Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Γεμίσαμε Περιφέρειες. Το Κέντρο πού είναι; Και πού είναι η Αποκέντρωση αφού δεν υπάρχει Κέντρο;

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος

Παιδιώθεν μαθαίναμε στη γεωμετρία ότι για να ορίσουμε μια περιφέρεια βάζουμε το ένα σκέλος του διαβήτη σε ένα σημείο που το ονομάζουμε κέντρο και με ορισμένη ακτίνα κάνουμε μία πλήρη περιστροφή του διαβήτη και γράφουμε μια περιφέρεια που το κύριο στοιχείο της είναι η ακτίνα της, δηλαδή η απόσταση από το κέντρο.

Είναι αδιανόητη η περιφέρεια χωρίς κέντρο.
Άρα γεωγραφικά για να πούμε τη φράση ότι ο τάδε τόπος είναι περιφέρεια, πρέπει ένας τόπος να έχει οριστεί ως κέντρο. Και αν το κέντρο είναι κοινό τότε έχουμε ομόκεντρες περιφέρειες που ξεχωρίζουν από την απόστασή τους από το κέντρο. Στην Ερμιονίδα κέντρο ήταν το Κρανίδι, οπότε τα άλλα χωριά ήσαν σε περιφέρειες που ορίζονταν από την ακτίνα τους. Η Κοιλάδα ήταν κοντά, το Ηλιόκαστρο μακριά. 
Αν όμως η Ερμιόνη είχε σπουδαία αλιευτική δραστηριότητα τότε ως προς αυτή κέντρο ήταν η Ερμιόνη και το Κρανίδι περιφέρεια.
Ομοίως αν η Ερμιόνη είχε τριπλάσιο πληθυσμό θα ήταν το πληθυσμιακό Κέντρο. Παλιά λέγαμε ότι κέντρο του Νομού Αργολίδας είναι το Ναύπλιο αλλά πληθυσμιακό και αγροτικό κέντρο το Άργος.
Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην σου απαντήσει αυθόρμητα στην ερώτηση: ποιο είναι το κέντρο της Ελλάδας; "Φυσικά η Αττική".
Συγκεντρώνει το 55% του πληθυσμού της χώρας, πάνω από 60% της βιομηχανίας, εμπορίου και οικονομικής δραστηριότητας, πάνω από 80% της Διοίκησης, της πολιτιστικής δραστηριότητας, των συγκοινωνιών σε λίγα χρόνια και του τουρισμού.  Δεν είναι κέντρο της αγροτικής παραγωγής, της παραγωγής ρεύματος, Ακόμη και ο καιρός χαρακτηρίζεται από τον καιρό της Αττικής. Αν βρέχει, ο καιρός είναι κακός για όλη την Ελλάδα και ας πανηγυρίζουν οι αγροτικές περιοχές.
Με άλλα λόγια είναι ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ, και δεκαετίες οι περισσότεροι πόροι πάνε σε αυτό ΤΟ  ΚΕΝΤΡΟ το οποίο γι' αυτό και συνεχώς μεγεθύνεται τη στιγμή που η "επιδίωξη όλων των κυβερνήσεως είναι η Αποκέντρωση, καθότι η κατάσταση είναι απαράδεκτη και αφύσικη. Άδειασε όλη η Ελλάδα.
Έτσι βλέπουμε ότι για να αποσυμφορηθει η κυκλοφορία στον Κηφισό σκέφτονται να επεκτείνουν λίγο το Μετρό προς Περιστέρι έργο αξίας περίπου 350 εκ. ευρώ όταν παρόλα τα μετρό που φτιάχτηκαν ο Κηφισός δεν χαμπάρισε γρι.
Εκτός Αττικής ποιον ενδιαφέρει αυτό το έργο; Αν με περιφερειακή πραγματική πολιτική, δηλαδή με πραγματική αποκέντρωση 1500000 κόσμος μετακινηθεί από την Αττική βρίσκοντας το συμφέρον και το μέλλον του σε άλλα μέρη της χώρας, λύθηκαν όλα τα προβλήματά της Αττικής.

Με τον Καλλικράτη λοιπόν έγινε το εξής πρωτάκουστο: Η χώρα χωρίστηκε σε Περιφέρειες μία εκ των οποίων είναι η Περιφέρεια Αττικής ομοούσιος των άλλων έχουσα δε 8 περιφερειακές ενότητες!
Δηλαδή η Ελλάδα δεν έχει κέντρο. Όταν λέμε λοιπόν αποκέντρωση, η Αττική είναι μια Περιφέρεια όπως όλες οι άλλες, η οποία αναμένει να ωφεληθεί ως Περιφέρεια από την ακατανόητη Αποκέντρωση!
Άρα το πιο πάνω έργο της επέκτασης του μετρό στο Περιστέρι επ' ωφελεία της κίνησης του Κηφισού, είναι έργο αποκέντρωσης, αφού γίνεται σε μία Περιφέρεια της Χώρας, την Περιφέρεια Αττικής! Φυσικά με 350 εκ ευρώ η Αργολίδα θα είχε γίνει αγροτικός παράδεισος.
Όταν δεν μπορούμε λοιπόν με την πιο πλούσια γλώσσα του κόσμου να ορίσουμε και να διακρίνουμε σαφώς τα πράγματα, εννοείται ότι δεν μπορούμε να πράττουμε ορθά, δημιουργικά και δίκαια.