Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΡΜΑΤΩΝ - ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ - ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΑΤΣΟ!


Μια πολύ πολύ ευχάριστη είδηση!
Όμως από ό,τι κατάλαβα θα φύγουν τα σύρματα και τα καλώδια αλλά θα μείνουν οι κολώνες της ΔΕΗ μέσα στον οικισμό που φέρουν πάνω τους φωτιστικό σώμα. Αυτό δεν είναι ωραίο για τους παρακάτω λόγους:


1.    Δεν είναι ωραίο να στέκουν όρθιες κολώνες.
2.    Το φωτιστικό σώμα που φέρουν είναι πολύ υψηλά και το φως έντονο. Κάνει τη μέρα νύχτα παντού και μας αναγκάζει να κοιμόμαστε με πατζούρια κλειστά, ενώ σκοπός είναι να φωτίζονται ικανοποιητικά οι δρόμοι και όχι όλα τα οικήματα από εστία φωτός πάνω από τις σκεπές τους. Αν τα φώτα μπουν χαμηλά, τότε θα βλέπουμε και τ’ άστρα καλύτερα.
3.    Μεγάλα φωτιστικά σώματα, πολύ ψηλά = μεγάλη κατανάλωση ρεύματος.

Υπενθυμίζω ότι και πολλά καλώδια του ΟΤΕ περιζώνουν κτήρια και μάλιστα παραδοσιακά όπου χαλάνε την αισθητική. Η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ πρέπει να ελέγχονται από τον Δήμο για τις γραμμές που τραβάνε, ώστε να μη χαλάει η αισθητική των δρόμων και κτηρίων. Αλλά από πού αποκτούν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τους ιδιωτικούς τοίχους για δική τους χρήση; Αυτό γινόταν κάποτε. Σήμερα υπάρχουν τα εργαλεία και οι μέθοδοι, ώστε όλα να είναι υπόγεια. Ο οικισμός της Ερμιόνης, τώρα που καθάρισε η θάλασσα, θα γίνει σιγά σιγά κέντρο κρουαζιέρας και κότερου. Αυτό χρειάζεται ωραίο και φροντισμένο οικισμό.

ΠΡΟΤΑΣΗ:
Προπολεμικά υπήρχαν φανάρια στις γωνιές των σπιτιών. Κρέμονταν από καλαίσθητες σιδερένιες γωνιές σε ύψος 5 μέτρων από το δρόμο. Μία τέτοια γωνιά στέκει ακόμη στη γωνιά του σπιτιού του Μαρμαρινού απέναντι από του Κούστα. Η Ερμιόνη βέβαια ως οικισμός έχει χαλάσει πολύ. Παρόλα αυτά υπάρχουν γειτονιές σχεδόν όπως παλιά. Αναφέρω ενδεικτικά: Η γειτονιά γύρω από το παλιό λιτρίβι του Μερτύρη στα Μαντράκια. Όλη η γειτονιά των Ταξιαρχών. Η πλατεία Μπουσουλόντα και τα σπίτια μέχρι τον Ταξιάρχη. Πολλά σοκάκια και δρόμοι όπως ήταν παλιά.
Ας βγουν εκεί οι κολώνες και να μπουν φωτιστικά με το παλαιό σύστημα. Η πρότασή μου είναι αυτό να γίνει πρώτα σε αυτές τις γειτονιές, να φανεί το αποτέλεσμα και μετά να επεκταθεί σ’ όλη την Ερμιόνη.
Θα είναι η ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ αποκατάστασης μέρους της παλαιάς Ερμιόνης. Τολμήστε το !!!

Δεύτερο έργο, που όμως έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού, είναι να πλακοστρωθούν με ωραία σχέδια και όχι με σταμπωτά τσιμέντα (επισκεφθείτε τους πλακόστρωτους πεζόδρομους του Πικιώνη γύρω από την Ακρόπολη και Φιλοπάππου για να πάρετε ιδέες) και να πεζοδρομηθούν τα βασικά σοκάκια που από τα Μαντράκια οδηγούν προς το Λιμάνι. Άλλωστε σε αυτά δεν μπορούν να κινηθούν αυτοκίνητα. Τυχαίνει να έχουν και ωραία παλιά σπίτια. Αυτό σαν αρχή, γιατί είναι στο κέντρο και διέρχονται και όλοι οι τουρίστες. Μετά επέκταση.

Τρίτο έργο που όμως έπρεπε ήδη να είχε γίνει, είναι να αποκτήσουμε έναν ασφαλή τρόπο να κάνουμε άνετα βόλτα από τη Μαγγούλα μέχρι τον Άγιο Γιάννη και από κει περιφερειακά μέχρι το Λιμάνι. Και αυτό άσχετα αν υπάρχει ή δεν υπάρχει κυκλοφορία αυτοκινήτων. Χωρίς αυτό το βασικότατο έργο δεν μπορείς να κάνεις βόλτα, εκνευρίζεσαι και μετά παίρνεις το αμάξι για να βγεις εκτός Ερμιόνης, ή αν είσαι σε εξοχικό το σκέπτεσαι να έλθεις στην Ερμιόνη. Θα υπάρχουν και δύο τρία σημεία δύσκολα, αλλάς ας γίνει το υπόλοιπο. Δύο μέτρα φάρδος χρειάζονται.

Έρρωσθε,

Β. Γκάτσος
10-03-10