Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Δημόσια υγεία
Από τις αρχές του 2010 είχε υποβληθεί έκθεση -μελέτη εργασίας από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας(Μελέτη 235 σελίδων με Α/Α 090526 του Ι.Τ.Α) που προέβλεπε σημαντικές δράσεις, ενέργειες και πρωτοβουλίες, που έπρεπε να αναπτυχθούν από την τοπική Αυτοδιοίκηση για την προστασία της δημόσιας υγείας όλων των κατοίκων μας περιοχής, ενός Δήμου, μιας κοινότητας.
Σε αυτήν την μελέτη προβλεπόταν ακόμα και οι πόροι που θα εξασφάλιζαν την άμεση υλοποίηση της ( εθνικοί πόροι, αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων ,και ανταποδοτικές χρηματοδοτήσεις).
Επίσης, προέβλεπε σημαντικές παρεμβάσεις στους παρακάτω τομείς:
-Επιστημονική σύνταξη και υποβολή εκθέσεων για την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού ανά Περιφέρεια ,ανά Δήμο, ανά κοινότητα.
-Εντοπισμός των ιδιαίτερων υγειονομικών προβλημάτων κάθε περιοχής.
-Έλεγχος των παραγόντων κινδύνου που διαμορφώνουν τα πρότυπα νόσησης και θνησιμότητας του πληθυσμού
-Συστηματική πρόληψη ατυχημάτων και επαγγελματιών ασθενειών
- Εφαρμογή διεθνών προτύπων για την Ιατρική και την εργασία.
- Ενημέρωση των κατοίκων και ευαισθητοποίηση των Δημοτών στην αξία της προληπτικής ιατρικής και των αρχών της Δημόσιας υγείας
- Καταγραφή όλων εκείνων των παραγόντων σε μια περιοχή που δημιουργούν σοβαρές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία
-Συχνοί έλεγχοι στην ποιότητα των τροφίμων στις αγορές, στην ποιότητα του νερού, στις θάλασσες κτλ.
Δυστυχώς λόγω της απουσίας πολιτικής βούλησης τόσο από την κεντρική διοίκηση ,όσο και από την τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και των συνεχών οικονομικών και υγειονομικών κρίσεων της προηγούμενης δεκαετίας, το σχέδιο μελέτης, το υπόμνημα συνεργασίας δεν υλοποιήθηκε ποτέ σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του .
Αυτονόητο είναι ότι ήρθε η ώρα να επικαιροποιηθεί και να εφαρμοστεί , είναι μέγιστη ανάγκη να χρησιμοποιηθούν όλες εκείνες οι επιστημονικές έρευνες και προτάσεις για την προστασίας της Δημόσιας υγείας .
Εμείς, πιστεύουμε ότι η Τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές που θα εξασφάλιζαν την δημόσια υγεία των πολιτών, να έχει άποψη και να παρεμβαίνει σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που επιβαρύνεται το ευρύτερο υγειονομικό περιβάλλον ενός τόπου, που δημιουργούνται αρνητικές συνθήκες για την υγεία των κατοίκων μιας γειτονιάς, μίας κοινότητας από την κακή η την υπερβολική χρήση ενός συστήματος τεχνολογίας με αντικειμενική παραδοχή την μόλυνση του ευρύτερου περιβάλλοντος.
Απαιτείται να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους τους κατοίκους και πολίτες, που έχουν αναδείξει θέματα δημόσιας υγείας και τις περισσότερες φορές δικαιώθηκαν, τόσο από τους ελεγκτές περιβάλλοντος και της δημόσιας διοίκησης όσο και από την Ελληνική δικαιοσύνη .
Όπως έχουμε επισημάνει, κανείς δεν είναι αντίθετος σε μια αναγκαία και χρήσιμη οικονομική μεγέθυνση ή ανάπτυξη σύμφωνα με τις αρχές της οικονομικής επιστήμης. 'Ομως, στη διαδικασία αυτή δεν πρέπει να παραβλέπεται ο παράγοντας ΑΝΘΡΩΠΟΣ, η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ, Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΤΟ ΔΙΚΑΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΥΨΙΣΤΕΣ ΑΥΤΕΣ ΑΞΙΕΣ.
Εξυπακούεται, βεβαίως, ότι στη διαδικασία της οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να λαβαίνεται υπ' όψη η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η υγεία και η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων -τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, και τελευταίο, η χρήση τεχνολογίας, φιλικής προς το περιβάλλον με έμφαση στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.
Άρα, σε κάθε πρόβλημα δεν είναι να αναζητούμε την εύκολη και φτηνότερη λύση, προς διευκόλυνση της λειτουργίας και επαύξησης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων. Αλλά να βρίσκουμε την καλύτερη δυνατή λύση, με γνώμονα , ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ, την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας όλων των ανθρώπων μιας περιοχής , ενός τόπου, μιας κοινότητας.
Η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται και έχει ιερή αποστολή να πρωταγωνιστεί στις πολιτικές που διασφαλίζουν την Δημόσια υγεία. Αυτό επιτάσσει, προβλέπει και ορίζει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων στα άρθρα 65 και 83 του Ν.3852/10, όπως ισχύουν.
Επομένως, η τοπική αυτοδιοίκηση, είτε σε επίπεδο τοπικής-δημοτικής Κοινότητας, είτε σε επίπεδο Δήμου, ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ από το Νόμο και έχει ΙΕΡΟ ΚΑΘΗΚΟΝ, ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ, να προάγει και προασπίζει το αγαθό της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, αφενός και πρωτίστως με δικές της πρωτοβουλίες και δράσεις, αφετέρου συντασσόμενη με τέτοιες πρωτοβουλίες και αγώνες των δημοτών.
Τάσος Λάμπρου
Δημοτικός σύμβουλος
Δήμου Ερμιονίδας
Επικεφαλής ΕΝ.ΔΗ.ΕΡ