Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ''ΚΛΗΔΟΝΑ'' ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ!

Την Τετάρτη το βράδυ 23 του Ιούνη στο λιμάνι της Ερμιόνης αναβίωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά το έθιμο του Kλήδονα.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτιστικών – Τουρισμού του Δήμου Ερμιόνης κ. Θεοδότη Σκλαβούνου-Λαμπάτου  στην εισαγωγή της ανέφερε:

«Κύριε Δήμαρχε, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κυρία Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης

Αγαπητοί μας Δημότες και επισκέπτες καλησπέρα σας,

Για τέταρτη συνεχή χρονιά η Επιτροπή Πολιτιστικών του Δήμου μας μαζί με τους εθελοντές πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα την αναβίωση του εθίμου του Kλήδονα.

Είναι η επιτροπή που όλη την τετραετία αυτής της Δημοτικής αρχής, ξεκινώντας από το 2007 συνεχίζει μέχρι σήμερα να συνεργάζεται και να παρουσιάζει έργο.

Ουσιαστική σε όλες της εκδηλώσεις, είναι η συμμετοχή και βοήθεια των εθελοντών που την πλαισιώνουν.

Πέρα από τις εκδηλώσεις που αφορούν αναβίωση εθίμων, έχει παρουσιάσει δραστηριότητες και συμμετοχές σε ιδιαίτερα θέματα όπως την εκστρατεία της ελπίδας, την συμπαράσταση στους πυρόπληκτους της Ηλείας, τη συμμετοχή σε εκθέσεις πολιτισμού για την προβολή του Δήμου.

Αυτή η ομάδα των ενεργών μελών της επιτροπής και των εθελοντών ευχόμαστε να συνεχίσει το έργο της, όποια και αν είναι η επόμενη δημοτική αρχή, διότι έχει πολλά ακόμη να δώσει και να προσφέρει στο τόπο της.



Από την παρέα μας σήμερα λείπουν ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Πάλλης και η Μαρία Πάλλη που ήταν οι εμπνευστές της αναβίωσης αυτού του εθίμου, λόγω προσωπικού κολλήματος.

Είμαστε σίγουροι ότι η σκέψη τους είναι απόψε εδώ και βέβαια μας λείπουν από τη σημερινή βραδιά.

Αναφέρω αυτούς που βοήθησαν για να στηθεί η σημερινή εκδήλωση πέρα από τα μέλη της Επιτροπής κ. κ. Χατζηζήση –Σκούρτη Κατερίνα και Σπετσιώτου Παρασκευή.


Την Μαντώ Κομμά, Αναστασία Δημητρακοπούλου, Σούλα Οικονόμου, Νανά Μπαγοτοπούλου, Ματίνα Μερτύρη, Φλεβαράκη Σταύρο, Νίκο Κουραχάνη, , Δημήτρη Δημαράκη και τον Αντιδήμαρχο Βασίλη Αιβαλιώτη.


Τον κ. Πατεράκη Σταύρο για την παραχώρηση των αντικειμένων και τον Γιάννη Δημαράκη για τα φυτά που στολίζουν το χώρο.


Όπως πάντα η διδασκαλία του χορευτικού έγινε με ευγενική προσφορά του χοροδιδάσκαλου Θανάση Μαλτέζου.


Η παρουσία σας εδώ μας εμψυχώνει και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε.


Η φετινή εκδήλωση έχει εμπλουτισθεί και φέτος με αρκετές εκπλήξεις που θεωρήσαμε ότι θα σας διασκεδάσουν και θα σας χαρίσουν ένα ευχάριστο βράδυ.

Ευχαριστούμε όλους εσάς που είστε απόψε μαζί μας και όλους όσους εργάστηκαν και πρόσφεραν για την εκδήλωση αυτή.

Σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση!


Πιστεύουμε ότι θα χαρείτε και αυτή τη βραδιά κοντά μας και θα καμαρώσετε τα παιδιά και τα εγγόνια σας που συμμετέχουν.


Στα δικά μας παιδικά χρόνια, όπως θυμούνται οι παλαιότεροι, αυτό το βράδυ παραμονή του Αη Γιάννη, σε κάθε γειτονιά της πόλης άναβαν φωτιές και πηδούσαν όλοι νέοι και γέροι για να πάρουν δύναμη γιατρειάς από πολλές και διαφορετικές αρρώστιες και να φωτιστεί ο καθαρός ουρανός του Θεριστή, όπως λέει και η παράδοση.

Για να δώσουμε λίγο από αυτό το χρώμα και για να δείξουμε ότι κάτι γίνεται εδώ στο λιμάνι της Ερμιόνης απόψε οι μικροί μαθητές των σχολείων μας πραγματοποιούν λαμπαδηφορία ξεκινώντας από την πίσω μεριά της πόλης τα Μαντράκια και θα καταλήξουν εδώ στο χώρο που βρισκόμαστε εμείς.

Μεταφέρουν τη φωτιά στο χώρο της εκδήλωσης με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο και περιμένουν το χειροκρότημα σας.

Κάθε χρόνο όπως θα διαπιστώσετε η συμμετοχή των παιδιών είναι μεγαλύτερη.

Υποδεχτείτε τα νιάτα του τόπου μας και χειροκροτείστε τα»

Στη συνέχεια και αφού οι μικροί μαθητές κατάκλεισαν το χώρο, ξεκίνησε το δρώμενο το οποίο όπως κάθε χρόνο επιμελήθηκε και αφηγήθηκε η κα Κατερίνα Χατζηζήση – Σκούρτη, με τον δικό της παραστατικό και χαρακτηριστικό τρόπο.

Ακολούθησαν Ελληνικοί νησιώτικοι χοροί από τα αγόρια και κορίτσια του τόπου μας και καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους.


Σύμφωνα με την παράδοση ο καθένας έριχνε την παραμονή το βράδυ στη φωτιά που άναβε έξω από το σπίτι του κάτι σχετικό με τη δουλειά του.


Αυτό αναβίωσαν τα μικρά παιδιά ντυμένα με την ανάλογοι ενδυμασία και κρατώντας στα χέρια τους κάτι σχετικό με τα επαγγέλματα του γεωργού, του βοσκού, του αμπελουργού, του ξυλουργού, του σφουγγαρά, του ναυπηγού του τσαγκάρη, του μελισσοκόμου, του ράφτη, του αγγειοπλάστη, της μοδίστρας και της υφάντρας.

Στο τέλος όλα τα παιδιά παρέλαβαν το ενθύμιο για τη συμμετοχή τους και ο κόσμος το αναμνηστικό του, τα οποία επιμελήθηκε με πολύ γούστο και μεράκι η κα Μαντώ Κομμά.

Η βραδιά έκλεισε με το πήδημα της φωτιάς και με την ευχή να συναντηθούμε πάλι του χρόνου.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΦΩΤΟ ΓΛΥΚΑΣ