Κυριακή 16 Μαΐου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ......

γράφει στο εικονοσκόπιο η έμπειρη μαγείρισα Μαρία Αριτσακλίδου.....



ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ



Υλικά:

1 κουτί κανελόνια (500γρ)
1/2 κιλό κιμά
2 κρεμμύδια τριμμένα
1/2 φλυτζάνι λευκό κρασί
1 κουταλιά πελτέ τομάτας
1/2 φλυτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
100 γρ ψιλοκομμένο ζαμπόν (προαιρετικά)
2 αβγά
1/2 ματσάκι μα'ι'ντανό (ψιλοκομμένο)
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
Λίγο βούτυρο για το πυρέξ
Μοσχοκάρυδο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι



Εκτέλεση:

Με λίγο ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε τον κιμά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβωλιάσει.
Προσθέτουμε το ένα κρεμμύδι και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί. Σβήνουμε με κρασί και
προσθέτουμε το ζαμπόν (προαιρετικά), το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και τον πελτέ 
ντομάτας διαλυμένο σε λίγο νερό. Αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει, μέχρι να πιεί τα υγρά του.
Αφού είναι έτοιμος ο κιμάς, προσθέτουμε λίγο μα'ι'ντανό, την παρμεζάνα, τα αβγά ελαφρά χτυπημένα, την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε.....

.......την σάλτσα ντομάτας: Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με λίγο λάδι,   
προσθέτουμε τα ντοματάκια κονκασέ, αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μείνουν με το λάδι τους. Προς το τέλος ρίχνουμε λίγο ψιλοκομμένο μα'ι'ντανό.
Με ένα μικρό κουταλάκι γεμίζουμε ένα - ένα τα κανελόνια με το μίγμα του κιμά και τα τοποθετούμε
σε βουτυρωμένο πυρέξ.
Περιχύνουμε τα κανελόνια με τη σάλτσα ντομάτας, τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τα 
βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο. Τα ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου στους 200 βαθμούς.
Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ρίχνουμε λίγη παρμεζάνα και τα ξαναβάζουμε στο 
φούρνο για άλλα 10 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει η παρμεζάνα και να ροδίσει η επιφάνεια τους.
Τα σερβίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μα'ι'ντανό.