eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Το ΙΛΜΕ θα τιμήσει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Το ΙΛΜΕ θα τιμήσει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Η 18η Μαΐου εκάστου έτους έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) κατ’ έτος προτείνει ένα συγκεκριμένο θέμα για υλοποίηση προγραμμάτων – δράσεων και το τρέχον έτος πρότεινε ως θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα».

Με βάση αυτό το θέμα το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης (ΙΛΜΕ) σχεδίασε και θα υλοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού Σχολείου με τίτλο «Η κεραμική κούκλα στην Αρχαία Ελλάδα. Η εξέλιξή της. Σύγχρονη και αρχαία κούκλα (πλαγγόνα)».

Το θέμα επιλέχτηκε και για τον λόγο ότι αρχαίες κούκλες (πλαγγόνες) βρέθηκαν στον λόφο του Πρωνός κατά τις ανασκαφές που έκανε ο Αλέξανδρος Φιλαδελφέας το έτος 1908 στην Ερμιόνη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί την Παρασκευή 17/5/2024 και την Τρίτη 21/5/2024 στον χώρο του ΙΛΜΕ με τη συμμετοχή μαθητών της Δ΄ και Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης.

ΥΓ. Το ΙΛΜΕ το Σάββατο 18/5/2024, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, θα είναι ανοικτό για το κοινό από τις 5 μ.μ. έως τις 7 μ.μ.

Τίνα Αντωνοπούλου

Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΛΜΕ

 

ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

 ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Με αφορμή τον επίσημο εορτασμό των

Μουσείων, ο Ερμιονικός Σύνδεσμος σας

προσκαλεί στις 18 Μαΐου 2024, ημέρα Σάββατο

και ώρα 19.00 στον προαύλιο χώρο του

Μουσείου Παιχνιδιών Ερμιόνης, προκειμένου

Συναντήσεις ζωτικής σημασίας απο τον Δήμαρχο Ερμιονίδας Γιάννη Γεωργόπουλο !

 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΤ.ΥΠ !


ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ:Η Σχολική Στέγη, η αναγκαιότητα της κατασκευής ενός νέου σχολείου για την μετεγκατάσταση του Επαγγελματικού Λυκείου Κρανιδίου και η πρόταση μας.

 Κύριε Δήμαρχε

Απαιτείται να ξεκινήσουμε όλες εκείνες τις ενέργειες για να κατασκευαστεί ένα νέο σχολικό συγκρότημα στο Δήμο μας για να στεγάσει επιτέλους τόσο το ημερήσιο επαγγελματικό Λύκειο όσο τις δομές και τις δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης που κατά περιόδους λειτουργούν στην τοπική μας κοινωνία.

Η πολιτεία μέσω της εταιρείας κτιριακές υποδομές Α .Ε . μπορεί να εξετάσει το αίτημα μας το οποίο είναι δίκαιο και τεκμηριωμένο με την προϋπόθεση ο Δήμος μας με τις αποφάσεις του να εξασφαλίσει ένα οικόπεδο με τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές για να κτιστεί σε αυτό το σχολείο.

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Το Τραγούδι της Ημέρας...

"Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας - Η μοναξιά του Σχοινοβάτη "

Σήμερα αφιερώνει ο Μάρκος από Ντάρδεζα:

Είτε πράσινο,  είτε κίτρινο, είτε μπλε , είτε κόκκινο, μια ζωή χαμένη/ος/οι και το σημαντικότερο απ' όλα με το "βουλοκέρι" της λαϊκής εντολής !

Υ.Γ:Κι αυτό το πείσμα του λαού της Ερμιόνης ξέρει να δίνει μαθήματα... με συνεχόμενες τετραετίες και πενταετίες.

- Νόμος και τάξη!

- Φωνή λαού, οργή θεού!

"Μάρκος από Ντάρδεζα"

Καλή σας ακρόαση...




Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ !

 


Εκδηλώσεις Τιμής & Μνήμης από τον Δήμο Ερμιονίδας για την επέτειο 100 ετών από τον θάνατο του Εμμανουήλ Ρέπουλη στο Κρανίδι

 Ο ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΤΙΜΑ&ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΕΠΟΥΛΗ !



Πάσχα 2024 – Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στον Δήμο Ερμιονίδας

Με έμπνευση από έθιμα και με το κατανυκτικό κλίμα των Άγιων ημερών του Πάσχα, ο Δήμος μας διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία μια σειρά εκδηλώσεων στην κατάμεστη από κόσμο Ερμιονίδα.

Την Κυριακή του Πάσχα, 5 Μαΐου 2024, αναβίωσε για ακόμα μια χρονιά το δρώμενο για το «Κάψιμο του Ιούδα» στην Ερμιόνη και το Πόρτο Χέλι.

Χιλιάδες ντόπιοι και επισκέπτες κατέκλυσαν τα Λιμάνια της Ερμιόνης και του Πορτοχελίου, όπου παρακολούθησαν την πυρπόληση του ομοιώματος του Ιούδα στη θάλασσα από τα καραβάκια των ντόπιων ψαράδων και στη συνέχεια απόλαυσαν έναν φαντασμαγορικό χορό πυροτεχνημάτων στον ανοιξιάτικο νυχτερινό ουρανό της Ερμιονίδας μας.

