Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Ο ΔΗΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΝΕΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ;

γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
1. Στον νέο Δήμο Ερμιονίδας θα υπάρξουν 27 δημοτικοί σύμβουλοι, 4 αντιδήμαρχοι, 3 Δημοτικές Κοινότητες, 5 Τοπικές Κοινότητες. Οι Κοινότητες είναι σχετικώς αυτόνομες στις αποφάσεις τους, όχι όμως λειτουργικά αυτόνομες. Οι αποφάσεις τους περνάνε για έγκριση στη δομή του Δήμου Ερμιονίδας. Καλή ..... αντάμωση και καλές συνεδριάσεις!



2. Κατά τον κύριο Καμιζή.......
........ χρειάζονται υποψήφιοι με γνώση και επίπεδο, προφανώς για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με τις νέες περιπλοκότητες. Τέτοιοι είναι σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι Ερμιονίδας που έχουν ανωτέρα και ανωτάτη εκπαίδευση και μόρφωση. Καήκαμε!


3. Ξέρουμε ότι υποψήφιος μπορεί να είναι ο κάθε πολίτης, νομίζω και ο παντελώς αγράμματος που υπογράφει με σταυρό. Έλα όμως που οι καλύτεροι εργολάβοι, επιχειρηματίες, αγρότες και ψαράδες, βιοτέχνες και έμποροι, ξενοδόχοι, μεσίτες, κ.λ.π. της Ερμιονίδας έχουν μόρφωση Δημοτικού, Γυμνασίου και το πολύ Λυκείου; Σίγουρα αυτοί δεν μπορούν να κατανοήσουν τις νέες περιπλοκότητες, γιατί αν τις κατανοούσαν δεν θα είχαν κάνει τίποτα στη ζωή τους. Μακάρι να είναι η πλειοψηφία των υποψηφίων από αυτήν την έμπειρη και αποτελεσματική τάξη συμπατριωτών μας. Οι μόνοι που μπορούν να απλοποιήσουν τις περιπλοκότητες!


4. Οι αρμοδιότητες του νέου Δήμου Ερμιονίδας θα είναι περί τις 160, από όσα γράφονται στον τύπο και ο Θεός να βάλει το χέρι του. Θα τις φέρνουν σε πέρας οι υπάρχοντες δημοτικοί υπάλληλοι και ένα άγνωστο πλήθος τέως νομαρχιακών υπαλλήλων που θα δηλώσουν ότι θέλουν να πάνε στον τάδε Δήμο και μετά τα κενά θα καλυφθούν.... με το ζόρι, τουτέστιν με υποχρεωτικές μετατάξεις. Και επειδή οι νομαρχιακοί υπάλληλοι είναι στο Ναύπλιο, άρα με το πέρασμα του χρόνου είναι σχεδόν όλοι «του κάμπου του Άργους», προφανώς δεν θα επιλέξουν την Ερμιονίδα, άρα θα έλθουν με υποχρεωτική μετάταξη. Πιστεύεται ότι θα φέρουν και τις οικογένειές τους στο νοίκι, ή θα πηγαινοέρχονται καθημερινά Ναύπλιον - Κρανίδι οπότε: να οι διευκολύνσεις στα ωράρια, να οι μικροάδειες, οι δικαιολογημένες καθυστερήσεις, χιόνια στα Δίδυμα, πριμ.... ξεσπιτώματος κ.λ.π.; Αυτή και αν δεν είναι περιπλοκότητα! Φανταστείτε μια τέτοια επάνδρωση εταιρείας στον ιδιωτικό τομέα.... να φοβηθείτε από το φόβο σας!


5. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι είναι ότι η χώρα είναι εν χρεοκοπία, και για πρώτη φορά παράγεται πραγματική πολιτική (άσχετα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με αυτή, αλλά είναι πραγματική πολιτική το ότι όλοι θα παίρνουμε σύνταξη στα 60 χρόνια με 40 χρόνια δουλειάς. Καλά σαράντα, να λέμε.). Αξιοσέβαστο δημόσιο πρόσωπο είπε το σοφό: «Μα καλά υπάρχουν άτομα που θέλουν να γίνουν δήμαρχοι στον Καλλικράτη;». Εννοούσε ότι τέρμα οι δημοτικές σπατάλες, αυστηρός έλεγχος εσόδων – εξόδων και το κυριότερο τέρμα ο δανεισμός με την εγγύηση του κράτους που πάντα τα φέρνει έτσι, ώστε να τον ξοφλά το κράτος.






Ο ΚΥΡ, μετά την μεταπολίτευση είχε δώσει μια εκπληκτική γελοιογραφία. Κατέβαινε τότε η ΣΥΜΜΑΧΙΑ όπου μετείχαν 7 κόμματα και ενώσεις. Το ΚΚΕ Εσωτερικού, η Σοσιαλιστική Πορεία κ.λ.π. και ο Ψαρουδάκης μιας ένωσης θρησκευτικοσοσιαλιστικής. Δεν θέλω να επεκταθώ στα της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ αφού .... ήμουνα και μέλος της, αλλά μέσα της υπήρχαν και εκφράζονταν μεγάλες αντιθέσεις. Ο Κύρκος ήταν «μέσα στο ΝΑΤΟ» με τη περιβόητη τότε φράση «οι βάσεις δεν είναι ραπανάκια να τις ξεριζώσουμε» και «μέσα στην ΕΟΚ», η Σοσιαλιστική Πορεία ήταν, αν θυμάμαι καλά, «έξω από το ΝΑΤΟ έξω από την ΕΟΚ» και οι αντιθέσεις επεκτείνονταν και σε άλλα ζητήματα.


Φτιάχνει λοιπόν ο ΚΥΡ μια «μακριά γαϊδούρα», κάτι σαν τους κινέζικους δράκους. Και οι 7 αρχηγοί μέσα κουκουλωμένοι και φαίνονταν μόνο τα πόδια τους. Έδειχναν λοιπόν έτσι ενωμένοι, αλλά πάνω από κάθε ζεύγος ποδιών ακουγόταν και ένα σύνθημα. Στο κεφάλι «δεν είναι οι βάσεις ραπανάκια», μετά «μέσα στο ΝΑΤΟ», « έξω από το ΝΑΤΟ», «μέσα στην ΕΟΚ», «έξω από την ΕΟΚ» και στο τέλος, από τη ουρά, ακουγόταν ένας ψαλμός: «σωσον κύριε τον λαόν σου!».


Επίκαιρο;




Έρρωσθε,


Βασίλειος Γκάτσος