Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

Για την Σύμβαση Ανάβαλος - Ερμιονίδα.

 Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος

Από ό,τι διαβάσαμε υπεγράφη ή σύμβαση: "ΕΡΓΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΝΕΡΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΑΒΑΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ" , αλλού ότι υπεγράφη η σύμβαση για την υλοποίηση των έργων, και κάπου διαβάσαμε ότι αρχίζουν τα έργα κατασκευής κ.λ.π.

Αλλά στη γλώσσα της πιάτσας το αρχίζουν τα έργα κατασκευής σημαίνει  μπαίνουν οι μπολντόζες.
Αλλά πουθενά δεν διαβάσαμε ποια είναι τα συμβαλλόμενα μέρη, ποια εταιρεία κέρδισε τον διαγωνισμό - δημοπρασία και ποιο το περιεχόμενο της σύμβασης η οποία έχει, ως φαίνεται, διάρκεια υλοποίησης τα 2 χρόνια.

Ερώτηση : Μήπως το έργο της σύμβασης είναι το παρακάτω;

  ΙΙ.1 Τίτλος: «ΕΡΓΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΝΕΡΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΑΒΑΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ»
II.2 Σύντομη περιγραφή - γενικά χαρακτηριστικά του έργου: Αντικείμενο της παρούσας αποτελεί ο σχεδιασμός των έργων μεταφοράς και διανομής νερού από τη διώρυγα του αρδευτικού δικτύου Αναβάλου στην περιοχή της Ερµιονίδας για την κάλυψη τοπικών αρδευτικών αναγκών σε συνολική έκταση 22.000 στρ. περίπου.
Αναλυτικότερα, συνοψίζονται ως ακολούθως:
Τα αναγκαία έργα για τη μεταφορά και διανομή νερού στην περιοχή της Ερµιονίδας από την κεντρική Διώρυγα Αναβάλου περιλαμβάνουν:
 Τα έργα κεφαλής (υδροληψία και Κεντρικό Αντλιοστάσιο Α1) επί της Διώρυγας Αναβάλου δυναμικότητας 2.500 m 3 /ώρα 
Τα έργα μεταφοράς που αποτελούνται από τους αγωγούς μεταφοράς, τις αναρρυθμιστικές δεξαμενές Δ1, Δ2 και Δ3, καθώς και το ενδιάμεσο αντλιοστάσιο Α2.
Την λιμνοδεξαμενή ημερήσιας εξίσωσης στην Κοιλάδα, χωρητικότητας 9.000 m 3 όπου προβλέπεται το πέρας του έργου.
Γενικά, η χάραξη του αγωγού μπορεί να διακριθεί σε τέσσερα τμήματα που αφορούν:
Το τμήμα από το κεντρικό Αντλιοστάσιο επί της Διώρυγας Αναβάλου έως το ακρωτήριο Ιρίων το οποίο είναι εύκολα προσπελάσιμο από υφιστάμενους δρόμους, 
Το τμήμα του ακρωτηρίου Ιρίων για τη διάβαση του οποίου απαιτείται η διάνοιξη νέου εργοταξιακού δρόμου, 
Το τμήμα από το ακρωτήριο Ιρίων έως το ακρωτήριο Βουρλιά και τον οικισμό Αγ. Ιωάννης, το οποίο είναι προσβάσιµο από υφιστάμενο δρόμο και δύσκολα προσπελάσιμο από τη θάλασσα, 
Το τμήμα από τον οικισμό Αγ. Ιωάννης έως τη δεξαμενή ημερήσιας εξίσωσης στην Κοιλάδα που είναι εύκολα προσβάσιµο από υφιστάμενους δρόμους στο μεγαλύτερο τμήμα του.

Και παρατηρούμε ότι δεν αναφέρεται πουθενά ως έργο, ο σχεδιασμός της διανομής στα κτήματα.

Ο Δήμος πρέπει να διευκρινίσει γιατί ακριβώς πρόκειται, γιατί για τον Ανάβαλο κάθε τόσο εδώ και δεκαετίες ακούμε ότι υπογράφονται συμβάσεις, δρομολογούνται τά έργα ξεκινούν τα έργα, αλλά ........
Αν σε δύο χρόνια τελειώσει ο σχεδιασμός, μετά δεν θα ακολουθήσουν ενστάσεις, απαλλοτριώσεις, περιβαλλοντικά θέματα με συνακόλουθες καταγγελίες κ.λ.π., όπως συμβαίνει με κάθε έργο; Και όταν όλα θα έχουν τελειώσει δεν πρέπει να γίνουν δρόμοι, πώς θα πάνε τα υλικά στα βουνά; Και τα σχέδια διανομής (πρόκειται μόνο για άρδευση 22000 στρεμμάτων) ποιες ακριβώς περιοχές αφορούν και ποια ακριβώς κτήματα;
Γιατί άλλο είναι σύμβαση για τον σχεδιασμό των έργων και άλλο σύμβαση για τα έργα μεταφοράς και διανομής. Το δεύτερη σημαίνει κατασκευή.

Σε πόσα χρόνια τελικά ο αγρότης θα δει το πραγματικό νερό Αναβάλου στο κτήμα του;;;;; Και σε ποια τιμή;;;;;

Η ΕΥΔΑΠ (μη ξεχνάμε, δημόσια εταιρεία) σχεδιάζει να πάρει νερό και από άλλους παραπόταμους, αλλά σκέφτεται και 3-4 μεγάλες μονάδες αφαλάτωσεις. Επίσης στη χώρα μας περισσεύει ηλεκτρική ενέργεια  τις μεσημεριανές ώρες κατά τις οποίες αν λειτουργούν αφαλατώσεις θα παίρνουν το ρεύμα σχεδόν δωρεάν. Οι καιροί αλλάζουν. Έχει όμως την ευαισθησία να πει δημοσίως ότι το νερό από Μόρνο το δίνει 0.35 ευρώ το κ.μ. ενώ από γεώτρηση θα κοστίσει 1 ευρώ το κ.μ. Σε εμάς ο Ανάβαλος πόσο θα πάει;;; Επισκέφθηκε κανείς το Ισραήλ, την Κύπρο και την Σαουδική Αραβία για να δει με τα ίδια του τα μάτια τις εκεί μεγάλες αφαλατώσεις για νερό άρδευσης και να συζητήσει για το κόστος του νερού σε πραγματική βάση;

Σημείωση: Στην Ερμιονίδα δεν είναι μόνο ότι στέρεψαν πολλές γεωτρήσεις. Είναι η απογοήτευση των αγροτών μέχρι τα όρια της απελπισίας.

Βασίλης Γκάτσος