Την Δευτέρα του Πάσχα, 6 Μαΐου  2024, στα Δίδυμα πραγματοποιήθηκε με πρωτοφανή επιτυχία η Γιορτή της Τουλίπας. Για περισσότερα από εξήντα χρόνια οι ντόπιοι γιορτάζουν με ένα παραδοσιακό γλέντι την αυτοφυή κιτρινοκόκκινη Τουλίπα, που ανθίζει κάθε άνοιξη στον Κάμπο των Διδύμων.

Την Τρίτη του Πάσχα, 7 Μαΐου 2024, στο μαγικό φυσικό τοπίο στα «Παπούλια» η Δημοτική Κοινότητα των Φούρνων, Πολιτιστικός Όμιλος Φούρνων και η Ορειβατική Ομάδα Αργολίδας, διοργάνωσαν πεζοπορία στο υπέροχο μονοπάτι του «καταφυκίου». Ακολούθησε το παραδοσιακό πρωτομαγιάτικο γλέντι, δίπλα στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων με άφθονα κεράσματα, μουσική, κέφι και χορό.

Η Δημοτική Αρχή ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στις διοργανώσεις των εκδηλώσεων, τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων Ερμιόνης, Πορτοχελίου, Διδύμων και Φούρνων, τους Συνδιοργανωτές μας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Αργολίδας, τον Εμπορικό Σύλλογο Κρανιδίου, τους Συλλόγους και Φορείς του Δήμου μας, τους Καταστηματάρχες και τους Χορηγούς μας.

Κλείνοντας, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε ξεχωριστά τους ακούραστους και δυναμικούς Εθελοντές μας, καθώς και τους υπαλλήλους του Δήμου Ερμιονίδας για τη σημαντική συμβολή τους στις προετοιμασίες των εκδηλώσεων.

Ευχαριστούμε και όλους εσάς, δημότες και επισκέπτες του Δήμου Ερμιονίδας, που μας τιμήσατε για ακόμα μια φορά με την ένθερμη και αθρόα συμμετοχή σας.

ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ- ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

 Με αφορμή τον επίσημο εορτασμό των Μουσείων,ο Ερμιονικός Σύνδεσμος σάς

προσκαλεί στις 18 Μαΐου 2024, ημέρα Σάββατο και ώρα 19.00 στον προαύλιο χώρο του 
Μουσείου Παιχνιδιών Ερμιόνης, προκειμένου να εορτάσουμε την ημέρα
των Μουσείων. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, εκτός των άλλων, ο Σύνδεσμος
θα ευχαριστήσει το διδακτικό προσωπικό των Σχολείων της περιοχής μας,για την αγαστή
συνεργασία του με το Μουσείο.
Η όλη εκδήλωση θα πλαισιωθεί  με Μουσική από τον
Μαέστρο κο Γάσπαρη Μαμμά και μέλη της ορχήστρας του.

Ο Πρόεδρος                                      Τα μέλη του Δ.Σ

Συλλυπητήριο Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας για την απώλεια του πρώην Δημάρχου Κρανιδίου, Νικόλαου Κοντογιάννη


 


Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Το κάψιμο του Ιούδα στο Λιμάνι της Ερμιόνης:Προετοιμασία για την Μεγάλη γιορτή!



Με πρωτεργάτη τον Ερμιονίτη επί σειρά πολλών ετών "μπουρλοτιέρη" του "Γιούδα" Παναγιώτη Ν. Μέξη !

Φίλες,φιλοι μου λίγες ώρες μας χωρίζουν από την Ανασταση του Κυρίου!!!

Όπως κάθε χρόνο πάρα τις δυσκολίες η ομάδα των εθελοντών της Ερμιόνης έκανε το χρέος της!!!

Το έθιμο της Ερμιόνης κάψιμο του Ιουδα, έθιμο που υλοποιουσε η Κοινοτητα Ερμιονης, το ανάλαβε, όπως έπρεπε να είναι μπροσταρησα και Παρούσα!!!

Ο ακούραστος Αντιδήμαρχος Κουτουβαλης Δαμιανός προχώρησε δυναμικά,μαζί με την ομάδα νέων ανθρώπων και στη κατασκευή του ομοιωματος. 

Θέλω μέσα από την καρδιά μου να τους δώσω συγχαρητήρια.

Προσωπικά η συμμετοχή μου,λόγω οικογενειακων προβλημάτων υγείας, ήταν στις τελευταίες πινελιές και στην τελική ευθεία της τοποθέτησης επί της εξέδρας και στην αγκυρωση στην θάλασσα.

Παρά την βροχή και τον αέρα η θέληση μας ήταν τέτοια που δεν μασησαμε!!!

Όλα λοιπόν έτοιμα και για φέτος.

Παιδιά συνεχίστε έτσι γερά και δυνατά για τον όμορφο τόπο μας την νυφούλα του Αργοσαρωνικου την Ερμιονη μας!!!

Εύχομαι σε όλους το άγιο φως να γαληνεψει τις ψυχές μας να δώσει κουράγιο και δύναμη να ανταπεξελθουμε στον δικό μας Γολγοθά!!!

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΜΕΞΗΣ