Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΤΟΠΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ..........

γράφει ο Βασίλης Γκατσος
Η κάθοδος των δύο συνδυασμών του Δήμου Κρανιδίου ως συνδυασμών νίκης για τον Καλλικράτη, έτσι ως έχουν, δεν προσφέρουν τίποτα διάφορο από τους αντίστοιχους του Δήμου Ερμιόνης. Στην ευρύτερη κρανιδιώτικη κοινωνία αναγνωρίζεται, χρόνια τώρα, η ικανότητα προς επιχειρηματική δράση, η εργατικότητα, αλλά και μία ατέλειωτη κτηματική περιουσία (καλλιεργήσιμη γη) που εκποιούμενη τροφοδοτεί την επιχειρηματική τους δράση.

Διοικητικά, ως εκ του αποτελέσματος, δεν νομίζω ότι έχουμε τέτοιες διαφορές, ώστε να δικαιολογείται......
......... η κάθοδος των ως άνω δύο συνδυασμών ως εναλλακτική λύση (ή ο ένας ή ο άλλος).


Να θυμηθούμε τις αποτυχίες του Δήμου Κρανιδίου στο πόσιμο νερό: Καθαρισμός πηγαδιών, δίκτυο δεξαμενών και αγωγών, μεταφορά νερού με πλοία. Άνευ αποτελέσματος και με αρκετά έξοδα.


Αποχετευτικό Κρανιδίου: Ακόμη φτιάχνεται.


Βιολογικός Κρανιδίου: Μια απαράδεκτη γούβα γεμάτη με .......


Σφαγείο σύγχρονο: Ναι, αλλά δεν σφάζει, ενώ κάπου συνέβη και μια σοβαρή «ατασθαλία».


Συνεταιρισμοί αγροτών: Μείνανε τα κτήρια και τα μηχανήματα. Ούτε και στον Δήμο Ερμιόνης έγινε τίποτα και μάλλον ευτυχώς που δεν άρχισε. Το μειονέκτημα της επαρχίας μας είναι: Εργατικοί μεν, ασυνεννόητοι δε. Τουτέστιν κεφάλια αρβανίτικα. Αλλά και πολλά λόγια.


Ο Δήμος Ερμιόνης τουλάχιστον καθάρισε τη θάλασσά του και έχει πολύ αξιόλογο αποχετευτικό σύστημα και βιολογικό σταθμό.


ΧΥΤΑ: Τα ίδια και απαράλλακτα, αλλά εδώ που τα λέμε αν η κεντρική διοίκηση δεν σου εξασφαλίσει λύση, δεν μπορείς να κάνεις κάτι το ουσιαστικό.


Διάφορα έργα: Όταν αφορούν δρόμους και αποχέτευση καμιά πρόνοια. Αρχίζουν, εγκαταλείπονται, ξαναρχίζουν και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχουμε θύματα. Και στους δύο δήμους.


Όσο για πολιτική νερού, γης, θάλασσας, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ; Ό,τι ακούσατε, άκουσα.


Στα πολιτιστικά ο Δήμος Ερμιόνης υπερτερεί (γνώμη μου). Και σε υποδομή αν δεν υπερτερεί τουλάχιστον δεν υστερεί.


Εστιάζω σε δύο ενδείξεις: Ο νυν Δήμαρχος Κρανιδίου καταφέρνει και μιλάει απί 2.5 ώρες σε συγκέντρωση στα Δίδυμα και ο τέως Δήμαρχος προορίζει ως κομισάριο πολιτισμού μπλογκομάγειρα. Οι έριδες μεταξύ των δύο αυτών συνδυασμών για το ποιος είχε δίκαιο και ποιος άδικο, ποιος ενήργησε και ποιος όχι, σου δημιουργεί πονοκέφαλο και αν διαβάσεις και όλα τα επισυναπτόμενα.... θα σε διώξουνε από τη δουλειά. Τελικά δεν βγάζεις και συμπέρασμα! Έ, κάτι τρέχει και κάτι πρέπει ν’ αλλάξει.


Στον δήμο Ερμιόνης μιλάνε όλοι πολύ λίγο, με πλάγιο λόγο, σύμβολα και γρίφους αλλά ...... πάλι δεν καταλαβαίνεις τίποτα.


