Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ..........

γράφει στο εικονοσκόπιο η έμπειρη μαγείρισσα Μαρία Αριτσακλίδου...


ΓΛΥΚΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΡΟΛΟ

Υλικά για το φύλλο:


500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλιά της σούπας ξύδι

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 αβγό

Νερό όσο σηκώσει για να γίνει μια μαλακή ζύμη

(Αν θέλουμε χρησιμοποιούμε 1 πακέτο έτοιμο φύλλο κρούστας)


Υλικά για την γέμιση:


2 κούπες κολοκύθα κόκκινη τρμμένη και στιμμένη

50γρ σουσάμι

1 κούπα τριμμένο καρύδι

1 κουταλάκι του γλυκού καννέλα σκόνη

1/2 κούπα ζάχαρη

1/2 κούπα σταφίδα μαύρη


Υλικά για το σιρόπι:


500γρ ζάχαρη

1/2 φλυτζάνι του τσαγιού νερό

1 μπαστουνάκι καννέλα

Χυμό ενός λεμονιού

(Το βράζουμε για 5 λεπτά περίπου)


Εκτέλεση:

Αφού φτιάξουμε την ζύμη την χωρίζουμε σε μπαλάκια. Φτιάχνουμε την...

...γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί εκτός απο την ζάχαρη.

Στην συνέχεια αρχίζουμε το άνοιγμα των φύλλων. Παίρνουμε το

πρώτο μπαλάκι, το αλευρώνουμε και το ανοίγουμε σε φύλλο.

Αφού το ανοίξουμε ρίχνουμε λίγο ζάχαρη και λίγο καλαμποκέλαιο

σε όλο το φύλλο. Βάζουμε κατα μήκος του φύλλου λίγη απο την γέμιση

και τυλίγουμε σε ρολό. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και με τα υπόλοιπα

φύλλα. Όταν είναι έτοιμα όλα τα ρολά, λαδώνουμε ένα ταψί και τα

τοποθετούμε με σειρά το ένα δίπλα στο άλλο. Ραντίζουμε με λίγο

καλαμποκέλαιο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα

περίπου, ώσπου να ροδίσουν. Μόλις ψηθεί η πίτα, την αφήνουμε να κρυώσει

καλά και ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό.