Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

O ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ''ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ'' ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.....

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ
ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»


«Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Βεβαίως, το κράτος χρειάζεται διαρκή εκσυγχρονισμό, διαρκείς και βαθιές μεταρρυθμίσεις. Η κρίση που πλήττει σήμερα ολόκληρη τη χώρα, ολόκληρη την κοινωνία και ιδιαίτερα τους λιγότερο προνομιούχους, δεν σηκώνει καμία παρερμηνεία: Ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε μία επόμενη καλύτερη ημέρα περνά μέσα από ένα κράτος περισσότερο ορθολογικό, περισσότερο λειτουργικό, περισσότερο αποτελεσματικό σε όλες, μα όλες, τις εκφάνσεις του.
Μ’ αυτήν την έννοια, είναι κατ’ αρχήν καλή ιδέα η αναμόρφωση του διοικητικού χάρτη. Αυτή η αναμόρφωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε......
....... καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες, σε μεγαλύτερες δυνατότητες άσκησης στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής, σε σημαντικά μικρότερο κόστος για την κεντρική διοίκηση και κατά συνέπεια μικρότερη φορολογική επιβάρυνση για τους πολίτες.

Ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση σημαίνει ότι ο πολίτης μπορεί να έχει αμεσότερο έλεγχο για το πού πάνε τα λεφτά του, για το πώς γίνονται αντικείμενο διαχείρισης οι κοινές υποθέσεις της καθημερινότητάς του. Έχει περισσότερο και πιο ουσιαστικό λόγο για κρίσιμες παραμέτρους της ζωής της δικής του, των παιδιών και της οικογένειάς του. Φέρνει περισσότερη λογοδοσία, περισσότερη αποτελεσματικότητα, περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη και ουσιαστικότερη δημοκρατία.
Είναι προφανές σε όλους πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως είναι σήμερα οργανωμένη, δεν μπορεί να επιτελέσει αποτελεσματικά το ρόλο της. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες, στις απαιτήσεις και στις ανάγκες των πολιτών. Χρειάζεται όντως αλλαγή. Τι είδους, όμως, αλλαγή; Αυτό είναι το ερώτημα. Και σ’ αυτό το ερώτημα, πολύ φοβάμαι ότι η Κυβέρνηση δεν δίνει σοβαρή και υπεύθυνη απάντηση.
Πρώτα απ’ όλα, υπάρχουν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, αντιδράσεις που προέκυψαν από την απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις η χάραξη των νέων δήμων έγινε με καθαρά εκλογολογικά κριτήρια. Βεβαίως, ήταν φυσικό και αναμενόμενο ότι αντιδράσεις θα υπάρξουν. Καμία αλλαγή δεν ικανοποιεί τους πάντες. Όμως, το κρίσιμο είναι τι επιχειρήματα έχεις να αντιτάξεις σ’ αυτούς που διαμαρτύρονται. Και εδώ η Κυβέρνηση είναι ελλειμματική, γιατί δεν τήρησε αυτά που η ίδια έθεσε ως κριτήρια για τη λήψη των τελικών αποφάσεων: κριτήρια πολιτιστικά, κριτήρια ιστορικά, κριτήρια γεωγραφικής συνάφειας, ορεινότητας, κριτήρια που η Κυβέρνηση δεν έλαβε υπ' όψιν ούτε στο Νομό που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, την Αργολίδα.

Ακόμα και ο Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Πετσάλνικος, λίγες ώρες πριν άσκησε απ’ αυτό το Βήμα σκληρή κριτική στην έλλειψη ουσιαστικής και ειλικρινούς διαβούλευσης, στην προχειρότητα με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα.