Η χώρα εν πτωχεύσει και μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει τίποτα από τους συνδυασμούς και φυσικά τους ομοίους τους του Δήμου Ερμιόνης. Το πόθεν έσχες, αποδείξεις, ΦΠΑ, έλεγχοι εξοχικών, αλιείας, κουβούκλια στις παραλίες, αιγιαλός κ.λ.π. είναι κακές λέξεις για κακά παιδιά. Ως εκ τούτου συνδυασμοί που συμπεριφέρονται ωσάν να μη συνέβη τίποτα στη χώρα μας και στην Ερμιονίδα, λυπάμαι αλλά προδιαθέτουν δυσάρεστα.


Σημαντική παρατήρηση: Και οι δύο Δήμοι δεν έχουν ISO 9001 και ούτε σκέπτονται να αποκτήσουν ως Καλλικράτης.


Άλλη σημαντική παρατήρηση: Ο Δήμος Κρανιδίου έχει πολύ μεγαλύτερη παροικία στην πρωτεύουσα, έχει πολύ μεγαλύτερη και ακριβότερη γη, τουριστική ανάπτυξη και πολλά πλούσια εξοχικά. Δυνητικούς δωρητές δε πολύ περισσότερους από τον Δήμο Ερμιόνης. Η παραπάνω συγκρίσεις, ως εκ τούτου ευνοούν τον Δήμο Ερμιόνης.


Ορθά λοιπόν ο Δήμος Ερμιόνης (ως κοινωνία) οφείλει να διεκδικήσει την παρουσία του στον Καλλικράτη και όχι να περάσει ως «ικανά στελέχη» ή «πετυχημένοι», ή ως «ενεργοί πολίτες», ή ως «επιφανείς» στους δύο παλαιούς συνδυασμούς Δήμου Κρανιδίου.


Αλλά κάποτε είμαστε Καλλικράτης. Είχαμε ένα Γυμνάσιο στο Κρανίδι και γνωριζόμαστε όλοι από παιδιά. Προσωπικά πιστεύω ότι αν εγκατασταθώ μόνιμα στο Κρανίδι θα έχω μέσα σε ένα μήνα πολύ περισσότερους φίλους από την Ερμιόνη «από τα παλιά».


Με το ξεχώρισμα των σχολείων χάθηκε η προσωπική επαφή σε μια διαδρομή 6 χρόνων εφηβείας, η πλέον σημαντική διαδρομή.


Άντε όλοι τώρα να ρίξετε εκ νέου γέφυρες. Πώς; Με τις επισκέψεις στα καφενεία και τις λαϊκές;


Πολιτικά το πάνω χέρι στη χώρα φαίνεται να το έχει ο Παπανδρέου με τους γύρω του και όχι το ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ δεν το έχει. Όμως και στα δύο μεγάλα κόμματα ανήκει μια ευρύτατη μάζα ορθολογιστών και φιλότιμων πατριωτών, που δεν δανειστήκανε, δουλέψανε και έκαναν σωστή διαχείριση του οίκου τους και των εργασιών τους, και θέλουν να πάει η χώρα πάση θυσία ΜΠΡΟΣΤΑ.


Σκεφτείτε ότι μια από τις καλύτερες εποχές της κοινότητας Ερμιόνης ήταν η περίοδος με κοινοτάρχη τον αείμνηστο Βελούδη. Ήταν μεν της «δημοκρατικής» παράταξης, αλλά η εκλογή του και η στήριξή του βασίστηκε σε ένα μεγάλο τμήμα της «συντηρητικής» παράταξης. Πέτυχε πολλά.


Δεν σας θυμίζει κάτι ανάλογο και η εποχή μας;


Επίμετρον

Στο θαυμάσιο γραπτό του μικρού Καλλιάνου να προσθέσω στο φιλότιμο: με τιμιότητα, δικαιοσύνη και ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ. Ως προς την αξιοκρατία διαβάστε και τη «μάχη» ΑΚΗ ΠΑΝΟΥ – ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΙ.




Έρρωσθε,
Βασίλειος Γκάτσος