Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

''ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ'' ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ!ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΚΟΥΡΒΕΤΑΡΗΣ!

ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ



γράφει ο Δημήτρης Κουρβετάρης


Η εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα είναι μια χρόνια νόσος του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Οι περισσότεροι ασθενείς προσβάλλονται κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 10-30% του γενικού πληθυσμού ενώ συνυπάρχει και κληρονομική προδιάθεση για την εμφάνισή της. Η εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται σε εισπνεόμενα, κυρίως, αλλεργιογόνα που υπάρχουν σε αφθονία κάποιες εποχές του έτους, όπως κατά την αρχή της άνοιξης (ανθοφορία δέντρων, θαμνοειδών, λουλουδιών), κατά το τέλος της άνοιξης και την αρχή του καλοκαιριού (ανθοφορία ποωδών και αγριόχορτων), κατά το τέλος του καλοκαιριού και την αρχή του φθινοπώρου (ανάπτυξη σπορομυκήτων). Οι ασθενείς που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα προσβάλλονται συχνότερα από.......
........... παραρρινοκολπίτιδες, δυσλειτουργίες της ευσταχιανής σάλπιγγας, διαταραχές της όσφρησης, επιμένουσες ή υποτροπιάζουσες ωτίτιδες.



Ο μηχανισμός της αλλεργικής ρινίτιδας είναι δύσκολο να γίνει κατανοητός από άτομα που δεν διαθέτουν το κατάλληλο γνωστικό υπόβαθρο. Χωρίς να επεκταθούμε σε δυσνόητες λεπτομέρειες θα περιγράψουμε εν συντομία την ακολουθία των γεγονότων που προκαλούν τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας. Όταν ο ασθενής εισπνέει κάποιο αλλεργιογόνο (ουσίες που αναφέρθηκαν παραπάνω), αυτό έρχεται σε επαφή με τα κατάλληλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς, που με τη σειρά τους πυροδοτούν τον πολλαπλασιασμό άλλων κυττάρων και την έκλυση κατάλληλων ουσιών, οι οποίες ευθύνονται για την ποιότητα και ένταση των συμπτωμάτων που εκδηλώνει ο ασθενής.






Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι:


· Ρινική καταρροή


· Πταρμός (φτέρνισμα)


· Ρινικός κνησμός


· Οπισθορινική καταρροή


· Ρινική απόφραξη


· Ερυθρότητα οφθαλμών


· Κνησμός οφθαλμών


· Δακρύρροια


· Εμβοές (βούισμα αυτιών)


· Φαρυγγαλγία (πονόλαιμος)


· Κεφαλαλγία (πονοκέφαλος)


· Καταβολή


Η θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας στηρίζεται στα εξής:



ü Αποφυγή έκθεσης στα αλλεργιογόνα


ü Φαρμακοθεραπεία


ü Ανοσοθεραπεία


ü Ενημέρωση και εκπαίδευση του ασθενούς



Η αποφυγή έκθεσης στα αλλεργιογόνα είναι εφικτή μόνο έως ένα βαθμό, όπως αντιλαμβανόμαστε. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων απαιτείται φαρμακοθεραπεία, που εξαρτάται από τα συμπτώματα που εμφανίζει ο ασθενής και μπορεί να διαφοροποιείται, ή να αλλάζει ανά διαστήματα, προκειμένου να επιτυγχάνει το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Όταν η ποιότητα ζωής του ασθενούς δεν βελτιώνεται σε ικανοποιητικό βαθμό με τις παραπάνω θεραπευτικές προσεγγίσεις, σαν λύση προτείνεται η ανοσοθεραπεία. Κατά την διάρκειά της γίνεται απευαισθητοποίηση του ασθενούς ως προς το/τα αλλεργιογόνα που του προκαλούν τα συμπτώματα.