Είναι λοιπόν πρόβλημα η νέα χωροταξία έτσι όπως τη χαράξατε. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η προετοιμασία αυτής της αλλαγής.
Πρώτα απ’ όλα, είναι η πολιτική στιγμή κατά την οποία έρχεται αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή, ελάχιστους δηλαδή μήνες πριν από τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πώς θα συγκροτηθούν οι νέες τοπικές κοινωνίες στις μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές; Πώς θα συζητήσουν τα προβλήματά τους; Πώς θα ιεραρχήσουν τις προτεραιότητές τους; Πώς θα συναποφασίσουν κοινά προγράμματα δράσης;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ειλικρινά φοβάμαι –και καταθέτω αυτήν την ανησυχία μου- ότι σε πολλές περιπτώσεις οι νέες τοπικές αρχές δεν θα είναι αντιπροσωπευτικές της λαϊκής βούλησης. Πολύ φοβάμαι ότι με τη βιασύνη που περνά αυτό το νομοσχέδιο, αντί για συνέργειες, αντί για συνεργασίες για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας, θα δούμε τη μία συνιστώσα του νέου δήμου να προσπαθεί να ρίξει την άλλη.

Δεύτερο και κρισιμότερο, καμία πειστική απάντηση δεν δόθηκε για τους πόρους και τη σύνδεσή τους με τις αρμοδιότητες. Σας το λέμε ξεκάθαρα. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα τόσο αντισυνταγματικότητας, όσο και βιωσιμότητας των νέων δήμων. Δυστυχώς, την ώρα που χρειάζονται ριζικές τομές και αλλαγές, συνεχίζετε το γνώριμο δρόμο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.: μεταφέρετε αρμοδιότητες χωρίς να μεταφέρετε πόρους. Πώς θα ανταποκριθούν οι δήμοι στους νέους ρόλους; Με τι κονδύλια; Ή μήπως θα μετακυλιστεί το κόστος των υπηρεσιών σε νέους φόρους που θα επιβαρύνουν τους δημότες, εν μέσω μάλιστα της οικονομικής κρίσης;

Η εξασφάλιση των πόρων είναι το μεγάλο στοίχημα. Είναι η προϋπόθεση από την οποία κρίνεται η επιτυχία όχι μόνο του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, αλλά και της οποιασδήποτε αλλαγής. Και εδώ δεν έχετε τίποτα πειστικό να πείτε. Σας το επισημαίνει η ΚΕΔΚΕ σε κάθε τόνο. Σας το επισημάναμε επανειλημμένα και εμείς. Έτσι όμως όπως κινείσθε, ένα είναι σίγουρο: Θα δούμε υπηρεσίες κρίσιμες για την ποιότητα της ζωής των πολιτών να φθίνουν δραματικά. Και σας προειδοποιούμε να μην επιχειρήσετε τότε να φορτώσετε τις δικές σας ευθύνες, ευθύνες που θα βαραίνουν εσάς και μόνο εσάς, στους δήμους. Εσείς θα είστε υπεύθυνοι της κατάστασης που θα δημιουργηθεί.

Και δεν είναι μόνο οι πόροι. Τι γίνεται με τις κτηριακές υποδομές; Τι γίνεται με τα οργανογράμματα των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Τι γίνεται με τη στελέχωση των νέων Οργανισμών; Σας θυμίζω ότι οι περισσότεροι σημερινοί δήμοι και κοινότητες στηρίζονται σε συμβασιούχους και απασχολούμενους σε STAGE. Οι συμβάσεις θα λήξουν, χωρίς να προβλέπεται η ανανέωση. Ομοίως, δεν προβλέπονται νέες προσλήψεις. Πώς, λοιπόν, θα καλυφθούν οι νέες ανάγκες που θα δημιουργηθούν;

Έχει προβλεφθεί μία διαδικασία για την αντιμετώπιση του χάους που θα δημιουργηθεί στην αρχική φάση; Μιλάμε για μία οργανωσιακή αρωγή στους νέους δήμους που θα δημιουργηθούν, ώστε η περίοδος προσαρμογής στη νέα κατάσταση να είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σ’ αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, δυστυχώς, δεν απαντά. Μία μεγάλη, χρήσιμη και αναγκαία μεταρρύθμιση γίνεται με πρόχειρο και βιαστικό τρόπο που, δυστυχώς, προδιαγράφει σημαντικές αρνητικές συνέπειες.


Είναι προφανές ότι εμείς σ’ αυτό δεν μπορούμε να συναινέσουμε».