eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

''ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΧΟΡΕΥΤΕΣ ΜΑΓΕΨΑΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΜΑΝΕΣΗ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ''

''ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΧΟΡΕΥΤΕΣ ΜΑΓΕΨΑΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ  ΣΤΟ  ''ΚΤΗΜΑ ΜΑΝΕΣΗ'' ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ''

Επιμέλεια: Εικονοσκόπιο

Χθές πραγματοποιήθηκε ή έναρξη του 33ου Φεστιβάλ Πορτο Χελίου για την τέχνη και τον πολιτισμό στο Κτήμα Μάνεση.

Μια αναδρομή στους Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς με αφορμή το αφιέρωμα για τα 200 χρόνια απο την Ελληνική επανάσταση παρουσιάστηκε χθές στο Πόρτο Χέλι απο τον σύλλογο χορευτικής έφρασης και λαογραφικής μελέτης ''ΔΟΛΟΠΕΣ'', με παραδοσιακές στολές.

Το κοινό ενθουσιάστηκε απ΄την Λεβεντιά και τη γνώση των παλικαριών και των κοριτσιών που χόρεψαν με καμάρι,ήθος και ΣΕΒΑΣΜΟ στους  παραδοσιακούς χορούς.

Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία των υπευθύνων του κτήματος Μάνεση  , σε συνεργασία και συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ερμιονίδας και το Νομικό πρόσωπο Αλληλεγγύης και Πολιτισμού.

Τον Δήμο Ερμιονίδας εκπροσώπησαν στην εκδήλωση η πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας κυρία Τόνια Αντωνοπούλου και ο αρμόδιος για τα πολιτιστικά δρώμενα στον Δήμο μας, κύριος Δαμιανός Κουτούβαλης (πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ Πολιτισμού Αλληλεγγύης).

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΑΣ ΟΣΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ


Όπως σχολίασαν οι θεατές που παρακολούθησαν την εκδήλωση με τους παραδοσιακούς χορούς στο Πόρτο Χέλι, ιδιαίτερη εντύπωση τους έκανε η σχολαστικότητα και ο σεβασμός που επέδειξαν οι χορευτές , οι υπεύθυνοι του Κτήματος Μάνεση και ο Δήμος Ερμιονίδας σε σχέση με τα υγεινομικά μέτρα που έχει ορίσει η πολιτεία για την πανδημία του κορωνοιού κατά την πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης.

Για να σας μεταφέρουμε την εικόνα να καταλάβετε πόση προσοχή, κόπο και ευλάβεια χρειάζεται αυτη την δύσκολη περίοδο της πανδημίας ώστε να πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση , σύμφωνα με πληροφορίες μας τηρήθηκαν με τέτοια τάξη τα υγειονομικά πρωτόκολα απο οργανωτές και την αρμόδια αρχή του Δήμου Ερμιονίδας που εκτός τις αποστάσεις και την προστασία του κοινού, απ΄όλους τους χορευτές απο τον σύλλογο χορευτικής έφρασης και λαογραφικής μελέτης ''ΔΟΛΟΠΕΣ'' ζητήθηκε να είναι και ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και όπως θα διαπιστώσετε  παρακάτω στη φωτογραφία η μία κοπέλα που σύμφωνα με πληροφορίες είχε πραγματοποιήσει μόνο την πρώτη δόση εμβολιασμού χόρευε με την μάσκα προστασίας καθ΄όλη την διάρκεια, τηρώντας τα μέτρα της πολιτείας .




Έτσι όπως καμάρωσε το κοινό της Ερμιονίδας το χορευτικό σχήμα ''ΔΟΛΟΠΕΣ'' κατά την άποψη μας, έτσι πρέπει να χορεύονται και να παρουσιάζονται δημόσια στο κοινό, πιστά, οι παραδοσιακοί μας χοροί , χωρίς να ευτελίζεται, να περιγελάται και υποτιμάται (με διάφορες καρικατούρες που εμφανίζονται κατα καιρούς στο πανελλήνιο και ΝΟΜΙΖΟΥΝ ότι χορεύουν) η Ελληνική λαογραφική παράδοση και ιστορία. Ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει η χώρα μας εντός και εκτός συνόρων.

Άλλωστε τέτοια χορευτικά σχήματα, όπως και το χορευτικό του Δήμου Ερμιονίδας, τιμούν με λεβεντιά,χάρη και πιστότητα την χορευτική παράδοση και ευτυχώς υπάρχουν πολλά στην Ελληνική επικράτεια.

Συγχαρητήρια σε όλους για την χθεσινή εκδήλωση και ιδιαίτερα στους υπευθυνους στο κτήμα Μάνεση και στον Δήμαρχο Ερμιονίδας που προσφέρουν πολιτισμό αντιμετωπίζοντας συγχρόνως με σοβαρότητα και προσοχή την δύσκολη κατάσταση της πανδημίας.Παρακάτω ακολουθούν κάποια μικρά αποσπάσματα απο βίντεο κατά την χθεσινή εκδήλωση.