρότατο μήνυμα και εθελοντισμού. Αλλά και στην Ερμιόνη ο δήμαρχος Λεμπέσης προσέφερε στον τομέα αυτόν πολλά και χωρίς να φαίνονται.).


• Κοινωνικά επιδόματα (Όπου χρειάζονται ναι, αλλά με πόρους από τους εύπορους πολίτες της Ερμιονίδας.).


• Υγειονομικά κέντρα – νοσοκομείο (Το νοσοκομείο είναι μεγάλη υπόθεση. Ένα τύποις νοσοκομείο είναι πολύ χειρότερο από το καθόλου νοσοκομείο. Αλλά ένα πραγματικό υγειονομικό κέντρο ΕΣΥ όλοι το επιθυμούμε, αλλά δεν είναι και του πεταμού αυτό που έχουμε στο Κρανίδι.).


• Βοήθεια στο σπίτι (ΝΑΙ. Δεν είναι τόσο η βοήθεια όσο η παρουσία. Από μικρά παιδιά, στην αγροτική μας κοινωνία μας έστελναν οι γονείς μας να επισκεπτόμεθα γεροντότερους και μάλιστα συγγενείς, να τους κάνουμε θελήματα κ.λ.π. Μεγαλύτερη ήταν η χαρά τους για την παρουσία μας και την κουβέντα παρά για τη βοήθεια μας. Βοήθεια λοιπόν και παρουσία στο σπίτι.).

• Γηροκομείο (Αχρείαστο νάνε, τόχει πει και Μητροπολίτης μας. Έτσι που το γράφετε ξερό, σαν απειλή φαντάζει.).

• Αλληλεγγύη, κ.λ.π. (Εδώ, στο ποιο σημαντικό βάζετε κ.λ.π., άρα το θεωρείτε ασήμαντο. Χωρίς αλληλεγγύη τίποτα δεν γίνεται και Δήμος μπορεί και πρέπει να το κάνει σημαία του.).


• Αρχή 10η: Μέτρα προστασίας και ασφάλειας των πολιτών και της κοινωνίας γενικότερα (Δεν πιστεύω ο Δήμος να πάρει και άλλα μέτρα. Απλά να εφαρμόσει τα υπάρχοντα με τους μηχανισμούς και τις υπηρεσίες που θα διαθέτει. Από δω λείπει και κάτι το πολύ σημαντικό. Η πολιτική του δήμου για τους ξένους και τους μετανάστες. Χωρίς αναφορά σε αυτό μένει η εντύπωση ότι όλοι οι υπογράφοντες τις αρχές συμφωνούν ότι καλώς έχουν τα πράγματα.).


Κατά την γνώμη μου ο κύριος στόχος του Δήμου Ερμιονίδας είναι στη πρώτη καλλικράτεια θητεία του να οργανωθεί και να αναλάβει τις νέες του αρμοδιότητες. Η δεύτερη θητεία του να τον βρει οργανωτικά με ISO 9001 – EMAS, με λίγους αποτελεσματικούς υπαλλήλους, που να μην έχει να ζηλέψει τίποτα από ένας ευρωπαϊκό Δήμο. Το διάστημα αυτό να μεριμνήσει για την εφαρμογή των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τη γη, τα νερά, τη θάλασσα, τα δάση, την αλιείας κ.λ.π. Συγχρόνως να συμμαζέψει όλες τις εκκρεμότητες της Ερμιονίδας και να αρχίσει να βάζει στο τοπικό παιχνίδι τις πλούσιες βίλες και τα εξοχικά.

Δηλαδή να ετοιμάσει τον εαυτό του για τη δεύτερη περίοδο που θα είναι ανασυγκρότησης, ανάπτυξης και υλικής και πνευματικής προόδου.

Όλα μαζί δεν γίνονται.






Με εκτίμηση προς όλους τους υπογράφοντες,


Βασίλειος Γκάτσος