Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

''ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ'' ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΚΟΥΡΒΕΤΑΡΗΣ!

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ




Η εγκυμοσύνη αποτελεί αφετηρία για μια φυσιολογική διαδικασία αλλαγών που συμβαίνουν στον γυναικείο οργανισμό. Σε αντίθεση με παλαιότερες εποχές, που η εξέλιξη αυτών των αλλαγών επαφιόταν στη φυσική επιλογή, σήμερα έχει εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα προληπτικού εργαστηριακού ελέγχου σε όλα τα στάδια της κύησης.

1η έως 10η εβδομάδα: ομάδα αίματος και Rhesus παράγοντας, ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης (έλεγχος για τον κίνδυνο μεσογειακής αναιμίας του εμβρύου), τεστ δρεπανώσεως (έλεγχος για τον κίνδυνο δρεπανοκυτταρικής αναιμίας του εμβρύου), αντισώματα Ερυθράς και Τοξοπλάσμωσης (επανέλεγχος την 20η εβδομάδα εάν έχουμε αρνητικό αποτέλεσμα), Αυστραλιανό αντιγόνο ( στην περίπτωση που η μητέρα είναι θετική, μπορεί να μεταδοθεί στο νεογνό, κατά τον τοκετό, ηπατίτιδα Β και για το λόγο αυτό το νεογνό πρέπει να εμβολιαστεί άμεσα μετά τη γέννα), έλεγχος για AIDS. Οι παραπάνω εξετάσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως.......
.......... το τέλος του πρώτου 2μήνου από την τελευταία έμμηνο ρύση. Γενική αίματος, σάκχαρο αίματος (ανάλογα με το αποτέλεσμα μπορεί να χρειαστεί και περαιτέρω έλεγχος όπως η δοκιμασία γλυκόζης) και γενική ούρων επαναλαμβάνονται κάθε 4 έως 6 εβδομάδες σε όλη τη διάρκεια της κύησης. Υπερηχογράφημα κατά την 6η εβδομάδα (για διάγνωση εξωμήτριας ή τραχηλικής κύησης)





10η έως 20η εβδομάδα: από την 10η μέχρι την 13η εβδομάδα μπορεί να γίνει ο πρώτος αιματολογικός και υπερηχογραφικός έλεγχος (Alpha-test 1ου τριμήνου) για έλεγχο της πιθανότητας συνδρόμου Down και ανωμαλιών διάπλασης του νευρικού σωλήνα. Κατά την 16η εβδομάδα μπορεί να διενεργηθεί (με ελαφρά παραλλαγμένες εξετάσεις) έλεγχος για τις ίδιες ανωμαλίες (διπλό ή τριπλό τεστ ή Alpha-test 2ου τριμήνου). Στην περίπτωση που πραγματοποιηθούν και τα δύο Alpha-test, τα αποτελέσματά τους συνδυάζονται (Alpha integrated test). Ανάλογα με τη θέληση της μητέρας, την ηλικία της και τα αποτελέσματα των πραγματοποιηθέντων τεστ, συνιστάται ή όχι αμνιοπαρακέντηση που θα δώσει οριστική απάντηση για την ύπαρξη χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Στο υπερηχογράφημα από την 10η -13η εβδομάδα εκτός όσων αναφέρθηκαν γίνεται έλεγχος της αναλογικής ανάπτυξης κρανίου και μηριαίου οστού, της αρτιμέλειας του κυήματος και του περιγράμματός του. Σε μητέρες με ομάδα αίματος Rhesus αρνητικό, των οποίων οι σύζυγοι έχουν ομάδα αίματος Rhesus θετικό, από τον 4ο μήνα και μετά, κάθε μήνα διενεργείται μια αιματολογική εξέταση που ονομάζεται έμμεσος Coombs (έλεγχος δημιουργίας αντισωμάτων από τη μητέρα εναντίον των ερυθρών αιμοσφαιρίων του εμβρύου).






20η έως 30η εβδομάδα: υπερηχογράφημα κατά την 20η – 22η εβδομάδα, όπου γίνεται έλεγχος περισσότερων παραγόντων ανάπτυξης του εμβρύου και της θέσης του πλακούντα. Επανάληψη υπερηχογραφικού ελέγχου συνιστάται και κατά την 28η – 32η εβδομάδα.



30η εβδομάδα και μετά: υπερηχογράφημα μετά την 37η εβδομάδα για έλεγχο της θέσης , της αναλογικής ανάπτυξης του κυήματος και τον αποκλεισμό περιέλιξης του ομφάλιου λώρου γύρω από το κύημα.




Τα παραπάνω αποτελούν τις τυπικές εργαστηριακές εξετάσεις που συστήνονται σε κάθε έγκυο γυναίκα. Αυτές έχουν προαιρετικό χαρακτήρα και διαφοροποιούνται κατά περίπτωση.