Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Leonardo Da Vinci – Ο πανανθρώπινος δημιουργός της τέχνης!


Ο «Leonardo Da Vinci» γεννήθηκε στις 15/4/1452 στις 9।40 το βράδυ στο Vinci της Ιταλίας.

Είναι ένας από τους μέγιστους ζωγράφους στην ιστορία.

Μια μεγαλοφυία, διάσημος για την εργασία του σε τομείς όπως την εφαρμοσμένη μηχανική, την αρχιτεκτονική, τα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες και τη γεωμετρία.

Η μεγαλύτερη μορφή της αναγέννησης και όχι μόνο, με σημαντική συνεισφορά και στην αστρονομία.


Γεννήθηκε από ένα ζευγάρι ανθρώπων των «Πιέρο ντα Βίντσι» και της «Κατερίνας» που δεν παντρεύτηκαν μεταξύ τους, αλλά με διαφορετικούς συντρόφους.

Ο πατέρας του συμβολαιογράφος και η μητέρα του υπηρέτρια, όπου αντίστοιχα παντρεύτηκαν εκείνος την κόρη ενός πλούσιου συμβολαιογράφου κι εκείνη έναν εργάτη υψικάμινου.

Ο μικρός Λεονάρδος μεγάλωσε κοντά στον....
... πατέρα του, ο οποίος και διέκρινε την ευφυία του νωρίς και στα 14 χρόνια του τον έστειλε να μαθητεύσει στο εργαστήριο του φλωρεντινού ζωγράφου και αρχιτέκτονα «Αντρέα ντελ Βερόκιο».

Εκτοτε η ευφυία του απλώθηκε σε δεκάδες νοητικά μονοπάτια δημιουργίας και έμπνευσης.

Μελέτησε σχολαστικά την αεροδυναμική, παρατηρώντας το πέταγμα των πουλιών. Τα σχέδια του και οι εφευρέσεις του ξεπερνούσαν συχνά κατά πολύ τις τεχνικές δυνατότητες της εποχής.

Στον «Ανθρωπο του Βιτρούβιου» είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως το ανθρώπινο σώμα με τα χέρια σε έκταση μπορούσε να χωρέσει στα δύο τέλεια γεωμετρικά σχήματα, τον κύκλο και το τετράγωνο. Με τις δικές του μελέτες, διόρθωσε κάποιες ανακολουθίες του Βιτρούβιου.

Ολο αυτό είχε άμεση σχέση με το θεώρημα της «Χρυσής Τομής».


Στο "Μυστικό δείπνο" ο «Da Vinci» συλλαμβάνει τη στιγμή που ο Χριστός αποκαλύπτει στους αποστόλους του, ότι ένας από τους θα τον προδώσει.

Η σημασία στην τοποθέτηση των αποστόλων και του Χριστού είναι τεράστια.

Οσο για τη «Μόνα Λίζα» με το σαρδόνιο χαμόγελο, έχει μείνει στην κορυφή της ιστορίας της τέχνης.
Πέθανε σε ηλικία 67 ετών και αναπολούμε το εξαιρετικό του απόφθεγμα:



«Όπως και μια μέρα που την έζησες καλά σου χαρίζει την απόλαυση του ήρεμου ύπνου, έτσι και μια ζωή καλά χρησιμοποιημένη, χαρίζει τον ήρεμο θάνατο».

<!--[endif]-->














απόσπασμα simmoria.blogspot