Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

''ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ'' ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΚΟΥΡΒΕΤΑΡΗΣ!

ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ


γράφει για το Εικονοσκόπιο ο Δημήτρης Κουρβετάρης
Οσφυαλγία ονομάζεται ο πόνος που εμφανίζεται στο κατώτερο σημείο της ράχης ή μέσης όπως την ονομάζουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Όταν ο πόνος επεκτείνεται και στα κάτω άκρα πρόκειται για ισχιαλγία. Στη σημερινή κοινωνία, λόγω της παχυσαρκίας, της έλλειψης άσκησης, της κακής στάσης του σώματος και των συνθηκών εργασίας, υπολογίζεται ότι το 60-80 % του πληθυσμού θα έχει τουλάχιστον ένα επεισόδιο οσφυαλγίας κατά τη διάρκεια της ζωής του. Συχνότερα εμφανίζεται στις ηλικίες 30 με 50 ετών.


Τα αίτια της οσφυαλγίας ποικίλλουν:



Τραυματισμός μαλακών ιστών (μυών, τενόντων, συνδέσμων)


Τραυματισμός σπονδύλων (κατάγματα)

Εκφύλιση (φθορά) ή κήλη (μετατόπιση) μεσοσπονδύλιου δίσκου (ινοχόνδρινοι δίσκοι που παρεμβάλλονται μεταξύ των σπονδύλων)

Οστεοαρθρίτιδα ή άλλου είδους αρθρίτιδα (φλεγμονή της άρθρωσης που μπορεί να συνοδεύεται από καταστροφή του χόνδρου της ή/και δημιουργία οστικών προεξοχών που ονομάζονται οστεόφυτα)


Λοιμώξεις από μικρόβια (οστεομυελίτιδα)


Οστεοπόρωση


Νεοπλασίες


Συναισθηματικό stress (αυξάνει τον μυϊκό σπασμό)

Ψευδή συμπτώματα οσφυαλγίας μπορεί να δώσουν και άλλα νοσήματα μη σχετιζόμενα με το μυοσκελετικό σύστημα (π.χ. κολικός νεφρού, έρπης ζωστήρας κ.ά.)

Η συντηρητική θεραπεία της οσφυαλγίας συνίσταται σε:

Ξεκούραση


Διατήρηση της θερμότητας της περιοχής (χρήση θερμοφόρας, θερμαντικές αλοιφές) και αποφυγή εναλλαγών ψυχρού-θερμού (έκθεση σε ανεμιστήρες, κλιματιστικά κτλ)


Μηχανική υποστήριξή της με χρήση ζώνης


Αναλγητικά


Αντιφλεγμονώδη


Μυοχαλαρωτικά

Φυσιοθεραπείες

Ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της περιοχής (ποτέ στην οξεία φάση της νόσου)



Σε ασθενείς με συχνές και έντονες ενοχλήσεις που δεν υφίονται με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής προτείνεται χειρουργική αντιμετώπιση.




Μεγάλη σημασία στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας έχει η πρόληψη. Με την τήρηση μερικών απλών κανόνων μπορούμε να έχουμε τα μέγιστα οφέλη:

Σωστή καθιστική στάση του σώματος: καλή επαφή του σώματος με την πλάτη του καθίσματος, ρύθμιση του ύψους σε σχέση με το γραφείο, γόνατα σε χαμηλότερο επίπεδο από τα ισχία.

Ανακούφιση του πόνου ξαπλώνοντας στο πάτωμα με τα πόδια λυγισμένα. Αποφεύγουμε να ξαπλώνουμε μπρούμυτα.


Σωστή όρθια συμμετρική στάση του σώματος.


Άρση οποιουδήποτε βάρους λυγίζοντας τα πόδια και κρατώντας ίσια τη μέση. Ισοκατανέμουμε το βάρος στα δύο χέρια. Προτιμάμε να σύρουμε όποιο αντικείμενο δεν χρειάζεται να σηκώσουμε.


Αποφυγή παραμονής σε άβολες στάσεις για πολύ ώρα.


Τακτική άσκηση με ασκήσεις που εξειδικεύονται για κάθε περίπτωση.